Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΠαθήσεις του Θυρεοειδούς Αδένα

6 ερωτήσεις για τον υποθυρεοειδισμό

1.Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουν οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό;

Οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό θα πρέπει να αποφεύγουν τα σταυρανθή λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, λάχανο), προϊόντα σόγιας, υπερβολική πρόσληψη ιωδίου και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, καθώς μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Επεξεργασμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγετε στις διαταραχές του θυρεοειδή.

Διάφορα τρόφιμα έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν τον θυρεοειδή αδένα, όπως επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν συχνά υψηλά επίπεδα κακών λιπαρών, τεχνητά πρόσθετα, καθώς και επεξεργασμένα σάκχαρα, τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν τα προβλήματα του θυρεοειδούς.

Τα επεξεργασμένα κρέατα συχνά περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου καθώς και άλλα τοξικά πρόσθετα, τα οποία μπορεί να καταπονήσουν τον θυρεοειδή αδένα και πιθανώς να προκαλέσουν προβλήματα. Τα άτομα που έχουν προβλήματα με τον θυρεοειδή θα πρέπει να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγουν οποιοδήποτε είδος που περιέχει υψηλή ποσότητα ζάχαρης ή τεχνητά γλυκαντικά. Αυτά έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την ευαίσθητη ορμονική ισορροπία του σώματος καθώς και να οδηγήσουν σε προβλήματα με τον θυρεοειδή αδένα.

ΠΩΣ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΤΟΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ ΣΑΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ:

 • Καταναλώστε γεύματα που υποστηρίζουν την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα.Ο μη ισορροπημένος χειρισμός του σακχάρου στο αίμα αναγκάζει τα επινεφρίδια να απελευθερώνουν ορμόνες του στρες και δίνουν σήμα στο συκώτι να διασπάσει πρωτεΐνες και λίπη για ενέργεια. Αυτή η διαδικασία απελευθερώνει συστατικά που δεν ευνοούν το θυρεοειδή μας

Συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού.

Ο υποθυρεοειδισμός, μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες, μπορεί να οδηγήσει σε αρκετές παρενέργειες, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη συνολική ευημερία ενός ατόμου:

Κόπωση: Η κόπωση είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού. Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό συχνά αισθάνονται κουρασμένοι και έχουν έλλειψη ενέργειας, ακόμη και μετά από έναν πλήρη ύπνο. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, προκαλώντας μειωμένη παραγωγικότητα και μειωμένη ποιότητα ζωής.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε με υποθυρεοειδισμό.

 • Γλουτένη και επεξεργασμένα τρόφιμα

Η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει αυτοάνοσες αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα, οδηγώντας σε φλεγμονή και δυνητικά προκαλώντας βλάβη στον θυρεοειδή αδένα. Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε περιλαμβάνουν το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.

 

 

Τροφές απαραίτητες στον υποθυρεοειδισμό

Ιώδιο

Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο, όπως τα θαλασσινά, μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη της λειτουργίας του θυρεοειδούς σε άτομα με υποθυρεοειδισμό.

Λαχανικά

Τα φυλλώδη πράσινα, είναι επίσης ευεργετικά για άτομα με υποθυρεοειδισμό. Αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α, της βιταμίνης C και του σιδήρου, τα οποία είναι απαραίτητα για τη συνολική υγεία του θυρεοειδούς.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος, είναι επίσης καλές πηγές υγιεινών λιπών και απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Η σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής στη διαχείριση των συμπτωμάτων θυρεοειδίτιδας Hashimoto

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της θυρεοειδίτιδας Hashimoto. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε μια ποικιλία τροφών που παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη βέλτιστη υγεία του θυρεοειδούς. Εκτός από την αποφυγή τροφών που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της πάθησης, είναι σημαντικό να καταναλώνετε τροφές που μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς και να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα.

Ζάχαρη και Hashimoto

Κατανόηση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto: Αιτίες, συμπτώματα και διάγνωση

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto προκαλείται από μια αυτοάνοση αντίδραση στο σώμα όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή αδένα, οδηγώντας σε φλεγμονή και βλάβη. Οι ακριβείς αιτίες αυτής της αυτοάνοσης αντίδρασης δεν είναι πλήρως κατανοητές, αν και γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο. Μερικά από τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Hashimoto περιλαμβάνουν κόπωση, αύξηση βάρους, απώλεια μαλλιών, ξηροδερμία, πόνο στις αρθρώσεις και πολλά άλλα. Η διάγνωση γίνεται συνήθως μέσω εξετάσεων αίματος που μετρούν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών, καθώς και των αντισωμάτων που επιτίθενται στον θυρεοειδή αδένα.

Ενώ η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι πιο συχνή στις γυναίκες, μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία. Υπολογίζεται ότι έως και το 5% του πληθυσμού μπορεί να έχει αυτή την πάθηση, αν και πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι την έχουν.

Η θεραπεία για τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto συνήθως περιλαμβάνει τη λήψη φαρμάκων υποκατάστασης θυρεοειδικών ορμονών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων ορμονών και στη μείωση των συμπτωμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μέρους ή ολόκληρου του θυρεοειδούς αδένα.

Τροφές για τον Υποθυρεοειδισμό.

 

 • Τρώτε ξηρούς καρπούς Βραζιλίας:

 

Τρία βραζιλιάνικα καρύδια καθημερινά περιέχουν περίπου 0,25 mg σελήνιο. Το σελήνιο είναι ένα κρίσιμο θρεπτικό συστατικό όταν πρόκειται για τη βελτίωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την TSH και αυξάνει τη μετατροπή της ανενεργής/πρόδρομης ορμόνης Τ4 σε μεταβολικά ενεργό Τ3. Μπορεί επίσης να μειώσει τα αντισώματα της υπεροξειδάσης του θυρεοειδούς, μειώνοντας έτσι την αυτοανοσία έναντι του θυρεοειδούς αδένα.

 

Τύποι και συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού.

Ο υπερθυρεοειδισμός συμβαίνει όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών στο σώμα σας. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται επίσης θυρεοτοξίκωση. Ένας υπερδραστήριος ή διευρυμένος θυρεοειδής αδένας μπορεί να παράγει περισσότερη θυρεοειδική ορμόνη.

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Παράγει θυρεοειδικές ορμόνες που ονομάζονται Τ3 και Τ4. Αυτές οι ορμόνες:

 • βοηθούν το σώμα σας να χρησιμοποιεί ενέργεια
 • βοηθούν στην εξισορρόπηση της θερμοκρασίας του σώματος
 • βοηθούν τον εγκέφαλο, την καρδιά και άλλα όργανα να λειτουργήσουν σωστά

 

Διατροφή υπερθυρεοειδισμού.

Ο υπερθυρεοειδισμός συμβαίνει όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών στο σώμα σας. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται επίσης θυρεοτοξίκωση. Ένας υπερδραστήριος ή διευρυμένος θυρεοειδής αδένας μπορεί να παράγει περισσότερη θυρεοειδική ορμόνη.

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Παράγει θυρεοειδικές ορμόνες που ονομάζονται Τ3 και Τ4. Αυτές οι ορμόνες:

 • βοηθούν το σώμα σας να χρησιμοποιεί ενέργεια
 • βοηθούν στην εξισορρόπηση της θερμοκρασίας του σώματος
 • βοηθούν τον εγκέφαλο, την καρδιά και άλλα όργανα να λειτουργήσουν σωστά

Επίδραση των ανεπαρκών επιπέδων ψευδαργύρου στη νόσο του Hashimoto.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο στον οργανισμό σας.. Είναι σημαντικό για την παραγωγή της TSH, για τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου, την επούλωση των ιστών, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μετατροπή της Τ4 σε Τ3, καθώς και τη δράση της Τ3 στα κύτταρα.

Η έλλειψή του μπορεί να εκδηλωθεί με μειωμένη όραση, κατάθλιψη, απώλεια όρεξης, δερματικά προβλήματα, , διάρροια, τριχόπτωση, αλλεργίες, λοιμώξεις του αναπνευστικού και λευκές κηλίδες στα νύχια.

Εάν έχετε τη νόσο του Χασιμότο, μπορεί να είναι δύσκολο να διαφοροποιήσετε τι προκαλεί συγκεκριμένα συμπτώματα. Μέρος τους μπορεί να είναι η επίδραση της ανεπαρκούς ποσότητας ψευδαργύρου στον οργανισμό. Συχνά, τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Χασιμότο και τον υποθυρεοειδισμό έχουν έλλειψη σε ψευδάργυρο.

Τροφές οι οποίες δεν ενδείκνυται στο Hashimoto

Η εξάλειψη ή η αποφυγή των παρακάτω τροφών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του Χασιμότο και στη βελτίωση της συνολικής υγείας σας. Εδώ είναι μερικά από τα τρόφιμα που δεν ενδείκνυται  να καταναλώνετε  στο Hashimoto:

Οι καλύτερες τροφές για την ασθένεια Hashimoto

Για όσους πάσχουν από τη νόσο του Χασιμότο, μια δίαιτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων σας και στη βελτίωση της συνολικής υγείας σας. Προσπαθήστε να επικεντρώσετε τη διατροφή σας στην παρακάτω λίστα τροφών:

 

Υποθυρεοειδισμός και Στρες

Ο θυρεοειδής σας λειτουργεί παράλληλα με τα επινεφρίδια σας. Τα επινεφρίδια, μπορούν να διαχειριστούν καλά μικρές ποσότητες στρες. Όταν αντιμετωπίζετε άγχος, απελευθερώνουν κορτιζόλη, η οποία ενισχύει διάφορες σωματικές λειτουργίες.

Οι πιο συχνές διαταραχές του θυρεοειδούς είναι οι αυτοάνοσες διαταραχές όπου το σώμα επιτίθεται στον δικό του ιστό, σε αυτή την περίπτωση στον θυρεοειδή αδένα. Υπάρχουν δύο τύποι, η νόσος του Graves ή η θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Η νόσος του Graves αναγκάζει τον θυρεοειδή να είναι υπερδραστήριος ενώ του Hashimoto υπολειτουργεί. Το άγχος από μόνο του δεν θα προκαλέσει διαταραχή του θυρεοειδούς, αλλά μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Σύνδρομο Hashimoto και συμπτώματα

Υπάρχει μια σειρά από σύνδρομα που δεν γνωρίζουμε ή μπορούμε να τα μπερδέψουμε λόγω των συμπτωμάτων τους. Το σύνδρομο Hashimoto είναι ένα από αυτά, μπορεί να συγχέεται με την κατάθλιψη ή το υπερβολικό βάρος.

Υποθυρεοειδισμός στην Εγκυμοσύνη

Ποια είναι τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού στην εγκυμοσύνη;

Τα συμπτώματα ενός υπολειτουργικού θυρεοειδούς είναι συχνά τα ίδια για τις έγκυες γυναίκες όπως και για άλλα άτομα με υποθυρεοειδισμό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • υπερβολική κούραση
 • δυσκολία στην αντιμετώπιση του κρύου
 • κράμπες στους μύες
 • σοβαρή δυσκοιλιότητα
 • προβλήματα με τη μνήμη ή τη συγκέντρωση

Οι περισσότερες περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού στην εγκυμοσύνη είναι ήπιες και μπορεί να μην έχουν συμπτώματα.

 

Σελήνιο και Hashimoto

Το σελήνιο είναι ένα ισχυρό και απαραίτητο ιχνοστοιχείο που δρα κυρίως ως αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες και εμπλέκεται στην παραγωγή και ενεργοποίηση της θυρεοειδικής ορμόνης.

Ζάχαρη και Θυροειδής

Η νόσος του θυρεοειδούς επηρεάζει τον μεταβολισμό του σώματός σας. Αν και μια καλή λύση για ένα υγειή άνθρωπο, είναι η χρήση υποκατάστατων ζάχαρης αντί για κανονική επιτραπέζια ζάχαρη, ωστόσο μπορεί να μην είναι η κατάλληλη για κάποιον του πάσχει από Hashimoto.

Εάν έχετε νόσο του θυρεοειδούς, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 1 ή διαβήτη τύπου 2. Και αν έχετε διαβήτη, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο θυρεοειδικής νόσου. Όταν αυτές οι καταστάσεις συμβαίνουν μαζί, μπορούν επίσης να επιδεινώσουν η μία τα συμπτώματα της άλλης και να επηρεάσουν τη θεραπεία.

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto και Γλουτένη

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει τον θυρεοειδή σας. Ο θυρεοειδής σας είναι σημαντικός για πολλές άλλες λειτουργίες στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης ενός υγιούς μεταβολισμού.

Τα συμπτώματα του Χασιμότο μπορεί να μειώσουν την ποιότητα ζωής, ακόμα κι αν παίρνετε φάρμακα. Ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διαχείριση του άγχους και η αλλαγή της διατροφής σας, έχει βρεθεί ότι βοηθούν στην ανακούφιση ορισμένων από τα συμπτώματα.

Οι δίαιτες χωρίς γλουτένη έχουν γίνει δημοφιλείς μεταξύ εκείνων που ζουν με θυρεοειδίτιδα Hashimoto και άλλες αυτοάνοσες παθήσεις.

Χρειάζεται πραγματικά να εγκαταλείψετε τα σταυρανθή λαχανικά όταν έχετε υποθυρεοειδισμό;

Εάν έχετε υποθυρεοειδισμό (υπολειτουργικός θυρεοειδής), μπορεί να σας έχουν πει να αποφεύγετε τα σταυρανθή λαχανικά όπως το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Αυτά τα λαχανικά έχει αποδειχθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, ότι παρεμβαίνουν στον τρόπο με τον οποίο ο θυρεοειδής αδένας σας χρησιμοποιεί το ιώδιο. Η αποτελεσματική χρήση ιωδίου είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς.

Υποθυρεοειδισμός και θρεπτικά συστατικά

Ο υποθυρεοειδισμός επιβραδύνει τον ρυθμό μεταβολισμού του σώματος. Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και ήπια αύξηση βάρους. Η φαρμακευτική θεραπεία με λεβοθυροξίνη μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων συμπεριλαμβανομένης της αύξησης βάρους.

Η καλύτερη δίαιτα για άτομα με υποθυρεοειδισμό μοιάζει πολύ με μια υγιεινή διατροφή για οποιονδήποτε, αν και υπάρχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση των βασικών θρεπτικών συστατικών και την αποφυγή αλληλεπιδράσεων με φάρμακα.

Είναι σημαντικό να καταναλώνετε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών, το  οποίο αποτελεί και το καλύτερο σύστημα παροχής θρεπτικών συστατικών. Η κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων καθημερινά θα μεγιστοποιήσει την πρόσληψη αυτών των απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων.