Βιταμίνη Ε: οφέλη και πηγές

Η βιταμίνη Ε υπάρχει φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα, όπως σπόρους, ξηρούς καρπούς, ορισμένα λαχανικά και ορισμένα εμπλουτισμένα προϊόντα.

Το σώμα μας τη χρησιμοποιεί για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από το οξειδωτικό στρες και της υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος. Γι' αυτό η βιταμίνη Ε ωφελεί την υγεία μας με πολλούς τρόπους.

Τροφές που βοηθούν στη διατήρηση της ενυδάτωσης

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από περίπου 70% νερό και η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού. Το νερό είναι το βασικό συστατικό κάθε κυττάρου στο σώμα μας. Βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και της λειτουργίας των οργάνων, αποβάλλει τις τοξίνες, λιπαίνει τους βλεννογόνους και δρα ως όχημα μεταφοράς θρεπτικών συστατικών. Επομένως, το άτομο πρέπει να ενυδατώνεται καλά, κατά προτίμηση με νερό και φυσικούς χυμούς.

Μια άλλη ένδειξη είναι να τρώτε τροφές, πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, όπως φρούτα, λαχανικά και χόρτα.

Γιατί να μην παραλείπετε γεύματα;

Η παράλειψη γευμάτων είναι μια πρακτική που μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία για διάφορους λόγους.

Όταν σταματάτε να τρώτε στις υποδεικνυόμενες ώρες, το σώμα καταλήγει να στερείται βασικών θρεπτικών συστατικών για τη σωστή λειτουργία του, όπως βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη.

Ως αποτέλεσμα, το σώμα μπορεί να υποφέρει από διατροφικές ελλείψεις και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, αυτή η πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες του μεταβολισμού, γιατί όταν μείνουμε για πολλή ώρα χωρίς φαγητό, το σώμα μπαίνει σε μια κατάσταση στέρησης θρεπτικών συστατικών.

Αυτό κάνει τον οργανισμό να επιβραδύνει τον μεταβολισμό του για να εξοικονομήσει ενέργεια και να εξασφαλίσει την επιβίωσή του.

Ως αποτέλεσμα, η καύση θερμίδων μπορεί να μειωθεί, καθιστώντας τον έλεγχο του βάρους πιο δύσκολο και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους μακροπρόθεσμα. Η παρατεταμένη νηστεία οδηγεί σε απώλεια μυϊκής μάζας και όχι λίπους, οδηγώντας σε κινδύνους , ειδικά στη διαδικασία της γήρανσης.

Έχει σχέση η διατροφή με την εμφάνιση προεκλαμψίας;

Υπάρχει σχέση μεταξύ της μητρικής διατροφής και της προεκλαμψίας; Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο κατά την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του πλακούντα. Η διατροφή μελετάται συχνά από ερευνητές της προεκλαμψίας, επειδή γνωρίζουμε ότι παίζει ρόλο στο πώς το σώμα μας διαχειρίζεται τη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και την αρτηριακή πίεση, τα οποία είναι καταστάσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της προεκλαμψίας.

Η προεκλαμψία είναι μια σύνθετη πάθηση με έναν αριθμό γενετικών, κλινικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου. Οι διατροφικοί παράγοντες κινδύνου αλληλεπιδρούν με όλους αυτούς τους άλλους παράγοντες κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι η καλή διατροφή δεν εγγυάται την πρόληψη της ασθένειας. Μία έρευνα έδειξε ότι ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες, ειδικά το ασβέστιο, η βιταμίνη D, ο σίδηρος και η συνολική διατροφή της μητέρας, φαίνεται να επηρεάζουν τα ποσοστά προεκλαμψίας.

Κρεατίνη τι είναι, τύποι, οφέλη

Πέρα από τις ασκήσεις και την κλασική πρωτεΐνη ορού γάλακτος που βοηθά στην απόκτηση δύναμης και αύξηση της μυϊκής μάζας, μπορεί να έχετε ακούσει για την κρεατίνη, μια ένωση που παράγεται από το σώμα μας και υπάρχει επίσης στα συμπληρώματα.

 

"Καλά" λιπαρά : τι είναι και σε τι χρησιμεύουν;

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΛΙΠΩΝ;

Τα «καλά» λιπαρά βοηθούν στη μείωση του επιπέδου χοληστερόλης στο αίμα, προστατεύουν την καρδιά από ασθένειες που επηρεάζουν την καλή λειτουργία και την ποιότητα ζωής της.

4 τροφές που βοηθούν στη βελτίωση της μνήμης

Ο εγκέφαλος χρειάζεται θρεπτικά συστατικά για το σχηματισμό και τη σωστή λειτουργία του και κάθε θρεπτικό συστατικό παίζει διαφορετικό ρόλο στη δομή του. Συγκεκριμένα:

 • Υδατάνθρακες: Η στέρηση υδατανθράκων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη γνωστική απόδοση, καθώς προκαλεί έλλειψη ενέργειας, κόπωση, ανησυχία και προβλήματα προσοχής. Η σύσταση είναι να καταναλώνετε πλήρεις υδατάνθρακες. Αυτό το μακροθρεπτικό συστατικό συμβάλλει στη βραχυπρόθεσμη μνήμη, στην ταχεία επεξεργασία πληροφοριών και στις μαθηματικές δεξιότητες.
 • Πρωτεΐνη: Συμμετέχει στις συνδέσεις των νευρωνικών δικτύων, ευνοώντας την κατασκευή νέων συνάψεων, μια θεμελιώδη διαδικασία για την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου.
 • Τρανς λιπαρά: Πρέπει να δίνεται προσοχή στην κατανάλωση αυτής της θρεπτικής ουσίας, καθώς μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση του εγκεφάλου, αυξάνοντας τον κίνδυνο ελλειμματικής προσοχής, άγχους και κατάθλιψης.
 • Ωμέγα 6 και 3: Τα ωμέγα 6 μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα των νευρώνων να χρησιμοποιούν γλυκόζη, βοηθώντας τη συγκέντρωση. Τα χαμηλά επίπεδα ωμέγα 3 μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα μάθησης και κινήτρων.
 • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Όταν το σώμα μας έχει χαμηλά επίπεδα βιταμινών του συμπλέγματος Β, μπορεί να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες συγκέντρωσης, νευρικότητα, κούραση και λήθη.

Ανανάς 4 οφέλη του φρούτου για την υγεία σας

Εκτός από νόστιμο, ο ανανάς έχει πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά για καλή υγεία. Ο ανανάς περιέχειβιταμίνη C , ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο.

Περιέχει αρκετό νερό, δηλαδή λειτουργεί καλά ως ένας τρόπος για να κρατήσει το σώμα ενυδατωμένο εκτός από το καθαρό νερό.

Οφέλη της ρίγανης

Τα κύρια οφέλη της ρίγανης είναι τα ακόλουθα:

 • Βοηθά στη μυϊκή χαλάρωση.
 • Βοηθά στην πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
 • Συμβάλλει στην καταπολέμηση του μετεωρισμού
 • Είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως Α, Ε και Κ
 • Είναι καλή πηγή μετάλλων όπως ψευδάργυρου, σιδήρου, μαγνησίου, ασβεστίου, καλίου.

Το βότανο αυτό επίσης αναστέλλει τη φλεγμονή του δέρματος και ανακουφίζει από τα συμπτώματα λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, όπως ο πονόλαιμος .

Ποιες τροφές είναι καλές για την καταπολέμηση της κατάθλιψης;

Η κατάθλιψη επηρεάζει πολλούς ανθρώπους και μπορεί να αλλάξει τη ζωή. Η ιατρική θεραπεία και η συμβουλευτική μπορούν συχνά να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά οι θεραπείες για τον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, μπορούν επίσης να ενισχύσουν την ευημερία ενός ατόμου.

.

 

Oφέλη Μαγνησίου

Τι είναι το μαγνήσιο;

Το μαγνήσιο είναι το τέταρτο πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα σας. Στην πραγματικότητα, το σώμα σας δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά χωρίς αυτό.

Η θρεπτική αυτή ουσία είναι απαραίτητη για εκατοντάδες μεταβολικές διεργασίες και πολλές άλλες σημαντικές σωματικές λειτουργίες, από την παραγωγή ενέργειας έως την δημιουργία σημαντικών πρωτεϊνών.

Οι κύριες διατροφικές πηγές μαγνησίου περιλαμβάνουν όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Μικρότερες ποσότητες βρίσκονται στο κρέας και τα ψάρια.

Ωστόσο, παρά τη σημασία του, οι μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν το 50% των ανθρώπων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν λαμβάνει αρκετό μαγνήσιο.

Επιπλέον, τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου συνδέονται με μια σειρά παθήσεων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για τον εγκέφαλο και το σώμα σας. Έχει πολλά οφέλη όσον αφορά την καρδιά, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τη διάθεσή σας. Βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα όπως φυλλώδη λαχανικά μέχρι ξηρούς καρπούς, σπόρους και φασόλια.

Μεσογειακή σαλάτα φακής

Είναι οι φακές υγιεινές;

Οι φακές είναι ιδιαίτερα θρεπτικές και ανήκουν στην οικογένεια των οσπρίων. Υπάρχουν σχεδόν 18 γραμμάρια πρωτεΐνης και 15,6 γραμμάρια φυτικών ινών σε μια μερίδα ενός φλιτζανιού. Μαζί με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες αποτελούν εξαιρετική πηγή σιδήρου, βιταμινών Β, μαγνησίου, ψευδαργύρου και καλίου.

 

ΚΑΦΕΪΝΗ ΚΑΙ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ

Ένα πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει ελαφρώς την αρτηριακή πίεση σε μερικούς ανθρώπους.

Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει μια σύντομη, αλλά δραματική αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης, ακόμα κι αν δεν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.

 Η απόκριση της αρτηριακής πίεσης στην καφεΐνη διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Η σύνδεση εντέρου-γονιμότητας

Τι σχέση έχει η υγεία του εντέρου με τη γονιμότητα;

Το έντερό σας κάνει πολύ περισσότερα από το να αφομοιώνει, να απορροφά και να αποβάλλει την τροφή. Το έντερό σας επηρεάζει την υγεία κάθε συστήματος στο σώμα σας. Είναι υπεύθυνο για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος, πώς σκέφτεστε και αισθάνεστε, πώς συνθέτετε και εκκρίνετε ορμόνες και επηρεάζει επίσης τη γονιμότητά σας. Η ουσία είναι ότι όταν το έντερο σας δεν λειτουργεί σωστά.

ΠΡΟΣΤΑΓΛΑΝΔΙΝΕΣ

Σχεδόν όλα τα όργανα του σώματος είναι ικανά να παράγουν ενώσεις που ονομάζονται προσταγλανδίνες, οι οποίες είναι παρόμοιες με τις ορμόνες, αλλά έχουν και κάποιες βασικές διαφορές. Ο σκοπός των προσταγλανδινών;  είναι η πρόκληση φλεγμονής και πήξης του αίματος ως απόκριση σε ασθένεια ή τραυματισμό.

Κάτι που κάνει τις προσταγλανδίνες μοναδικές είναι ότι δεν μεταφέρονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος όπως άλλες ορμόνες, αλλά απελευθερώνονται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ιστών στο σώμα όπου και όταν χρειάζονται. Ενώ οι προσταγλανδίνες έχουν πολλές λειτουργίες και ορισμένα οφέλη, μπορούν επίσης να συμβάλλουν στον συνεχή πόνο και την ασθένεια όταν παράγονται είτε σε περίσσεια είτε όταν τα επίπεδα δεν είναι αρκετά υψηλά.

Οι ορμονικές ανισορροπίες, οι διατροφικές ελλείψεις, το περιβαλλοντικό στρες και τα γενετικά ελαττώματα μπορούν όλα να επηρεάσουν τα επίπεδα προσταγλανδίνης.

ΝΤΟΜΑΤΑ

Διατροφικά στοιχεία ντομάτας

100 g ώριμης κόκκινης ντομάτας περιέχουν:

Θερμίδες: 18 kcal

Λίπος: <1 g

Χοληστερίνη: 0 mg

Νάτριο: 5 mg

Υδατάνθρακες: 3,89 g

Φυτικές ίνες: 1,20 g

Πρωτεΐνη: <1 g

Οι ντομάτες είναι χαμηλές σε θερμίδες και παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C και κάλιο. Είναι επίσης πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως είναι το λυκοπένιο, υπεύθυνο για το χαρακτηριστικό χρώμα της ντομάτας. Αυτό συνδέεται με πολλά οφέλη, όπως ο μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Πώς θα χρειαστεί να αλλάξω τη διατροφή μου εάν έχω κοιλιοκάκη;

Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης ποικίλλουν και ένα άτομο μπορεί να έχει πολλαπλά συμπτώματα. Εάν έχετε κοιλιοκάκη, μπορείτε να έχετε πεπτικά προβλήματα ή άλλα συμπτώματα. Τα πεπτικά συμπτώματα είναι πιο συχνά στα παιδιά παρά στους ενήλικες. Τα πεπτικά συμπτώματα της κοιλιοκάκης μπορούν να περιλαμβάνουν:

 • φούσκωμα
 • χρόνια διάρροια
 • δυσκοιλιότητα
 • αέρια
 • δυσανεξία στη λακτόζη λόγω βλάβης στο λεπτό έντερο
 • ναυτία ή έμετο
 • πόνος στην κοιλιά

ΕΛΛΑΓΙΚΟ ΟΞΥ

Το ελλαγικό οξύ είναι μια πολυφαινόλη που έχει συνδεθεί με πληθώρα εντυπωσιακών πλεονεκτημάτων για την υγεία .

Συγκεκριμένα, μελέτες δείχνουν ότι το ελλαγικό οξύ μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, να ανακουφίσει τη φλεγμονή και να προστατεύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

7 Αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία των βραζιλιάνικων καρυδιών

Τα βραζιλιάνικα καρύδια περιέχουν ευεργετικά θρεπτικά συστατικά και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του σεληνίου. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην υποστήριξη της λειτουργίας του θυρεοειδούς και της γενικής υγείας σας. Έχουν λεία, βουτυρώδη υφή και γεύση και συνήθως απολαμβάνονται ωμοί. Αυτοί οι ξηροί καρποί είναι ενεργειακά πυκνοί, εξαιρετικά θρεπτικοί και μία από τις πιο συμπυκνωμένες διατροφικές πηγές σεληνίου.

Η κατανάλωση βραζιλιάνικων καρυδιών μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης του θυρεοειδούς αδένα σας, της μείωσης της φλεγμονής και της υποστήριξης της καρδιάς, του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Εδώ είναι επτά αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία και τη διατροφή των βραζιλιάνικων καρυδιών.

Το χταπόδι και τα οφέλη του για την υγεία

Το χταπόδι είναι ένα θαλασσινό που αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης για πολλές παράκτιες κοινότητες σε όλο τον κόσμο

Υψηλό σε πρωτεΐνη και πλούσιο σε πολλές απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσθέτουν χταπόδι στο μενού τους. Ακολουθεί μια ματιά στη διατροφή, τα οφέλη για την υγεία και τις χρήσεις του χταποδιού.

ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΕΡΑΣΙΩΝ

Ένα φλιτζάνι φρέσκα κεράσια περιέχει:

 • Θερμίδες: 95 kcal
 • Πρωτεΐνη: 1,6 g
 • Λιπαρά: 0,3 g
 • Υδατάνθρακες: 24 g
 • Φυτικές ίνες: 3,2 g
 • Ζάχαρα: 19,2 g
 • Ασβέστιο: 20 mg
 • Σίδηρος: 0,5 mg
 • Μαγνήσιο: 17 mg
 • Κάλιο: 333 mg
 • Βιταμίνη C: 10,5 mg

Οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση χουρμάδων

Τα οφέλη των χουρμάδων για την υγεία είναι πολλά όπως η ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, η πρόληψη του καρκίνου, η ανακούφιση της σιδηροπενικής αναιμίας και πολλά άλλα! Αυτά τα ζουμερά γλυκά φρούτα, είτε καταναλώνονται φρέσκα είτε ξηρά, είναι υπέροχα ως σνακ.

Περιέχουν πληθώρα βιταμινών και μετάλλων, όπως βιταμίνη Β6, νιασίνη (Β3), φυλλικό οξύ (Β9), ριβοφλαβίνη (Β2) και βιταμίνη Κ καθώς και κάλιο, μαγγάνιο, χαλκό, μαγνήσιο και σίδηρο.