Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΙσχαιμική καρδιοπάθεια και πρόληψηΤα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης μπορούν να μειωθούν με βιταμίνες Β6, Β12, και συμπλήρωση φολικού οξέος!

Τι είναι η ομοκυστεΐνη;

Η ομοκυστεΐνη είναι ένα υποπροϊόν του αμινοξέος της μεθειονίνης, η οποία βρίσκεται φυσικά σε τρόφιμα και στο σώμα σας. Αν οι συμπαράγοντες είναι παρόντες, θα μετατρέψει τελικά σε κυστεΐνη και άλλες ευεργετικές ενώσεις. Εάν οι συμπαράγοντες λείπουν, θα δημιουργήσουν τοξικά επίπεδα που δημιουργούν ελεύθερες ρίζες που αυξάνουν τον τραυματισμό στα τοιχώματα των αρτηριών, και επιταχύνουν την οξείδωση και τη συσσώρευση της χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία θέτοντας τις βάσεις για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πως η ομοκυστεΐνη μπορεί να προκαλέσει βλάβη;

Η ομοκυστεΐνη πυροδοτεί μια επικίνδυνη αλυσίδα γεγονότων που ερεθίζουν την εσωτερική επένδυση των αρτηριών και των φλεβών. Τελικά, το εσωτερικό των αρτηριών και των φλεβών γίνεται τραχύ αντί ομαλό. Δεδομένου ότι προσβάλλονται από ασθένειες, το εσωτερικό αρτηριακό τοίχωμα πυκνώνει και οδηγεί σε αρτηριοσκλήρυνση. Τα επιθηλιακά κύτταρα του πολλαπλασιάζονται στις αρτηρίες και συνδυάζονται με πρωτεΐνες και λιπίδια σε μια μάζα που ονομάζεται αθηρωματική πλάκα. Οι πλάκες είναι συνήθως το πρώτο σημάδι της καρδιαγγειακής νόσου. Με τον καιρό, οι πλάκες συγκεντρώνουν τη χοληστερόλη και το λίπος, και τέλος γίνεται αθηρώματα. Τα αθηρώματα στρεβλώνουν τα τοιχώματα της αρτηρίας, επιτρέποντας την ασβεστοποίηση. Όταν ένα αθήρωμα μπλοκάρει το αίμα προς την καρδιά, αυτό αναφέρεται ως καρδιακή προσβολή. Όταν μπλοκάρει το αίμα προς τον εγκέφαλο, είναι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιπλέον, αναφέρθηκε πρόσφατα ότι η ομοκυστεΐνη παρεμβαίνει στην παραγωγή του νιτρικού οξειδίου, μια ουσία που μειώνει την ικανότητα των αιμοφόρων αγγείων να διαστέλλονται, ή να επεκτείνονται, το οποίο συμβάλλει επίσης στον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η βιταμίνη Β12, η βιταμίνη Β6 και το φολικό οξύ μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης!

Οι περισσότεροι άνθρωποι με υψηλό επίπεδο ομοκυστεΐνης δεν παίρνουν αρκετό φολικό οξύ, βιταμίνη Β6 ή Β12 στη διατροφή τους. Η συμπλήρωση με αυτές τις βιταμίνες βοηθά να επιστρέψει το επίπεδο ομοκυστεΐνης στο φυσιολογικό. Το 1969, ο Kilmer McCully S., της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με καρδιά είχαν σχεδόν 80 % λιγότερη βιταμίνη Β6 από υγιή άτομα. Ως αποτέλεσμα της δουλειάς του, ήταν η υπόθεση ότι η Β6 θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία των αρτηριών από τη ζημία που προηγείται της καρδιακής νόσου. Επιπλέον, η έλλειψη της βιταμίνης Β12 σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης και φολικού οξέος που είναι απαραίτητα για τον ορθό μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης. Εκτιμάται ότι με τη συμπλήρωσή μόνο 400 mcg. φυλλικού οξέος καθημερινά ο αριθμός των καρδιακών προσβολών θα μειώνεται κάθε χρόνο κατά 10%. Εκτιμάται, επίσης, ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β6 έχουν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή από ό, τι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα Β6!

Η ομοκυστεΐνη συμβάλλει στην κυτταρική γήρανση και στη νόσο του Alzheimer!

Μια πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης διαπίστωσε ότι η ομοκυστεΐνη κάνει περισσότερα από ότι απλά να βλάψει το αρτηριακό τοίχωμα. Ως ένα σημαντικό αποτέλεσμα ανεπάρκειας φολικού οξέος, αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης μπορούν να βλάψουν την επιδιόρθωση του DNA και μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα συστήματα πολλαπλών οργάνων κατά τη διάρκεια της γήρανσης. Τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος βρέθηκαν να μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης και έτσι να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για άτομα που έχουν αυξημένη Ομοκυστεΐνη ή θέλουν να έχουν πρόληψη από ένα Εγκεφαλικό ή Καρδιακό επεισόδιο, που θα είναι, εύκολο να τηρήσετε.

 

Πίσω →