Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΠαθήσεις των Οστών και των Αρθρώσεων

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και ενυδάτωση

Αναμφίβολα έχετε ακούσει ότι η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι σημαντική για τη συνολική υγεία. Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα συγκεκριμένα, η κατανάλωση αρκετών υγρών είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη διατήρηση των αρθρώσεων και την αποφυγή των συμπτωμάτων.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος «επιτίθεται» στις αρθρώσεις και σε άλλους ιστούς, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως πόνο στις αρθρώσεις, κόπωση, φλεγμονή και δυσκαμψία.

Η έλλειψη επαρκούς νερού μπορεί να εντείνει τον πόνο στις αρθρώσεις και άλλα συμπτώματα της νόσου.

Το νερό παίζει ζωτικό ρόλο βοηθώντας τα διάφορα μέρη του σώματος να λειτουργούν όσο το δυνατόν καλύτερα. Απλά μέτρα μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις αρνητικές επιπτώσεις της αφυδάτωσης.

 

Οστεοπόρωση - Βιταμίνη D - Ασβέστιο - Πρωτεΐνη

Η διατροφή, ιδιαίτερα το ασβέστιο, παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Σε άτομα που έχουν υγιή οστά, η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου σε καθημερινή βάση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των οστών. Για τους ηλικιωμένους, η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να επιβραδύνει την απώλεια οστικής μάζας και να μειώσει τον κίνδυνο κατάγματος. Η πρωτεΐνη είναι ένα άλλο σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την οικοδόμηση και την επιδιόρθωση των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των οστών.

Για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή έχουν αλλεργία στο γάλα, επιλογές όπως σόγια, αμύγδαλο και ρύζι ενισχυμένο με ασβέστιο και η σαρδέλα είναι εξαιρετικές εναλλακτικές πλούσιες σε ασβέστιο.

Ασβέστιο και οστεοπόρωση

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την δημιουργία και τη διατήρηση των οστών. Εάν το σώμα σας αποβάλλει περισσότερο ασβέστιο από ό,τι εναποθέτει, η οστική σας πυκνότητα θα μειωθεί σταδιακά και μπορεί να κινδυνεύετε να αναπτύξετε οστεοπόρωση.

Ασβέστιο από τα τρόφιμα

Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε το συνιστώμενο επίπεδο πρόσληψης ασβεστίου για την ηλικία σας είναι να ακολουθήσετε μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο. Η περιεκτικότητα σε ασβέστιο στα τρόφιμα ποικίλλει σημαντικά, επομένως είναι σημαντικό να καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων που να είναι «πλούσια σε ασβέστιο».

Οι 9 καλύτερες τροφές για να φάτε εάν έχετε αρθρίτιδα

Εάν έχετε αρθρίτιδα, ξέρετε πόσο καταστροφική μπορεί να είναι αυτή η κατάσταση.

Η αρθρίτιδα είναι ένας όρος για μια κατηγορία ασθενειών που προκαλούν πόνο, οίδημα και δυσκαμψία στις αρθρώσεις. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας, φύλου και εθνοτικής καταγωγής.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας. Η οστεοαρθρίτιδα είναι ένας τύπος, που αναπτύσσεται στις αρθρώσεις με υπερβολική χρήση. Ένας άλλος τύπος είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα , μια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στις αρθρώσεις σας.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές τροφές που μπορούν να ανακουφίσουν τη φλεγμονή και μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση ορισμένων από τον πόνο στις αρθρώσεις που σχετίζονται με την αρθρίτιδα.

Στην πραγματικότητα, μια έρευνα διαπίστωσε ότι το 24% των ατόμων με ρευματοειδή αρθρίτιδα ανέφεραν ότι η διατροφή τους είχε αντίκτυπο στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους.

Τα δαμάσκηνα μπορεί να μειώσουν τους κινδύνους φλεγμονής, οστεοπόρωσης

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που αποδυναμώνει τα οστά, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή σε κατάγματα.

Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει οστεοπόρωση. Ωστόσο, οι ηλικιωμένες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην πάθηση λόγω της απώλειας οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση. Τα οιστρογόνα βοηθούν στην πρόληψη της οστικής απώλειας.

 Έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες ενώσεις στα δαμάσκηνα μπορεί να αποτρέψουν αυτή τη φλεγμονώδη.