Η Μεσογειακή Διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου γνωστικών προβλημάτων

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου γνωστικής εξασθένησης και άνοιας, σύμφωνα με  έρευνες.

 Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι η αυστηρή τήρηση της μεσογειακής διατροφής σχετίζεται με μεγαλύτερη γνωστική λειτουργία και λιγότερη μείωση της μνήμης. Η μεσογειακή δίαιτα, για την οποία προηγούμενες έρευνες είχαν βρει ότι είναι προστατευτική έναντι της γνωστικής έκπτωσης, μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης. Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ της γνωστικής υγείας και της μεσογειακής διατροφής.

Οι καλύτερες τροφές για αύξηση μυϊκής μάζας

 

Εάν σκέφτεστε σοβαρά να αποκτήσετε μυϊκή μάζα, η διατροφή πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα στο οποίοι πρέπει να επικεντρωθείτε. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτό που τρώτε, ή όχι, είναι εξίσου σημαντικό με το πώς ασκείστε. Αλλά δεν είναι όλα τα τρόφιμα κατάλληλα για την αύξηση των  μυών. Ενώ τα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη των μυών, άλλα, όπως τα επεξεργασμένα σάκχαρα, μπορεί να μην κάνουν πολύ καλό στους μύες σας. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις καλύτερες τροφές για να αποκτήσετε μυϊκή μάζα.

Η διατροφή παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη των μυών. Η έντονη άσκηση (όπως το bodybuilding) προκαλεί «τραύμα» στις μυϊκές ίνες, το οποίο ενεργοποιεί μια διαδικασία επιδιόρθωσης και αντικατάστασής τους. Μυϊκή ανάπτυξη συμβαίνει όταν ο ρυθμός σύνθεσης μυϊκής πρωτεΐνης (ή η διαδικασία αποκατάστασης των μυών) είναι μεγαλύτερος από τον ρυθμό διάσπασης της μυϊκής πρωτεΐνης. Τα θρεπτικά συστατικά, όπως η πρωτεΐνη, βοηθούν στην «τροφοδότηση» της μυϊκής σύνθεσης. Η πρωτεΐνη βοηθά στη διαδικασία αποκατάστασης των μυϊκών ινών και στην αίσθηση του κορεσμού.

Ωστόσο, η πρωτεΐνη από μόνη της δεν εγγυάται τα μέγιστα αποτελέσματα, χρειάζεται επίσης μια πηγή ενέργειας για να τροφοδοτήσει το σώμα και ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι τρώγοντας υδατάνθρακες. Αυτά τα μακροθρεπτικά συστατικά ανακτούν την ενέργεια που δαπανάται για την προπόνηση και διεγείρουν την έκκριση ινσουλίνης, μιας βασικής ορμόνης για την οικοδόμηση των μυών. Οι υδατάνθρακες, δηλαδή, βοηθούν επίσης στην αύξηση της άλιπης μάζας.

Πρέπει επίσης να προσθέσετε υγιή λίπη , όπως μονοακόρεστα λιπαρά και ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν άμεσα στην προστασία της καρδιάς και στη μείωση του κινδύνου φλεγμονωδών ασθενειών. Αυτά τα λίπη προάγουν την παραγωγή ορμονών για τη δημιουργία μυών, όπως η τεστοστερόνη. Τα λίπη είναι απαραίτητα για να δίνουν στο σώμα ενέργεια, να προστατεύουν τα όργανα, να απορροφούν θρεπτικά συστατικά και να παράγουν ορμόνες.

 

Τροφές για τον Υποθυρεοειδισμό

 

 • Τρώτε ξηρούς καρπούς Βραζιλίας:

 

Τρία βραζιλιάνικα καρύδια καθημερινά περιέχουν περίπου 0,25 mg σελήνιο. Το σελήνιο είναι ένα κρίσιμο θρεπτικό συστατικό όταν πρόκειται για τη βελτίωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την TSH και αυξάνει τη μετατροπή της ανενεργής/πρόδρομης ορμόνης Τ4 σε μεταβολικά ενεργό Τ3. Μπορεί επίσης να μειώσει τα αντισώματα της υπεροξειδάσης του θυρεοειδούς, μειώνοντας έτσι την αυτοανοσία έναντι του θυρεοειδούς αδένα.

 

Κορυφαία οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση σπόρων κολοκύθας.

Οι σπόροι κολοκύθας είναι εξαιρετικά θρεπτικοί και σχετίζονται με οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της γονιμότητας, η καλύτερη υγεία της καρδιάς και ο ενισχυμένος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα.

Τρώγοντας μόνο μια μικρή ποσότητα μπορεί να σας προσφέρει μια σημαντική ποσότητα υγιεινών λιπών, μαγνησίου και ψευδαργύρου.

Οφέλη του κολοκυθόσπορου για την υγεία.

Γεμάτο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

28 γραμμάρια (γρ.) σπόρων κολοκύθας χωρίς κέλυφος έχουν περίπου 160 θερμίδες, οι οποίες προέρχονται κυρίως από λίπος και πρωτεΐνες.

Επιπλέον, μια μερίδα (28-γρ.) περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά

Υδατάνθρακες: 3 γρ

Πρωτεΐνη: 8,6 γρ

Λίπη: 14 γρ

Φυτικές ίνες: 1,7 γρ

Μαγνήσιο: 40% της Ημερήσιας Πρόσληψης

Φώσφορος: 28% της Ημερήσιας Πρόσληψης

Ψευδάργυρος: 20% της Ημερήσιας Πρόσληψης

Σίδηρος: 14% της Ημερήσιας Πρόσληψης

Εμβοές και Αναιμία

Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων υποδεικνύει ότι η αναιμία και η απώλεια ακοής συνδέονται ιδιαίτερα για έναν κοινό τύπο αναιμίας που συνδέεται με χαμηλά επίπεδα σιδήρου.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, τα άτομα με σιδηροπενική αναιμία είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν απώλεια ακοής σε σχέση με τα άτομα χωρίς διαταραχή του αίματος.

Διαλειμματική νηστεία και σύνδρομο Πολυκυστικών ωοθηκών

 • Τι είναι η διαλειμματική νηστεία για το σύνδρομο Πολυκυστικών ωοθηκών;

Επειδή οι αυξήσεις στο βάρος και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, οι γιατροί έχουν συστήσει μια σειρά από αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να είναι ένας τρόπος για να μειώσετε τις πιθανότητές σας να αποκτήσετε πολυκυστικές ωοθήκες και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του μεταβολικού συνδρόμου. Επιπλέον, εάν έχετε ήδη το σύνδρομο, η διαλειμματική νηστεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων σας.

 

Η λειτουργία της διαλειμματικής νηστείας στον οργανισμό

Η ιδέα πίσω από τη διαλειμματική νηστεία είναι ότι δίνει στο σώμα σας ένα διάλειμμα από την πέψη της τροφής Αυτό μπορεί ενδεχομένως να σας οδηγήσει στο να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες από ό,τι αν τρώγατε πιο τακτικά. Επίσης, το να τρώτε λιγότερο συχνά μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο εάν έχετε προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου δύο.

Η διαλειμματική μπορεί επίσης να προκαλέσει μια διαδικασία που ονομάζεται αυτοφαγία. Το σώμα σας δηλαδή εργάζεται για να αφαιρέσει τα κατεστραμμένα κύτταρα από το σώμα σας. Το σώμα σας το κάνει αυτό όταν δεν χρειάζεται να επικεντρωθεί στην πέψη της τροφής. Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η αυτοφαγία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών, αλλά χρειάζονται περισσότερα στοιχεία.

 

Εμβοές και Ζάχαρη

Μπορεί η ζάχαρη να είναι αγαπημένο τρόφιμο από πολλούς, αλλά πιθανότατα μπορεί να βλάψει τα αυτιά μας και να προκαλέσει εμβοές.

Για να το καταλάβουμε αυτό, θα εξετάσουμε πώς επηρεάζεται το σάκχαρο στο αίμα μας από αυτά που τρώμε. Το σώμα μας διασπά τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι μια μορφή ζάχαρης. Όταν η ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας, απελευθερώνεται και αλληλεπιδρά με τα κύτταρα του σώματός μας, το σάκχαρο στο αίμα μας εισέρχεται στα κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα χρησιμοποιούν στη συνέχεια το σάκχαρο για να δημιουργήσουν ενέργεια και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Αυτή είναι μια φυσιολογική διαδικασία που είναι απαραίτητη για πολλά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εσωτερικού αυτιού, το οποίο απαιτεί σταθερή παροχή οξυγόνου και γλυκόζης.

Η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επιτρέψει σε αυτή τη γλυκόζη να εισέλθει στο αίμα μας πιο γρήγορα. Αυτοί οι τύποι υδατανθράκων ονομάζονται «απλοί υδατάνθρακες» και είναι πιο εύκολο να επεξεργαστούν στο σώμα από άλλα τρόφιμα. Με την πάροδο του χρόνου, τα κύτταρα μπορούν να αναπτύξουν αντίσταση σε αυτό που προορίζεται να κάνει η ινσουλίνη, που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερη ινσουλίνη για να επιτευχθούν οι ίδιοι στόχοι όπως πριν.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάτι που ονομάζεται υπερινσουλιναιμία. Αυτή είναι μια προσωρινή κατάσταση όταν έχετε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα σας. Εάν η υπερινσουλιναιμία συνεχιστεί, το πάγκρεας σας μπορεί να μην είναι σε θέση να παράγει όση ινσουλίνη απαιτεί το σώμα σας και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη.

6 τρόποι για να μειώσετε τη χοληστερόλη σας στην εμμηνόπαυση

Είτε τα επίπεδα χοληστερόλης σας ήταν πάντα φυσιολογικά, είτε είχατε υψηλές μετρήσεις στο παρελθόν, τα επόμενα αποτελέσματα της αιματολογικής σας εξέτασης μπορεί να σας εκπλήξουν. Η μείωση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης. Ενώ η αυξημένη χοληστερόλη είναι συνηθισμένη κατά τη μέση ηλικία, δεν πρέπει να αγνοήσετε τις αυξήσεις, ακόμη και αν είναι μικρές. Η γνώση των επιπέδων χοληστερόλης σας μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε ουσιαστική δράση για να βελτιώσετε την υγεία σας και όσο πιο γρήγορα λάβετε μέτρα για να περιορίσετε την άνοδο, τόσο χαμηλότερος θα είναι ο κίνδυνος μελλοντικής καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

Ενώ τα επίπεδα χοληστερόλης τείνουν να αυξάνονται καθώς μεγαλώνετε, η εμμηνόπαυση μπορεί να επιταχύνει την αύξηση αυτή. Η συχνότητα εμφάνισης υψηλής χοληστερόλης στις γυναίκες είναι περισσότερο από τρεις φορές μεγαλύτερη σε άτομα άνω των 40 από ό,τι σε νεότερες γυναίκες. Αυτή η άνοδος συμπίπτει με την εμμηνόπαυση και τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων που επηρεάζουν τη χοληστερόλη.

Διαλειμματική νηστεία και εντερικό μικροβίωμα

Η διαλειμματική νηστεία είναι ουσιαστικά μια άσκηση καθαρισμού όσον αφορά την υγεία, και αυτό γίνεται ολοένα και πιο εμφανές από έναν αυξανόμενο αριθμό εκτεταμένων μελετών. Συνεχίζει να επηρεάζει όλα τα συστήματα ιστών και οργάνων μόλις ξεκινήσει η κίνηση αναγέννησης σε κυτταρικό επίπεδο. Εάν νηστέψετε για 16 ώρες, εμφανίζεται αυτοφαγία. Ομοίως, η μικροχλωρίδα του εντέρου έχει αποδειχθεί ότι έχει αρκετές ευεργετικές επιδράσεις σε σχεδόν κάθε όργανο και ιστό του σώματος.

Φλεγμονή και αύξηση βάρους

Είναι γνωστό ότι οι διακυμάνσεις του βάρους επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες πέρα από τη θερμιδική πρόσληψη. Η φλεγμονή αποτελεί έναν από αυτούς τους παράγοντες; Η έρευνα δείχνει ότι η μείωση της φλεγμονής είναι ένα καλό πρώτο βήμα για τη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Πώς ακριβώς όμως η φλεγμονή εμποδίζει το σώμα να χάσει βάρος;

Όταν υπάρχει φλεγμονή, ακόμη και εκείνοι με τις πιο πειθαρχημένες συνήθειες διατροφής και άσκησης μπορεί να έχουν μικρή πρόοδο στην απώλεια βάρους.

Εμβοές και βιταμίνη Β12

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είναι πιο διαδεδομένη σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Έχετε ακούσει ένα κουδούνισμα στο αυτί σας; Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι σας λείπει κάποιο θρεπτικό συστατικό.

 

Πώς η διαλειμματική νηστεία βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει μια δημοφιλής διατροφική τάση που ωφελεί την αρτηριακή πίεση, την απώλεια βάρους, τη φλεγμονή, τη χοληστερόλη και το σάκχαρο του αίματος.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση επηρεάζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και αυξάνει τον κίνδυνο αρκετών σοβαρών καταστάσεων. Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για τα ακόλουθα:

 • Έμφραγμα
 • Εγκεφαλικό
 • Νεφρική Νόσος
 • Οφθαλμική νόσος

Τα καλύτερα τρόφιμα για τη καταπολέμηση έρπητα ζωστήρα

 • Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες A, B12, C, D, E και ψευδάργυρο

Οι βιταμίνες A, B12, C, D, E και ο ψευδάργυρος συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης κρίσεων έρπητα ζωστήρα. Οι βιταμίνες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρολογικού σας συστήματος και μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε λιγότερο κουρασμένοι. Οι βιταμίνες Β, ιδιαίτερα η Β12, βοηθούν επίσης στην προστασία του σώματός σας από τις επιπτώσεις της μεθερπητικής νευραλγίας. Ο ιός του έρπητα ζωστήρα επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Επομένως, είναι σημαντικό να τρώτε άφθονα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες Β όπως:

 • Βόειο κρέας
 • Αυγά
 • πουλερικά

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης έρπητα ζωστήρα

 • Αλκοόλ

Όχι μόνο πρέπει να αποφεύγετε το αλκοόλ λόγω της πιθανότητας αλληλεπιδράσεων με τα φάρμακα, αλλά και λόγω των πιθανών δυσμενών επιπτώσεών του. Το αλκοόλ μειώνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, επομένως δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα που πάσχουν από έρπητα ζωστήρα.

Τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή βελτιώνουν τη μνήμη

Τα τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή είναι ευεργετικά για την υγεία. Πρόσφατα όμως σε έρευνα που δημοσιεύτηκε δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων φλαβανόλης, μια κατηγορία φλαβονοειδών, μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη σε μερικούς ηλικιωμένους ενήλικες.

 

 

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε με την αρθρίτιδα

 • Προστιθέμενα σάκχαρα

Ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί από τον περιορισμό της πρόσληψης ζάχαρης, και ειδικά εάν έχει αρθρίτιδα. Τα πρόσθετα σάκχαρα βρίσκονται σε καραμέλες, σόδα, παγωτό και πολλά άλλα τρόφιμα, όπως σάλτσα μπάρμπεκιου, σάλτσες για σαλάτες και κέτσαπ.

Τι να τρώτε για να μειώσετε τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ

Θα θέλατε να μειώσετε τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης, νόσου Αλτσχάιμερ και άνοιας; Ερευνητές έχουν δείξει  μια ποικιλία διαφορετικών παραγόντων που θα μπορούσαν να μειώσουν αυτούς τους κινδύνους και να διατηρήσουν τον εγκέφαλο υγιή.

Φαινυλκετονουρία

Η φαινυλκετονουρία είναι μια σπάνια αλλά δυνητικά σοβαρή κληρονομική διαταραχή. Το σώμα μας διασπά την πρωτεΐνη σε τρόφιμα, όπως το κρέας και το ψάρι, σε αμινοξέα, τα οποία είναι τα «δομικά στοιχεία» της πρωτεΐνης. Αυτά τα αμινοξέα χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για να φτιάξουμε τις δικές μας πρωτεΐνες. Οποιαδήποτε αμινοξέα δεν χρειάζονται διασπώνται περαιτέρω και απομακρύνονται από το σώμα. Τα άτομα με φαινυλκετονουρία δεν μπορούν να διασπάσουν το αμινοξύ φαινυλαλανίνη, το οποίο στη συνέχεια συσσωρεύεται στο αίμα και τον εγκέφαλό τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη.

Υγιεινή διατροφή για το αυτοάνοσο λύκο

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στα συμπτώματα του λύκου και στη γενική υγεία σας.

Τρώτε μια ποικιλία από υγιεινές τροφές

Η κατανάλωση ποικιλίας υγιεινών τροφών μπορεί να δώσει στο σώμα σας τη διατροφή που χρειάζεται για να διαχειριστεί τα συμπτώματά σας. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

 • Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά. Προσπαθήστε το πιάτο σας να αποτελείται κατά το ήμισυ από φρούτα και λαχανικά.
 • Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, πλιγούρι βρώμης και καστανό ρύζι
 • Πάρτε ένα μείγμα υγιεινών πρωτεϊνών, όπως άπαχο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, φασόλια, ξηρποί καρποί και αυγά
 • Καταναλώστε τροφές με υγιή λιπαρά, όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και ψάρια
 • Εάν έχετε νεφρίτιδα λύκου (νεφρική νόσο που προκαλείται από λύκο), μπορεί να χρειαστεί να περιορίσετε ορισμένα τρόφιμα.

Συνταγή για ντολμαδάκια

Ώρα προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:  55 λεπτά

Μερίδες: 4

Υλικά

 • 240 g αμπελόφυλλα (περίπου 60 φύλλα)
 • 1 φλιτζάνι ρύζι
 • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
 • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
 • 1 ματσάκι άνηθο
 • 1/2 ματσάκι μαϊντανός
 • 5-6 φύλλα δυόσμου
 • 200 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
 • 2 λεμόνια (για τον χυμό τους)
 • Αλάτι και πιπέρι