Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή για Δυνατό Ανοσοποιητικό Σύστημα

ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Τα πρεβιοτικά είναι μη αφομοιώσιμοι από τον οργανισμό ολιγοσακχαρίτες που διεγείρουν την ανάπτυξη προβιοτικών βακτηρίων, ιδιαίτερα των γαλακτοβακίλλων. Για  την κατηγοριοποίηση μιας ουσίας ως πρεβιοτικής θα πρέπει να:

  • μην απορροφάται στο γαστρεντερικό σωλήνα,
  • είναι ανθεκτική στο όξινο περιβάλλον του στομάχου και στην υδρόλυση από τα ένζυμα του οργανισμού,
  • μπορεί να ζυμωθεί από τα μόνιμα εντερικά βακτήρια και να μπορεί να διεγείρει επιλεκτικά την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα της εντερικής μικροχλωρίδας
  • προσφέρει οφέλη στην υγεία και την ευεξία του οργανισμού

15 τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Η διατροφή του σώματός σας με ορισμένες τροφές μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό. Αν ψάχνετε τρόπους για να αποτρέψετε τα χειμερινά κρυολογήματα και τη γρίπη, είναι να προγραμματίσετε τα γεύματά σας για να συμπεριλάβετε αυτά τα 15 ισχυρά ενισχυτικά του ανοσοποιητικού συστήματος .

 

Η ζάχαρη αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα;

Το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται συνεχώς σε ενδογενή και εξωγενή ερεθίσματα είτε από τις τροφές που τρώμε , τον ύπνο και τις συνήθειες άσκησης, το άγχος, το σώμα πάντα αναζητά τρόπους διατήρησης της ομοιόστασης. Ογδόντα τρεις ερευνητικές μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά βελτιώνει πραγματικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα και σάκχαρα μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, δεν είναι πάντα τόσο απλό.

Sarkoeídosi kai Diatrofí

Σαρκοείδωση και Διατροφή

Η σαρκοείδωση είναι μια αυτοάνοση διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί μικροσκοπικές συσσωρεύσεις κυττάρων να σχηματιστούν σε όλο το σώμα. Αυτές οι μικροσκοπικές ομάδες κυττάρων ονομάζονται κοκκιώματα. Είναι ιδιαίτερα συχνές στους πνεύμονες, τους λεμφαδένες, το δέρμα, τα μάτια και το συκώτι. Μερικές φορές, αυτά τα κοκκιώματα προκαλούν πολύ μικρή βλάβη, οπότε ένα άτομο με σαρκοείδωση δεν έχει κανένα σύμπτωμα ασθένειας.

9 τρόφιμα που μπορούν να σας δώσουν περισσότερη ενέργεια

Η έλλειψη ενέργειας μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές σας δραστηριότητες και να σας κάνει λιγότερο παραγωγικούς.

Αυτό εξαρτάται από το είδος και τη ποσότητα τροφής που καταναλώνετε διότι,  παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενέργεια σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.