Τροφές για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.

 • Μούρα

Τα μούρα είναι μια από τις καλύτερες τροφές για τη δυσκοιλιότητα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και νερό. Τα μούρα είναι πλούσιες πηγές διαλυτών φυτικών ινών. Τα μούρα περιέχουν επίσης αδιάλυτες φυτικές ίνες στους σπόρους και το δέρμα τους, οι οποίες βοηθούν την τροφή να μετακινείται πιο γρήγορα μέσα στο έντερο για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Τι είναι η δίαιτα μικροβιώματος και πως την ακολουθείτε;

Η δίαιτα μικροβιώματος είναι ένα πρόγραμμα τριών φάσεων που στοχεύει να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος αποκαθιστώντας την υγεία του εντέρου. Βασίζεται στην ιδέα ότι η κατανάλωση των σωστών τροφών θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το μικροβίωμα του εντέρου σας υγιές, το οποίο είναι καθοριστικό για τη συνολική υγεία σας. Το μικροβίωμα του εντέρου σας αποτελείται από τρισεκατομμύρια βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς, τόσο φιλικούς όσο και μη φιλικούς. Η διατήρηση της σωστής ισορροπίας φιλικών και μη φιλικών βακτηρίων στο έντερό σας διαφημίζεται για τη βελτίωση της πέψης, τη μείωση της φλεγμονής, τη μείωση του άγχους και ακόμη και τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και της διάθεσης.

Οι καλύτερες τροφές για να τροφοδοτήσετε το μικροβίωμα του εντέρου σας.

Μελέτες δείχνουν ότι τα μικρόβια του εντέρου μας μετατρέπουν τα τρόφιμα που τρώμε σε χιλιάδες ένζυμα, ορμόνες, βιταμίνες και άλλους μεταβολίτες που επηρεάζουν τα πάντα, από την ψυχική υγεία και το ανοσοποιητικό σας σύστημα μέχρι την πιθανότητα να πάρετε βάρος και να αναπτύξετε χρόνιες ασθένειες.

Γενικά, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσο πιο διαφοροποιημένη είναι η διατροφή σας, τόσο πιο διαφοροποιημένο είναι το μικροβίωμα του εντέρου σας. Μελέτες δείχνουν ότι ένα υψηλό επίπεδο ποικιλότητας μικροβιώματος συσχετίζεται με την καλή υγεία. Η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας λαχανικών και φρούτων πλούσιων σε φυτικές ίνες και τροφών πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη.

Ακόμα κι αν τρώτε ήδη πολλά φρούτα και λαχανικά, καλό θα ήταν να αυξήσετε την ποικιλία των φυτικών τροφών που τρώτε κάθε εβδομάδα. Ένας γρήγορος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε περισσότερα βότανα και μπαχαρικά. Η προσθήκη ποικιλίας φρούτων στο πρωινό σας, η προσθήκη πολλών διαφορετικών λαχανικών στο ανακάτεμα και η κατανάλωση περισσότερων ξηρών καρπών, σπόρων και δημητριακών είναι καλό για το μικροβίωμα σας.

Πώς τα προβιοτικά μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος και λίπος στην κοιλιά;

Ορισμένα προβιοτικά στελέχη μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη της απώλειας βάρους και να παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, του ανοσοποιητικού συστήματος και του πεπτικού σας συστήματος.

Βρίσκονται τόσο σε συμπληρώματα όσο και σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Αρκετές μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα προβιοτικά μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος και λίπος στην κοιλιά.

Τα βακτήρια του εντέρου μπορεί να επηρεάσουν τη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Εκατοντάδες μικροοργανισμοί κατοικούν στο πεπτικό σας σύστημα.

Τα περισσότερα από αυτά είναι «φιλικά» βακτήρια που παράγουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Κ και ορισμένων βιταμινών Β.

Βοηθούν επίσης στη διάσπαση των φυτικών ινών, τις οποίες το σώμα σας δεν μπορεί να αφομοιώσει, μετατρέποντάς τις σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας όπως το βουτυρικό.

Το σωματικό βάρος φαίνεται να σχετίζεται με την ισορροπία των βακτηρίων. Μελέτες έχουν βρει ότι τα άτομα μέτριου βάρους έχουν διαφορετικά βακτήρια του εντέρου από εκείνα με παχυσαρκία.

 

ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ.

Τα προβιοτικά είναι φιλικά βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγιούς πέψης και να προσφέρουν πολλά οφέλη στη συνολική υγεία σας και μπορούν να καταναλωθούν μέσω τροφών ή συμπληρωμάτων που έχουν υποστεί ζύμωση.

Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η ισορροπία ή η ανισορροπία των βακτηρίων στο πεπτικό σας σύστημα συνδέεται με τη γενική υγεία και τις ασθένειες.

Τα προβιοτικά προάγουν την υγιή ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου και έχουν συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία.

Αυτά περιλαμβάνουν οφέλη για την απώλεια βάρους, την υγεία του πεπτικού συστήματος, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και πολλά άλλα.

Πώς θα χρειαστεί να αλλάξω τη διατροφή μου εάν έχω κοιλιοκάκη;

Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης ποικίλλουν και ένα άτομο μπορεί να έχει πολλαπλά συμπτώματα. Εάν έχετε κοιλιοκάκη, μπορείτε να έχετε πεπτικά προβλήματα ή άλλα συμπτώματα. Τα πεπτικά συμπτώματα είναι πιο συχνά στα παιδιά παρά στους ενήλικες. Τα πεπτικά συμπτώματα της κοιλιοκάκης μπορούν να περιλαμβάνουν:

 • φούσκωμα
 • χρόνια διάρροια
 • δυσκοιλιότητα
 • αέρια
 • δυσανεξία στη λακτόζη λόγω βλάβης στο λεπτό έντερο
 • ναυτία ή έμετο
 • πόνος στην κοιλιά

Διατροφή για το σύνδρομο Gilbert

 • Τι είναι το σύνδρομο Gilbert;

Tο σύνδρομο Gilbert είναι μια αβλαβής κατάσταση στην οποία το συκώτι δε λειτουργεί σωστά και δεν εκκρίνει τη χολερυθρίνη, τη χρωστική ουσία που παράγεται από τη διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Το σύνδρομο Gilbert εμφανίζεται λόγω μιας κληρονομικής γονιδιακής μετάλλαξης και ως επί το πλείστον δεν προκαλεί καθημερινά συμπτώματα. Ωστόσο, τα άτομα με σύνδρομο Gilbert μπορούν εύκολα να εμφανίσουν ίκτερο, ο οποίος εμφανίζεται ως κιτρίνισμα στο δέρμα και στα μάτια.

Ένα κοινό σύμπτωμα των ατόμων με το σύνδρομο είναι ο ίκτερος. Εάν υπάρχει κάποια εμπύρετη ασθένεια, ίσως μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, αυτό μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της χολερυθρίνης, η οποία συσσωρεύεται στο αίμα των ατόμων με σύνδρομο Gilbert.

 

Σχέδιο διατροφής για έλκος στομάχου

Τα περισσότερα έλκη στομάχου είναι αποτέλεσμα του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (H. pylori) και ορισμένα συνδέονται με τη μακροχρόνια χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη.

Ορισμένες τροφές επιδεινώνουν ή ανακουφίζουν τα συμπτώματά σας και ορισμένες τροφές μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στην επούλωση των ελκών.

 

Ευερέθιστο Έντερο και Διατροφή

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι ένας ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σύνολο συμπτωμάτων του εντέρου. Η διατροφή που ακολουθεί το άτομο μπορεί να έχει αντίκτυπο στα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν από το ένα άτομο στο άλλο και μπορεί να είναι χειρότερα για κάποιους από άλλους. Είναι μια πολύ συχνή πάθηση που επηρεάζει περίπου έναν στους πέντε ενήλικες. Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο του συνδρόμου εάν είχατε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα για τουλάχιστον έξι μήνες: κοιλιακό άλγος ή δυσφορία, φούσκωμα ή αλλαγή στη συνήθεια του εντέρου.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Εάν έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τα τρόφιμα που καταναλώνετε μπορούν να επηρεάσουν τα συμπτώματα σας. Ορισμένες τροφές μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα και ο περιορισμός τους μπορεί να σημαίνει λιγότερο κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, αέρια και δυσκοιλιότητα.

 

Ευερέθιστο έντερο και βιταμίνη D

Πολλοί άνθρωποι που ζουν με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Έχει βρεθεί ότι το 82% των πασχόντων από το σύνδρομο έχουν επίσης περιεκτικότητα σε βιταμίνη D2, επομένως, φυσικά, αναρωτιόμαστε εάν υπάρχει σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια χρόνια λειτουργική διαταραχή της γαστρεντερικής οδού. Η βιταμίνη D, γνωστή και ως «Βιταμίνη του ήλιου» είναι μια απαραίτητη λιποδιαλυτή βιταμίνη για την απορρόφηση του ασβεστίου, την οποία παράγει το σώμα όταν εκτίθεται στον ήλιο ή λαμβάνεται από μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά ψάρια, κρόκους αυγών και κόκκινο κρέας.

Το σώμα μας χρειάζεται 10 μικρογραμμάρια βιταμίνης D την ημέρα ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής και τρόπου ζωής. Μπορεί να είναι δελεαστικό να λάβετε κάποιο συμπλήρωμα βιταμινών, ωστόσο υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται τέτοιου είδους συμπληρώματα, όπως η τοξικότητα της βιταμίνης D, γι' αυτό φροντίστε πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ποια λαχανικά μπορώ να φάω με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να προκαλέσει κοιλιακή δυσφορία, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια και αέρια. Δεν έχει βρεθεί ακόμη μια θεραπεία. Ωστόσο, η πραγματοποίηση κάποιων αλλαγών στη διατροφή σας μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη δίαιτα για αυτή τη γαστρεντερική διαταραχή, μια διατροφική προσέγγιση φαίνεται να βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το σύνδρομο.

Ευερέθιστο έντερο και Αφυδάτωση

Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να πίνουμε άφθονο νερό. Πόσο ακριβώς πρέπει να πίνουμε; Το νερό είναι τόσο κρίσιμο για την υγεία μας και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όποιον έχει πεπτικά προβλήματα όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Η μέση ποσότητα νερού στο σώμα των ενηλίκων αποτελεί το 50-65%. Υπάρχει διακύμανση μεταξύ ανδρών και γυναικών (το σώμα των ανδρών είναι περίπου 60% νερό και το σώμα των γυναικών είναι περίπου 55%) και η ποσότητα νερού διαφέρει ανάλογα με τη σύσταση του σώματος και το επίπεδο φυσικής κατάστασης. Ο άλιπος ιστός περιέχει περισσότερο νερό από τον λιπώδη ιστό. Το νερό στο σώμα βρίσκεται κυρίως στα ενδοκυττάρια υγρά, δηλαδή τα υγρά που γεμίζουν κάθε μεμονωμένο κύτταρο. Περίπου το ένα τρίτο του νερού στο σώμα μας είναι εξωκυττάριο – έξω από τα κύτταρα.

Το νερό λειτουργεί ως μονωτικός παράγοντας, βοηθώντας μας να ρυθμίσουμε την εσωτερική θερμοκρασία του σώματός μας. Γι' αυτό το σώμα μας ιδρώνει όταν ζεσταίνουμε. Ο ιδρώτας στο δέρμα μας εξατμίζεται για να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματός μας πίσω στο φυσιολογικό. Το νερό είναι επίσης σημαντικό για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων και είναι το κύριο συστατικό του σάλιου, το οποίο ξεκινά την πεπτική διαδικασία στο στόμα. Το νερό χρησιμοποιείται επίσης για την αποβολή άχρηστων προϊόντων και τοξινών από το σώμα μας, καθώς τα νεφρά μας τα φιλτράρουν και παράγουν ούρα. Το νερό δρα επίσης ως λιπαντικό στις αρθρώσεις μας και προστατεύει τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τα όργανά μας.

Αφυδάτωση

Μέχρι τη στιγμή που αισθάνεστε δίψα, το σώμα σας έχει ήδη χάσει περίπου το 2-3% της περιεκτικότητάς του σε νερό. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα στον οργανισμό. Δύο από τα πρώτα σημάδια αφυδάτωσης είναι η μείωση της νοητικής απόδοσης και του σωματικού συντονισμού, που παρουσιάζουν περίπου 1% αφυδάτωση. Η ήπια αφυδάτωση μπορεί επίσης να μειώσει την ενέργειά σας, κάνοντάς σας να αισθάνεστε κουρασμένοι.

 

Πρεδνιζόνη και διατροφή

Η πρεδνιζόνη είναι ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως στη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου του Crohn. Αυτό το φάρμακο έχει κάποιες πιθανές παρενέργειες που σχετίζονται με το φαγητό που τρώμε. Αυτές οι διατροφικές οδηγίες μπορεί να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση αυτών των πιθανών παρενεργειών.

Τι είναι η αυτοάνοση ασθένεια και ποια είναι τα συμπτώματα;

Τι είναι η αυτοάνοση ασθένεια και ποια είναι τα συμπτώματα;

Περίπου το 5% από εμάς πάσχουν από μια αυτοάνοση ασθένεια που σημαίνει ότι το σώμα προσβάλλει τους υγιείς ιστούς, όργανα και κύτταρα, με αποτέλεσμα φλεγμονή και βλάβη.

Υπάρχουν περισσότερες από 80 αυτοάνοσες διαταραχές που κυμαίνονται από συχνές έως πολύ σπάνιες και γενικά είναι επώδυνες και καταστροφικές.

Τα συμπτώματα μιας αυτοάνοσης ασθένειας είναι κόπωση, ζάλη, πυρετό και φλεγμονή  που μπορεί να προκαλέσουν ερυθρότητα, ζέστη, πόνο και οίδημα.

Παρόλο που δεν υπάρχει γενικά καμία θεραπεία για αυτές τις χρόνιες ασθένειες, οι επιλογές των τροφίμων ελέγχουν τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Τι είναι η Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή ΓΟΠ είναι μια πεπτική διαταραχή που επηρεάζει τον μυϊκό δακτύλιο μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου. Παλινδρόμηση σημαίνει επιστροφή, οπότε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συμβαίνει όταν το περιεχόμενο του στομάχου επιστρέφει στον οισοφάγο. Κυριότερα συμπτώματα είναι η καούρα και η δυσπεψία. Πέρα από την φαρμακευτική αγωγή ή την χειρουργική επέμβαση, πολύ μεγάλο ρόλο στην ανακούφιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης έχουν και η διατροφή αλλά και ο τρόπος ζωής.

Χολερυθρίνη

Χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην εύρεση της αιτίας κάποιων καταστάσεων υγείας όπως ο ίκτερος , η αναιμία και η ηπατική νόσος.

Η χολερυθρίνη είναι μια πορτοκαλοκίτρινη χρωστική ουσία που εμφανίζεται φυσιολογικά όταν διασπάται μέρος των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας.

.Εάν τα επίπεδα χολερυθρίνης σας είναι υψηλότερα από το κανονικό, είναι σημάδι ότι είτε τα ερυθρά αιμοσφαίρια σας καταστρέφονται με ασυνήθιστο ρυθμό είτε ότι το συκώτι σας δεν διασπά τα απόβλητα σωστά και δεν καθαρίζει τη χολερυθρίνη από το αίμα σας.

Ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών και νόσος του Crohn

Η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει όλα τα μέρη του πεπτικού σας συστήματος, πιο συχνά το λεπτό έντερο και μερικές φορές το παχύ έντερο.

Με τη νόσο του  Crohn, το σώμα σας μπορεί να δυσκολεύεται να πάρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους με αυτόν και άλλους τύπους φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD) δεν λαμβάνουν τη σωστή ποσότητα απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, γνωστών ως μικροθρεπτικά συστατικά.

Διαιτητικά μέταλλα, όπως ασβέστιο, φωσφορικό, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρος και ιχνοστοιχεία, όπως ψευ δάργυρος, σελήνιο και χαλκός, είναι σημαντικά για τη διατήρηση των κυττάρων στο σώμα σας και για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας των ενζύμων. Τα ένζυμα αποτελούν ουσιαστικό μέρος της πεπτικής διαδικασίας, διασπώντας τα λίπη, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες. Επειδή η διατροφή σας παίζει σημαντικό ρόλο στη νόσο του Crohn, μιλήστε με το γιατρό σας για τυχόν τρόφιμα που σας προκαλούν ενόχληση.

Δυσανεξία στη Γλιαδίνη

Η δυσανεξία στη γλουτένη θα μπορούσε με μεγαλύτερη ακρίβεια να ονομαστεί δυσανεξία στη γλιαδίνη. Ενώ η γλουτένη έχει γίνει ένας γενικός όρος, είναι στην πραγματικότητα μόνο μία από τις πολλές πρωτεΐνες που προκαλούν προβλήματα σε ασθενείς με κοιλιοκάκη και άλλα άτομα που έχουν δυσανεξία στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι, στην βρόμη.

Διατροφή για τη σπαστική κολίτιδα

Πώς μπορεί η διατροφή να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της σπαστικής κολίτιδας;

Οι διατροφικές προτάσεις αφορούν

 • Την κατανάλωση περισσότερων ινών
 • Αποφυγή της γλουτένη
 • Δίαιτα που ονομάζεται δίαιτα χαμηλού FODMAP

Διαφορετικές αλλαγές μπορεί να βοηθήσουν άτομα με σπαστική κολίτιδα. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε αυτό που τρώτε για αρκετές εβδομάδες για να δείτε εάν τα συμπτώματά σας βελτιώνονται.

Πώς να απαλλαγείτε από το σπλαχνικό λίπος

Το σπλαχνικό λίπος βρίσκεται μέσα στην κοιλιακή σας κοιλότητα.Η μεταφορά υπερβολικού σπλαχνικού λίπους είναι εξαιρετικά επιβλαβής. Συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αντίσταση στην ινσουλίνη, καρδιακές παθήσεις και ακόμη και ορισμένους καρκίνους

Πρέπει να χρησιμοποιήσω L-Γλουταμίνη για το ευερέθιστο έντερο;

Τι είναι η L-γλουταμίνη;

Η L-γλουταμίνη, ή απλά η γλουταμίνη, είναι ένα αμινοξύ. Τα αμινοξέα είναι θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη σύνθεση πρωτεΐνης στο ανθρώπινο σώμα για διατροφή. Μπορούν να βρεθούν σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες , συμπεριλαμβανομένων εκείνων τόσο από φυτά όσο και από ζώα. Η πρωτεΐνη, με τη σειρά της, είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για καλή υγεία.

Η L-γλουταμίνη είναι ένα από τα 20 διαφορετικά απαραίτητα και μη απαραίτητα αμινοξέα που δημιουργούν πρωτεΐνες. Τα απαραίτητα αμινοξέα μπορούν να ληφθούν μόνο μέσω της τροφής, ενώ τα μη απαραίτητα, όπως η L-γλουταμίνη, παράγονται από το σώμα.