Το λεμφοίδημα είναι μια πιθανή απορροή που μπορεί να επηρεάσει κάποιον ασθενή που έχει ξεπεράσει τον καρκίνο μήνες ή ακόμα και χρόνια μετά από την θεραπεία του. Η λέμφος είναι μέρος του κυκλοφορικού συστήματος και μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα συμπεριλαμβανομένου της ομοιόστασης του νερού και της ανοσίας.

Η λέμφος είναι ένα υγρό με λιπιδική υπόσταση, πλούσια σε πρωτείνη που εντοπίζετε στο λεμφικό σύστημα. Περιέχει λευκά αιμοσφαίρια και βοηθά στην απομάκρυνση των αποβλήτων. Όταν οι λεμφαδένες δεν φιλτράρουν και δεν αποστραγγίζουν το λεμφικό υγρό κατάλληλα, το υγρό θα συσσωρευτεί και θα οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών και πρήξιμο γύρω από τα άκρα. Το λεμφοίδημα μπορεί επίσης να επηρεάσει άλλα μέρη του σώματος όπως το πρόσωπο, το λαιμό και την κοιλιά.

Μερικά τυπικά σημεία και συμπτώματα του λεμφοιδήματος περιλαμβάνουν σφίξιμο ή βαρύ αίσθημα στα χέρια ή τα πόδια σας, περιορισμένο εύρος κίνησης από πρήξιμο στα άκρα, πόνο ή δυσφορία και σκλήρυνση του δέρματος.

Δεν υπάρχει ειδική ιατρική διατροφική θεραπεία για τη θεραπεία του λεμφοιδήματος, αλλά εδώ είναι μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και πιθανώς στην πρόληψη της εμφάνισης του.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ υψηλού δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ή παχυσαρκίας και αυξημένου κινδύνου για λεμφοίδημα. Όσο περισσότερο λιπώδη ιστό ή λίπος έχει κάποιος, τόσο περισσότερο το λεμφικό σύστημα θα δυσκολευτεί να περάσει υγρό. Το υπερβολικό λίπος προάγει επίσης περισσότερη φλεγμονή. Για να διαχειριστείτε με επιτυχία το βάρος, ισορροπήστε τα γεύματα με τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Συμπεριλάβετε άπαχη πρωτεΐνη, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα σε καθημερινά γεύματα και σνακ. Κάθε άτομο έχει τις δικές του μοναδικές συνθήκες, οπότε θα ήταν καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο για καθοδήγηση.

  1. Άσκηση

Οι ασκήσεις που προάγουν την κίνηση των αρθρώσεων, το τέντωμα και την προπόνηση δύναμης θα βοηθήσουν στην κυκλοφορία και θα βελτιώσουν τη δραστηριότητα των λεμφικών αγγείων. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό γιατρό όπως φυσιοθεραπευτή ή πιστοποιημένο θεραπευτή λεμφοιδήματος για να εκτελέσετε με ασφάλεια οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης.

  1. Αποφύγετε τα διουρητικά («χάπια νερού»), το αλκοόλ και την καφεΐνη.

Ενώ τα διουρητικά φάρμακα λειτουργούν γενικά καλά με κατακράτηση υγρών που σχετίζεται με φλεβική ανεπάρκεια (όπως καταστάσεις όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια), δεν λειτουργούν καλά με το υπερβολικό λεμφοίδημα που σχετίζεται με το υπερβολικό λεμφικό υγρό. Το αλκοόλ και η καφεΐνη θα μπορούσαν επίσης να λειτουργήσουν όπως τα διουρητικά. Και οι δύο θα μπορούσαν να διαστέλλουν τον λεμφικό ιστό και να προκαλέσουν περισσότερο πρήξιμο, και ως αποτέλεσμα, να επιδεινώσουν το λεμφοίδημα.

  1. Μην καταναλώνετε μια δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες.

Η πρωτεΐνη που καταναλώνεται δεν έχει καμία σχέση με την πρωτεΐνη στο λεμφικό υγρό. Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες μπορεί να είναι πράγματι επιβλαβείς, καθώς οι πρωτεΐνες περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα που απαιτεί το σώμα. Η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποσιτισμό και μυϊκή απώλεια. Κάθε γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις ουγγιές άπαχη πρωτεΐνη όπως αυγά, ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα και άπαχο βόειο κρέας.

  1. Μειώστε την πρόσληψη αλατιού.

Το αλάτι προάγει την κατακράτηση υγρών. Δεν υπάρχουν επίσημες οδηγίες για την αποφυγή αλατιού για το λεμφοίδημα, ωστόσο τα άτομα που είναι ευαίσθητα στο αλάτι μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά τους εάν τρώνε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Οι τρέχουσες συστάσεις για την πρόσληψη αλατιού είναι λιγότερα από 2.300 mg για υγιή άτομα και λιγότερα από 1.500 mg για άτομα που έχουν καρδιακή νόσο, διαβήτη και νεφρική νόσο.

Πίσω →