Τα καλύτερα τρόφιμα για τη καταπολέμηση έρπητα ζωστήρα

  • Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες A, B12, C, D, E και ψευδάργυρο

Οι βιταμίνες A, B12, C, D, E και ο ψευδάργυρος συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης κρίσεων έρπητα ζωστήρα. Οι βιταμίνες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρολογικού σας συστήματος και μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε λιγότερο κουρασμένοι. Οι βιταμίνες Β, ιδιαίτερα η Β12, βοηθούν επίσης στην προστασία του σώματός σας από τις επιπτώσεις της μεθερπητικής νευραλγίας. Ο ιός του έρπητα ζωστήρα επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Επομένως, είναι σημαντικό να τρώτε άφθονα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες Β όπως:

  • Βόειο κρέας
  • Αυγά
  • πουλερικά

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης έρπητα ζωστήρα

  • Αλκοόλ

Όχι μόνο πρέπει να αποφεύγετε το αλκοόλ λόγω της πιθανότητας αλληλεπιδράσεων με τα φάρμακα, αλλά και λόγω των πιθανών δυσμενών επιπτώσεών του. Το αλκοόλ μειώνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, επομένως δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα που πάσχουν από έρπητα ζωστήρα.

ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Τα πρεβιοτικά είναι μη αφομοιώσιμοι από τον οργανισμό ολιγοσακχαρίτες που διεγείρουν την ανάπτυξη προβιοτικών βακτηρίων, ιδιαίτερα των γαλακτοβακίλλων. Για  την κατηγοριοποίηση μιας ουσίας ως πρεβιοτικής θα πρέπει να:

  • μην απορροφάται στο γαστρεντερικό σωλήνα,
  • είναι ανθεκτική στο όξινο περιβάλλον του στομάχου και στην υδρόλυση από τα ένζυμα του οργανισμού,
  • μπορεί να ζυμωθεί από τα μόνιμα εντερικά βακτήρια και να μπορεί να διεγείρει επιλεκτικά την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα της εντερικής μικροχλωρίδας
  • προσφέρει οφέλη στην υγεία και την ευεξία του οργανισμού

Η δίαιτα Candida: Κορυφαίες τροφές που πρέπει να τρώτε και να αποφεύγετε

H Candida είναι ένας απλός οργανισμός που δεν χρειάζεται πολλά για να ευδοκιμήσει. Το υγρό, ζεστό περιβάλλον του πεπτικού μας συστήματος, η μείωση των υγιών βακτηρίων (συνήθως προκαλείται από τη λήψη αντιβιοτικών) και η πολλή ζάχαρη είναι όλα όσα χρειάζεται η Candida για να αναπτυχθεί και να διατηρηθεί στο έντερό σας, προκαλώντας διάφορα δυσάρεστα συμπτώματα όπως πεπτικά, συναισθηματικά, δερματικά προβλήματα, θέματα βάρους, πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις, τροφικές αλλεργίες, κνησμό και συχνές λοιμώξεις για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Ωστόσο, μερικές απλές αλλαγές στη διατροφή σας μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση όλων αυτών.

Εάν έχετε ή υποψιάζεστε ότι έχετε Candida, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ελαχιστοποιήσετε την ανάπτυξή της ξεκινώντας από τη διατροφή σας. Ακολουθεί μια λίστα με τα τρόφιμα που είναι πιο επιβαρυντικά για τα άτομα με Candida.

15 τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Η διατροφή του σώματός σας με ορισμένες τροφές μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό. Αν ψάχνετε τρόπους για να αποτρέψετε τα χειμερινά κρυολογήματα και τη γρίπη, είναι να προγραμματίσετε τα γεύματά σας για να συμπεριλάβετε αυτά τα 15 ισχυρά ενισχυτικά του ανοσοποιητικού συστήματος .

 

Βιταμίνη D και ανοσοποιητικό

Η βιταμίνη D συνδέεται με υποδοχείς στα κύτταρα του ανοσοποιητικού, όπως τα ουδετερόφιλα, τα μακροφάγα και τα φυσικά φονικά κύτταρα. Η βιταμίνη D διεγείρει αυτά τα κύτταρα να παράγουν πεπτίδια με αντιικές ιδιότητες που προστατεύουν τον οργανισμό από ξένα παθογόνα.

Οι καθελιδίνες και οι ντεφενσίνες είναι πεπτίδια που έχουν αντιμικροβιακές και ανοσοτροποποιητικές ικανότητες και δρουν ως αντι-ιικοί παράγοντες ως μέρος του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Η ζάχαρη αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα;

Το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται συνεχώς σε ενδογενή και εξωγενή ερεθίσματα είτε από τις τροφές που τρώμε , τον ύπνο και τις συνήθειες άσκησης, το άγχος, το σώμα πάντα αναζητά τρόπους διατήρησης της ομοιόστασης. Ογδόντα τρεις ερευνητικές μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά βελτιώνει πραγματικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα και σάκχαρα μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, δεν είναι πάντα τόσο απλό.

Διαβήτης και Καντιντίαση

Οι ζυμομύκητες, γνωστοί και ως βλαστομύκητες, ζύμες ή μαγιά, είναι μονοκύτταροι οργανισμοί οι οποίοι ανήκουν στο βασίλειο των μυκήτων .

Προβλήματα προκύπτουν όταν η μαγιά υπεραναπτύσσεται, προκαλώντας μυκητίαση .Οι βλαστομύκητες είναι πιο πιθανό να υπεραναπτυχθεί σε περιοχές που είναι ζεστές και υγρές, όπως το στόμα, η περιοχή των γεννητικών οργάνων, τα πόδια και το δέρμα..

Η καντιντίαση προκύπτει από μόλυνση του δέρματος ή των βλεννογόνων μεμβρανών από οποιοδήποτε είδος Candida αλλά κυρίως από την Candida albicans. Τα είδη Candida αποτελούν τμήμα της φυσιολογικής χλωρίδας του σώματος. Οι μολύνσεις με Candida προκαλούνται λόγω διαταραχής της σύστασης της φυσιολογικής χλωρίδας ή μεταβολές στην άμυνα του ξενιστή

Sarkoeídosi Diatrofí

Συμβουλές για μια υγιεινή διατροφή και σαρκοείδωση

Η σαρκοείδωση είναι μια ασθένεια στην οποία το σώμα ενός ατόμου δημιουργεί μικροσκοπικές συσσωρεύσεις κυττάρων, που ονομάζονται κοκκιώματα.

Η σαρκοείδωση οδηγεί σε φλεγμονή, η οποία μπορεί να επηρεάσει τα όργανα. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η ασθένεια αρχίζει στο δέρμα, στους πνεύμονες ή στο θώρακα, η σαρκοείδωση μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε περιοχή του σώματος.

Sarkoeídosi kai Diatrofí

Σαρκοείδωση και Διατροφή

Η σαρκοείδωση είναι μια αυτοάνοση διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί μικροσκοπικές συσσωρεύσεις κυττάρων να σχηματιστούν σε όλο το σώμα. Αυτές οι μικροσκοπικές ομάδες κυττάρων ονομάζονται κοκκιώματα. Είναι ιδιαίτερα συχνές στους πνεύμονες, τους λεμφαδένες, το δέρμα, τα μάτια και το συκώτι. Μερικές φορές, αυτά τα κοκκιώματα προκαλούν πολύ μικρή βλάβη, οπότε ένα άτομο με σαρκοείδωση δεν έχει κανένα σύμπτωμα ασθένειας.

Poia eínai ta symptómata tou HIV

Ποια είναι τα συμπτώματα του HIV;

Μετά από τον πρώτο μήνα, ο HIV εισέρχεται στο στάδιο κλινικής καθυστέρησης. Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει από λίγα χρόνια έως μερικές δεκαετίες. Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν ελάχιστα ή μη ειδικά συμπτώματα. Ένα μη ειδικό σύμπτωμα είναι ένα σύμπτωμα που δεν σχετίζεται με μια συγκεκριμένη ασθένεια ή πάθηση.

9 τρόφιμα που μπορούν να σας δώσουν περισσότερη ενέργεια

Η έλλειψη ενέργειας μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές σας δραστηριότητες και να σας κάνει λιγότερο παραγωγικούς.

Αυτό εξαρτάται από το είδος και τη ποσότητα τροφής που καταναλώνετε διότι,  παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενέργεια σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.