Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΠαθήσεις Ήπατος και Παγκρέατος

Διατροφή για το σύνδρομο Gilbert

  • Τι είναι το σύνδρομο Gilbert;

Tο σύνδρομο Gilbert είναι μια αβλαβής κατάσταση στην οποία το συκώτι δε λειτουργεί σωστά και δεν εκκρίνει τη χολερυθρίνη, τη χρωστική ουσία που παράγεται από τη διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Το σύνδρομο Gilbert εμφανίζεται λόγω μιας κληρονομικής γονιδιακής μετάλλαξης και ως επί το πλείστον δεν προκαλεί καθημερινά συμπτώματα. Ωστόσο, τα άτομα με σύνδρομο Gilbert μπορούν εύκολα να εμφανίσουν ίκτερο, ο οποίος εμφανίζεται ως κιτρίνισμα στο δέρμα και στα μάτια.

Ένα κοινό σύμπτωμα των ατόμων με το σύνδρομο είναι ο ίκτερος. Εάν υπάρχει κάποια εμπύρετη ασθένεια, ίσως μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, αυτό μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της χολερυθρίνης, η οποία συσσωρεύεται στο αίμα των ατόμων με σύνδρομο Gilbert.

 

Χολερυθρίνη

Χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην εύρεση της αιτίας κάποιων καταστάσεων υγείας όπως ο ίκτερος , η αναιμία και η ηπατική νόσος.

Η χολερυθρίνη είναι μια πορτοκαλοκίτρινη χρωστική ουσία που εμφανίζεται φυσιολογικά όταν διασπάται μέρος των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας.

.Εάν τα επίπεδα χολερυθρίνης σας είναι υψηλότερα από το κανονικό, είναι σημάδι ότι είτε τα ερυθρά αιμοσφαίρια σας καταστρέφονται με ασυνήθιστο ρυθμό είτε ότι το συκώτι σας δεν διασπά τα απόβλητα σωστά και δεν καθαρίζει τη χολερυθρίνη από το αίμα σας.

Πώς να απαλλαγείτε από το σπλαχνικό λίπος

Το σπλαχνικό λίπος βρίσκεται μέσα στην κοιλιακή σας κοιλότητα.Η μεταφορά υπερβολικού σπλαχνικού λίπους είναι εξαιρετικά επιβλαβής. Συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αντίσταση στην ινσουλίνη, καρδιακές παθήσεις και ακόμη και ορισμένους καρκίνους

Τι θα πρέπει να αποφεύγετε αν πάσχετε από λιπώδες ήπαρ

Η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος είναι ένα από τα συχνότερα νοσήματα του οργάνου. Είναι μια κατάσταση κατά την οποία περίσσεια λίπους αποθηκεύεται στο ήπαρ και μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση ή σε απόπτωση της λειτουργίας του οργάνου εάν δεν προληφθεί. Συναντάτε συχνότερα σε άτομα με παχυσαρκία ή πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 και δεν σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ.

Σε ένα σώμα υγειές το ήπαρ αποβάλει τις τοξίνες και παράγει την χολή που καταλύει τα λιπαρά σε λιπαρά οξέα για να ξεκινήσει ο μεταβολισμός τους.

Η σημαντικότερη οδηγία που δίνεται για την καταπολέμηση του λιπώδους ήπατος είναι η απώλεια βάρους συνδυάστηκα με θερμιδικό έλλειμμα και άσκηση.

Λιπώδης διήθηση του ήπατος και διατροφική προσέγγιση

Τι είναι η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος ;

Πρόκειται για ένα σύνδρομο στο ποιο περίσσεια λιπώδους ιστού αναπτύσσετε γύρω από το ήπαρ.

Οι παράγοντες που οδηγούν στη ανάπτυξη του είναι:

  • Αυξημένο σωματικό βάρος
  • Η ύπαρξη διαβήτη
  • Αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης ή τριγλυκεριδίων στο αίμα

 

Ζάχαρη και συκώτι: τι πρέπει να γνωρίζετε

Όλοι γνωρίζουμε ότι η υπερβολική ζάχαρη είναι επιβλαβής για τη γενική υγεία μας. Αλλά πολλοί άνθρωποι δεν κατανοούν την επίδραση που έχει η ζάχαρη στο συκώτι.

Η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία και η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην ηπατική νόσο.

Η αποφυγή πρόσθετων σακχάρων μπορεί να προστατεύσει τα παιδιά από τη λιπώδη νόσο του ήπατος

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) είναι μια κατάσταση που προκύπτει από την ύπαρξη επιπλέον λίπους στο ήπαρ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι η πιο κοινή χρόνια ηπατική νόσος στα παιδιά. Είναι μια κατάσταση κατά την οποία το υπερβολικό λίπος αποθηκεύεται στο ήπαρ και μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση και ηπατική ανεπάρκεια εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Σχεδόν το 10% των παιδιών και των εφήβων έχουν αυτήν την πάθηση.

 

Πώς να διαχειριστείτε το λιπώδες ήπαρ με τη διατροφή

Για την καταπολέμηση της λιπώδους νόσου του ήπατος, είναι απαραίτητο να κάνετε στρατηγικές και μόνιμες αλλαγές στη διατροφή σας, αντί να αποφεύγετε ή να ενσωματώνετε τυχαίες τροφές .Το πιο σημαντικό μέρος αυτών των αλλαγών είναι ότι πρέπει να είναι βιώσιμες. 

diatrofi kai xolidoxos kisti

Δίαιτα χοληδόχου κύστης

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο που βρίσκεται κάτω από το συκώτι σας. Ο σκοπός της είναι να εκκρίνει και να αποθηκεύει τη χολή από το συκώτι που βοηθάει στην πέψη των λιπών.. Εάν η χοληδόχος κύστη έχει μολυνθεί ή εάν έχετε χολόλιθους ή φλεγμονή της χοληδόχου κύστης, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να αφαιρεθεί. Μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, το συκώτι σας θα συνεχίσει να παράγει αρκετή χολή για την πέψη, αλλά ίσως χρειαστεί να ακολουθήσετε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μετά την απομάκρυνση της χοληδόχου κύστης για να αποφύγετε την αναστάτωση στο στομάχι.