Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΠαθήσεις των Οστών και των ΑρθρώσεωνΟι 3 κυριότερες κατηγορίες τροφίμων που βοηθούν την σωστή ανάπτυξη των οστών

Η μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να επηρεάσει τα οστά σας. Η εκμάθηση των τροφών που είναι πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνη D και άλλα θρεπτικά συστατικά, που είναι σημαντικά για την υγεία των οστών σας και τη συνολική υγεία θα σας βοηθήσει, ενδεχομένως, να τηρήσετε ένα πιο ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. 

Οι 3 κυριότερες κατηγορίες τροφίμων  που βοηθούν την σωστή ανάπτυξη των οστών είναι:

  1. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα με χαμηλά λιπαρά και χωρίς λιπαρά, το γιαούρτι και το τυρί, καθώς περιέχουν ασβέστιο, μάλιστα ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι εμπλουτισμένα και με βιταμίνη D.
  2. Τα ψάρια, όπως οι κονσέρβες σαρδέλας και σολομού (με οστά), οι οποίες περιέχουν ασβέστιο αλλά και κάποια λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σκουμπρί, τόνος και σαρδέλες τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη D.
  3. Τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως τα γογγύλια, το λάχανο, οι μπάμιες, το κινέζικο λάχανο, η πικραλίδα και το μπρόκολο πού είναι τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο. Επίσης το σπανάκι, οι μπάμιες, τα προϊόντα ντομάτας, οι αγκινάρες, οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, τα χόρτα και οι σταφίδες είναι πολύ καλές πηγές μαγνησίου. Καλό θα ήταν να καταναλώνονται και προϊόντα ντομάτας, σταφίδες, πατάτες, σπανάκι, γλυκοπατάτες, παπάγια, πορτοκάλια, χυμός πορτοκαλιού, μπανάνες και δαμάσκηνα καθώς περιέχουν κάλιο. Όσον αφορά την βιταμίνη C που επίσης συμβάλλει στην υγεία των οστών, αυτή βρίσκεται στις κόκκινες πιπεριές, στις πράσινες πιπεριές, στα πορτοκάλια, στο γκρέιπφρουτ, στο μπρόκολο, στις φράουλες, στα  λαχανάκια Βρυξελλών, στην παπάγια και στον ανανά. Τέλος, συνίστανται και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο, το σπανάκι και τα γογγύλια που είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Κ.

Πίσω →