Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΠαθήσεις του Θυρεοειδούς Αδένα

Τύποι και συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού

Ο υπερθυρεοειδισμός συμβαίνει όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών στο σώμα σας. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται επίσης θυρεοτοξίκωση. Ένας υπερδραστήριος ή διευρυμένος θυρεοειδής αδένας μπορεί να παράγει περισσότερη θυρεοειδική ορμόνη.

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Παράγει θυρεοειδικές ορμόνες που ονομάζονται Τ3 και Τ4. Αυτές οι ορμόνες:

 • βοηθούν το σώμα σας να χρησιμοποιεί ενέργεια
 • βοηθούν στην εξισορρόπηση της θερμοκρασίας του σώματος
 • βοηθούν τον εγκέφαλο, την καρδιά και άλλα όργανα να λειτουργήσουν σωστά

 

Διατροφή υπερθυρεοειδισμού

Ο υπερθυρεοειδισμός συμβαίνει όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών στο σώμα σας. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται επίσης θυρεοτοξίκωση. Ένας υπερδραστήριος ή διευρυμένος θυρεοειδής αδένας μπορεί να παράγει περισσότερη θυρεοειδική ορμόνη.

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Παράγει θυρεοειδικές ορμόνες που ονομάζονται Τ3 και Τ4. Αυτές οι ορμόνες:

 • βοηθούν το σώμα σας να χρησιμοποιεί ενέργεια
 • βοηθούν στην εξισορρόπηση της θερμοκρασίας του σώματος
 • βοηθούν τον εγκέφαλο, την καρδιά και άλλα όργανα να λειτουργήσουν σωστά

Επίδραση των ανεπαρκών επιπέδων ψευδαργύρου στη νόσο του Hashimoto

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο στον οργανισμό σας.. Είναι σημαντικό για την παραγωγή της TSH, για τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου, την επούλωση των ιστών, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μετατροπή της Τ4 σε Τ3, καθώς και τη δράση της Τ3 στα κύτταρα.

Η έλλειψή του μπορεί να εκδηλωθεί με μειωμένη όραση, κατάθλιψη, απώλεια όρεξης, δερματικά προβλήματα, , διάρροια, τριχόπτωση, αλλεργίες, λοιμώξεις του αναπνευστικού και λευκές κηλίδες στα νύχια.

Εάν έχετε τη νόσο του Χασιμότο, μπορεί να είναι δύσκολο να διαφοροποιήσετε τι προκαλεί συγκεκριμένα συμπτώματα. Μέρος τους μπορεί να είναι η επίδραση της ανεπαρκούς ποσότητας ψευδαργύρου στον οργανισμό. Συχνά, τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Χασιμότο και τον υποθυρεοειδισμό έχουν έλλειψη σε ψευδάργυρο.

Τροφές οι οποίες δεν ενδείκνυται στο Hashimoto

Η εξάλειψη ή η αποφυγή των παρακάτω τροφών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του Χασιμότο και στη βελτίωση της συνολικής υγείας σας. Εδώ είναι μερικά από τα τρόφιμα που δεν ενδείκνυται  να καταναλώνετε  στο Hashimoto:

Οι καλύτερες τροφές για την ασθένεια Hashimoto

Για όσους πάσχουν από τη νόσο του Χασιμότο, μια δίαιτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων σας και στη βελτίωση της συνολικής υγείας σας. Προσπαθήστε να επικεντρώσετε τη διατροφή σας στην παρακάτω λίστα τροφών:

 

Υποθυρεοειδισμός και Στρες

Ο θυρεοειδής σας λειτουργεί παράλληλα με τα επινεφρίδια σας. Τα επινεφρίδια, μπορούν να διαχειριστούν καλά μικρές ποσότητες στρες. Όταν αντιμετωπίζετε άγχος, απελευθερώνουν κορτιζόλη, η οποία ενισχύει διάφορες σωματικές λειτουργίες.

Οι πιο συχνές διαταραχές του θυρεοειδούς είναι οι αυτοάνοσες διαταραχές όπου το σώμα επιτίθεται στον δικό του ιστό, σε αυτή την περίπτωση στον θυρεοειδή αδένα. Υπάρχουν δύο τύποι, η νόσος του Graves ή η θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Η νόσος του Graves αναγκάζει τον θυρεοειδή να είναι υπερδραστήριος ενώ του Hashimoto υπολειτουργεί. Το άγχος από μόνο του δεν θα προκαλέσει διαταραχή του θυρεοειδούς, αλλά μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Σύνδρομο Hashimoto και συμπτώματα

Υπάρχει μια σειρά από σύνδρομα που δεν γνωρίζουμε ή μπορούμε να τα μπερδέψουμε λόγω των συμπτωμάτων τους. Το σύνδρομο Hashimoto είναι ένα από αυτά, μπορεί να συγχέεται με την κατάθλιψη ή το υπερβολικό βάρος.

Υποθυρεοειδισμός στην Εγκυμοσύνη

Ποια είναι τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού στην εγκυμοσύνη;

Τα συμπτώματα ενός υπολειτουργικού θυρεοειδούς είναι συχνά τα ίδια για τις έγκυες γυναίκες όπως και για άλλα άτομα με υποθυρεοειδισμό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • υπερβολική κούραση
 • δυσκολία στην αντιμετώπιση του κρύου
 • κράμπες στους μύες
 • σοβαρή δυσκοιλιότητα
 • προβλήματα με τη μνήμη ή τη συγκέντρωση

Οι περισσότερες περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού στην εγκυμοσύνη είναι ήπιες και μπορεί να μην έχουν συμπτώματα.

 

Σελήνιο και Hashimoto

Το σελήνιο είναι ένα ισχυρό και απαραίτητο ιχνοστοιχείο που δρα κυρίως ως αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες και εμπλέκεται στην παραγωγή και ενεργοποίηση της θυρεοειδικής ορμόνης.

Ζάχαρη και Θυροειδής

Η νόσος του θυρεοειδούς επηρεάζει τον μεταβολισμό του σώματός σας. Αν και μια καλή λύση για ένα υγειή άνθρωπο, είναι η χρήση υποκατάστατων ζάχαρης αντί για κανονική επιτραπέζια ζάχαρη, ωστόσο μπορεί να μην είναι η κατάλληλη για κάποιον του πάσχει από Hashimoto.

Εάν έχετε νόσο του θυρεοειδούς, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 1 ή διαβήτη τύπου 2. Και αν έχετε διαβήτη, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο θυρεοειδικής νόσου. Όταν αυτές οι καταστάσεις συμβαίνουν μαζί, μπορούν επίσης να επιδεινώσουν η μία τα συμπτώματα της άλλης και να επηρεάσουν τη θεραπεία.

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto και Γλουτένη

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει τον θυρεοειδή σας. Ο θυρεοειδής σας είναι σημαντικός για πολλές άλλες λειτουργίες στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης ενός υγιούς μεταβολισμού.

Τα συμπτώματα του Χασιμότο μπορεί να μειώσουν την ποιότητα ζωής, ακόμα κι αν παίρνετε φάρμακα. Ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διαχείριση του άγχους και η αλλαγή της διατροφής σας, έχει βρεθεί ότι βοηθούν στην ανακούφιση ορισμένων από τα συμπτώματα.

Οι δίαιτες χωρίς γλουτένη έχουν γίνει δημοφιλείς μεταξύ εκείνων που ζουν με θυρεοειδίτιδα Hashimoto και άλλες αυτοάνοσες παθήσεις.

Χρειάζεται πραγματικά να εγκαταλείψετε τα σταυρανθή λαχανικά όταν έχετε υποθυρεοειδισμό;

Εάν έχετε υποθυρεοειδισμό (υπολειτουργικός θυρεοειδής), μπορεί να σας έχουν πει να αποφεύγετε τα σταυρανθή λαχανικά όπως το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Αυτά τα λαχανικά έχει αποδειχθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, ότι παρεμβαίνουν στον τρόπο με τον οποίο ο θυρεοειδής αδένας σας χρησιμοποιεί το ιώδιο. Η αποτελεσματική χρήση ιωδίου είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς.

Υποθυρεοειδισμός και θρεπτικά συστατικά

Ο υποθυρεοειδισμός επιβραδύνει τον ρυθμό μεταβολισμού του σώματος. Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και ήπια αύξηση βάρους. Η φαρμακευτική θεραπεία με λεβοθυροξίνη μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων συμπεριλαμβανομένης της αύξησης βάρους.

Η καλύτερη δίαιτα για άτομα με υποθυρεοειδισμό μοιάζει πολύ με μια υγιεινή διατροφή για οποιονδήποτε, αν και υπάρχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση των βασικών θρεπτικών συστατικών και την αποφυγή αλληλεπιδράσεων με φάρμακα.

Είναι σημαντικό να καταναλώνετε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών, το  οποίο αποτελεί και το καλύτερο σύστημα παροχής θρεπτικών συστατικών. Η κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων καθημερινά θα μεγιστοποιήσει την πρόσληψη αυτών των απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων.

Διατροφή που επηρεάζει αρνητικά την Θυροειδίτιδα Hashimoto

Εκτός από τα τρόφιμα που είναι ωφέλιμα για την έκβαση της ασθένειας υπάρχουν και κάποιες συγκεκριμένες τροφές που αντενδείκνυται η κατανάλωση τους. Η γλουτένη και τα βρογχοκοιλογόνα τρόφιμα φαίνεται να είναι μερικά από αυτά.

Η γλουτένη συναντάτε σε όλα τα σιτηρά οπότε συνίστατε η αποφυγή κατανάλωσης:

 • Σιταριού
 • Βρώμης (λόγω μόλυνσης στην επεξεργασία)
 • μπισκότων
 • Ζυμαρικών

Τρόφιμα χωρίς γλουτένη πλέον υπάρχουν διαθέσιμα στο εμπόριο αν και είναι αρκετά αυξημένο το κόστος τους. Εάν πάσχετε από θυρεοειδίτιδα Hashimoto μπορείτε να δοκιμάσετε διατροφή με μειωμένη πρόσληψη γλουτένης ή χωρίς γλουτένη για να δείτε αν θα οδηγήσει σε βελτίωση των συμπτωμάτων της θυρεοειδίτιδας.

Πώς επηρεάζουν οι ανισορροπίες του σακχάρου στο αίμα το Hashimoto;

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ο θυρεοειδής συνδέονται στενά. Μια εργασία ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε το 2010 που εξέταζε τη σχέση μεταξύ της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς και των μεταβολικών διαταραχών, τόνισε το γεγονός ότι οι ασθενείς με διαβήτη είχαν έως και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαταραχή του θυρεοειδούς.

Κόπωση και Hashimoto

Ο βέλτιστος αριθμός TSH για την επίλυση της κόπωσης

1. Η σημασία μιας βέλτιστης TSH

Η TSH σημαίνει ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς, η οποία παράγεται στην υπόφυση του εγκεφάλου σας. Η υπόφυση λέει στον θυρεοειδή σας να παράγει και να απελευθερώνει θυρεοειδικές ορμόνες στο αίμα σας. Ένα τεστ TSH μετρά πόση ποσότητα αυτής της ορμόνης βρίσκεται στο αίμα σας. Σε προχωρημένες περιπτώσεις Χασιμότο και πρωτοπαθούς υποθυρεοειδισμού, αυτή η εργαστηριακή εξέταση θα είναι αυξημένη.

Στην περίπτωση της νόσου του Graves και του υπερθυρεοειδισμού, η TSH θα είναι χαμηλή. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι τα άτομα με Χασιμότο και κεντρικό υποθυρεοειδισμό μπορεί να έχουν φυσιολογική ένδειξη σε αυτό το τεστ.

Η σημασία των ηλεκτρολυτών για το Hashimoto

Οι ανισορροπίες των ηλεκτρολυτών συσχετίζονται άμεσα με τις ανισορροπίες του θυρεοειδούς. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι ανωμαλίες του θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στη νεφρική λειτουργία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες ηλεκτρολυτών.

Επιπλέον, οι ορμόνες του θυρεοειδούς εμπλέκονται στο μεταβολισμό των μετάλλων. Ως εκ τούτου, τα άτομα με υποθυρεοειδισμό, ειδικά οι προχωρημένες περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού, παρουσιάζουν γενικά βραδύτερο μεταβολισμό, με αποτέλεσμα διαταραχές των ηλεκτρολυτών. 

Σχέση καρνιτίνης και Hashimoto

Η καρνιτίνη είναι ένα αμινοξύ που υπάρχει σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένης της ακετυλο-L-καρνιτίνης, της L-καρνιτίνης και της προπιονυλο-L-καρνιτίνης. Η κατανάλωση κρέατος είναι το κύριο μέσο για να προσλαμβάνουμε καρνιτίνη μέσω της διατροφής μας. Το σώμα μας αποθηκεύει την καρνιτίνη στους σκελετικούς και καρδιακούς μυϊκούς ιστούς.

Σε γενικές γραμμές, η ακετυλο-L-καρνιτίνη (επίσης αναφέρεται ως ALCAR) είναι η μορφή που θεωρείται ως η πιο ωφέλιμη για τον εγκέφαλο. Διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και έχει βρεθεί στην έρευνα ότι μπορεί να ωφελήσει όσους πάσχουν από διάφορες νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Η L-καρνιτίνη είναι η μορφή που θεωρείται ότι είναι πιο ωφέλιμη για τους μύες. Σε έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι επιλύει τη μυϊκή αδυναμία και τον πόνο. Χρησιμοποιείται συχνά σε συμπληρώματα που προορίζονται για βελτιώσεις στην αθλητική απόδοση, βέλτιστη καύση λίπους και αποκατάσταση μυών.

Έρευνες διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα καρνιτίνης υποστηρίζουν τη μείωση της κόπωσης σε υποθυρεοειδικούς ασθενείς, καθώς και βελτιώνουν τη μυϊκή αδυναμία τόσο για τους υποθυρεοειδικούς όσο και για τους υπερθυρεοειδικούς ασθενείς.

Οι 7 πιο συχνές ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών στο Hashimoto

Γιατί έχουμε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών;

Ενώ τα μακροθρεπτικά συστατικά υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες είναι τα τρία βασικά συστατικά της διατροφής μας, τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι οι βιταμίνες και τα μέταλλα που είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία μας. Τα περισσότερα άτομα με Χασιμότο έχουν πολυάριθμες ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά.

Σπιρουλίνα και Θυρεοειδής

Η σπιρουλίνα είναι ένας τύπος γαλαζοπράσινων φυκιών που διατίθεται ως συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή σκόνης, κάψουλας ή δισκίου. Η σπιρουλίνα διατίθεται στο εμπόριο ως εναλλακτική θεραπεία για καρδιαγγειακά, πεπτικά προβλήματα και προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος. Όπως και άλλα θαλάσσια λαχανικά όπως τα φύκια, η σπιρουλίνα έχει υψηλή συγκέντρωση ιωδίου.

cholisteróli ypothyreoeidismó

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη χοληστερόλη όταν έχετε υποθυρεοειδισμό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη χοληστερόλη όταν έχετε υποθυρεοειδισμό

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή χοληστερόλη, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Τα προβλήματα με τον θυρεοειδή μπορεί να έχουν αντίκτυπο σε όλο σας το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του καρδιαγγειακού σας συστήματος. Συγκεκριμένα, τα άτομα με υποθυρεοειδισμό μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα LDL («κακής») χοληστερόλης, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτόν τον πιθανό κίνδυνο.

9 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε εάν διαγνωστείτε με υποθυρεοειδισμό

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να είναι μια δύσκολη κατάσταση προς διαχείριση και αυτό που τρώτε μπορεί να επηρεάσει τη θεραπεία σας. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και ορισμένες τροφές μπορούν να αναστείλουν την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά τις ορμόνες υποκατάστασης που μπορεί να λάβετε ως μέρος της θεραπείας του θυρεοειδούς σας.

Ορισμένα είδη αυτής της λίστας μπορεί να σας φανούν περίεργα, όπως οι φυτικές ίνες και ο καφές, επειδή για πολλές άλλες δίαιτες θεωρούνται «υγιεινές» ή «ασφαλείς» επιλογές. Μπορείτε ακόμα να απολαύσετε αυτές τις ομάδες τροφίμων, αλλά ο περιορισμός της πρόσληψης σας είναι μια καλή ιδέα όταν αντιμετωπίζετε τον υποθυρεοειδισμό .