Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΙσχαιμική καρδιοπάθεια και πρόληψη

Υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που παράγει το σώμα. Τα άτυπα επίπεδα ομοκυστεΐνης μπορεί να υποδηλώνουν ότι ένα άτομο έχει ανεπάρκεια σε συγκεκριμένες βιταμίνες. Επίσης, σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν χαμηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα διασπά το αμινοξύ γρήγορα σε άλλες ενώσεις.

Τα υψηλά ή αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης είναι γνωστά ως υπερομοκυστεϊναιμία. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ένα άτομο έχει ανεπάρκεια βιταμινών, καθώς το σώμα χρειάζεται ορισμένα θρεπτικά συστατικά για να τη διασπάσει.

Λιγότερο συχνά, η υπερομοκυστεϊναιμία μπορεί να εμφανιστεί λόγω ομοκυστινουρίας, η οποία είναι μια γενετική ασθένεια. Η ομοκυστινουρία σημαίνει ότι το σώμα δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί σωστά τα δομικά στοιχεία των αμινοξέων.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου υψηλής ομοκυστεΐνης

Μία από τις πιο κοινές αιτίες υψηλής ομοκυστεΐνης είναι η ανεπάρκεια Β6, Β12 ή φυλλικού οξέος. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα χρειάζεται αυτά τα θρεπτικά συστατικά για να διασπάσει την ομοκυστεΐνη. Η έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση ομοκυστεΐνης στο αίμα.

Οι φυτοστερόλες στη διατροφη μας

Οι φυτοστερόλες είναι μια ομάδα φυτικών ενώσεων που είναι δομικά παρόμοιες με τη χοληστερόλη στο ανθρώπινο σώμα. Όταν καταναλώνονται, ανταγωνίζονται την απορρόφηση της χοληστερόλης στο πεπτικό σύστημα, εμποδίζουν την εμφάνιση και ως εκ τούτου μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.