Η μη αλκοολική ηπατική στεάτωση, ευρέως γνωστή ως λίπος στο συκώτι, είναι η πιο κοινή ηπατική χρόνια ασθένεια παγκοσμίως.

Η οποία έχει άμεση σχέση με την ποιότητα του φαγητού και της εντερικής υγείας μας. Η χαμηλή κατανάλωση ινών και τα υψηλά κορεσμένα λίπη οδηγεί σε αυξημένη φλεγμονή και εντερική διαπερατότητα, επιτρέποντας την βακτηριακή μετατόπιση και τα φλεγμονώδη από-προϊόντα αίματος.

Η αύξηση αυτών των ουσιών ενεργοποιεί έναν φλεγμονώδη καταρράκτη με αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών κυτοκινών και τη σύνθεση λιπιδίων στο ήπαρ. Μακροπρόθεσμα, αυτό το σενάριο οδηγεί στην ηπατική ίνωση, τον θάνατο των κυττάρων και στην αύξηση των επιπέδων των ηπατικών ενζύμων. Ως εκ τούτου διατροφικές στρατηγικές που συμβάλλουν στην ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος είναι σημαντικές, ενθαρύνοντας μια μεγαλύτερη λειτουργικότητα του μικροβιώματος και μείωση της εντερικής διαπερατότητας, της βακτηριακής μετατόπισης, της χρόνιας φλεγμονής και του κινδύνου και της εξέλιξης του μη αλκοολικού ήπατος.

Πίσω →