Σεροτονίνη και διατροφή

Η σεροτονίνη συνδέεται με τη ρύθμιση της διάθεσης και είναι γνωστό ότι αποτελεί βασικό παράγοντα της συνολικής ψυχικής υγείας. Συνδέεται με τη ρύθμιση της διάθεσης, την προαγωγή της ποιότητα του ύπνου συμβάλλοντας στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού και στη ρύθμιση της όρεξης και είναι γνωστό ότι αποτελεί βασικό παράγοντα της συνολικής ψυχικής υγείας. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη, άγχος, αϋπνία και άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας.

Ενώ πολλοί άνθρωποι στρέφονται στη φαρμακευτική αγωγή για να βοηθήσουν στη ρύθμιση της διάθεσής τους, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση της παραγωγής σεροτονίνης στο σώμα, όπως οι τροφές που είναι πλούσιες σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής σεροτονίνης.

Η σεροτονίνη δεν περιέχετε στα τρόφιμα αλλά αντί αυτής μπορείτε να πάρετε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται σε σεροτονίνη

 

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την σεροτονίνη

Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία που παράγουν τα νευρικά κύτταρα και στέλνει σήματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων σας. Η σεροτονίνη βρίσκεται σε πολλά μέρη του σώματός σας: στο πεπτικό σας σύστημα, στα αιμοπετάλια του αίματος και σε όλο το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Θεωρείται επίσης ότι παίζει ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσής σας.

Η σεροτονίνη παράγεται από το απαραίτητο αμινοξύ τρυπτοφάνη. Αυτό το αμινοξύ πρέπει να εισέλθει στο σώμα σας μέσω της διατροφής σας και βρίσκεται συνήθως σε τρόφιμα όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και οι ξηροί καρποί.

 

Τα οφέλη της Ινοσιτόλης για την υγεία

Αν και συχνά αναφέρεται ως βιταμίνη Β8, ινοσιτόλη δεν είναι μια βιταμίνη, αλλά ένα είδος ζαχάρου με πολλές σημαντικές λειτουργίες.

Η ινοσιτόλη, παίζει κρίσιμο ρόλο στην κυτταρική ανάπτυξη του σώματος. Αν και η ινοσιτόλη είναι ένα σάκχαρο που το σώμα σας παράγει από τη γλυκόζη, βρίσκεται επίσης σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων, όπως τα φρούτα, τα φασόλια, τα σιτηρά και οι ξηροί καρποί.

Ιώδιο και διατροφή

Το ιώδιο είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό για την σωστή λειτουργία του σώματος. Το ιώδιο συμβάλει στην σωστή λειτουργία του θυρεοειδή σας και παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή της θυρεοειδικής ορμόνης.

Το ανθρώπινο σώμα δεν παράγει ιώδιο, συνεπώς η πρόσληψη του πραγματοποιείται μέσω της διατροφής. Η επί του παρόντος αποδεκτή ελάχιστη ημερήσια απαίτηση πρόσληψης ιωδίου είναι 150 μικρογραμμάρια. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να καταναλώνουν 220 και 290 μικρογραμμάρια αντίστοιχα.

Σχεδόν το ένα τρίτο του κόσμου εξακολουθεί να κινδυνεύει από έλλειψη ιωδίου. Η λήψη αρκετού ιωδίου στη διατροφή σας έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη βελτίωση του μεταβολισμού, της υγείας του εγκεφάλου σας και των επιπέδων ορμονών σας.

 

Επίπεδα φερριτίνης στο αίμα

Η φερριτίνη δεν είναι το ίδιο πράγμα με τον σίδηρο στο σώμα σας. Αντίθετα, η φερριτίνη είναι μια πρωτεΐνη που αποθηκεύει σίδηρο, απελευθερώνοντάς τον όταν το χρειάζεται το σώμα σας. Η φερριτίνη συνήθως ζει στα κύτταρα του σώματός σας, με πολύ λίγο να κυκλοφορεί στο αίμα σας.

Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις φερριτίνης είναι συνήθως στα κύτταρα του ήπατος (γνωστά ως ηπατοκύτταρα) και στο ανοσοποιητικό σύστημα (γνωστά ως δικτυοενδοθηλιακά κύτταρα).

Η φερριτίνη αποθηκεύεται στα κύτταρα του σώματος μέχρι να έρθει η ώρα να γίνουν περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια. Το σώμα θα δώσει σήμα στα κύτταρα να απελευθερώσουν φερριτίνη. Στη συνέχεια, η φερριτίνη συνδέεται με μια άλλη ουσία που ονομάζεται τρανσφερίνη.

Η τρανσφερρίνη είναι μια πρωτεΐνη που συνδυάζεται με τη φερριτίνη για να τη μεταφέρει εκεί όπου παράγονται νέα ερυθρά αιμοσφαίρια. Φανταστείτε την τρανσφερίνη ως ειδικό μέσο για την μεταφορά του σιδήρου .

Αν και είναι σημαντικό για ένα άτομο να έχει φυσιολογικά επίπεδα σιδήρου, το να έχει αρκετό αποθηκευμένο σίδηρο είναι επίσης σημαντικό. Εάν ένα άτομο δεν έχει αρκετή φερριτίνη, τα αποθέματα σιδήρου μπορεί να εξαντληθούν γρήγορα.

Τι σημαίνει υψηλό επίπεδο φερριτίνης;

 • Συμπτώματα υψηλών επιπέδων φερριτίνης και σιδήρου:

 

Επώδυνες αρθρώσεις.

Καρδιολογικά προβλήματα.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Κοιλιακό άλγος.

Απώλεια τριχών στο σώμα.

Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Κούραση ή απώλεια ενέργειας.

Πώς η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει τη σχέση σας με το φαγητό

Η εμμηνόπαυση είναι η φυσική βιολογική διαδικασία που σηματοδοτεί το τέλος των αναπαραγωγικών χρόνων της γυναίκας. Συνήθως εμφανίζεται μεταξύ 45 και 55 ετών, αν και μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα. Η εμμηνόπαυση ορίζεται ως η απουσία εμμήνου ρύσεως για 12 διαδοχικούς μήνες. Αν και η συζήτηση γύρω από την εμμηνόπαυση δεν είναι τόσο διάχυτη όσο θα έπρεπε, συχνά συνδέεται με τον αντίκτυπό της στη σωματική και συναισθηματική ευεξία, που τονίζεται από κοινά συμπτώματα όπως εξάψεις και εναλλαγές της διάθεσης. Ωστόσο, μέσα σε αυτές τις συζητήσεις, η κατανόηση του πώς η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει τη σχέση μιας γυναίκας με το φαγητό είναι συχνά ένα θέμα που παραμελείται.

 

Αντιφλεγμονώδεις τροφές για κατανάλωση

Ποιες είναι οι κορυφαίες αντιφλεγμονώδεις τροφές;

Τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα μπαχαρικά περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ενώσεις και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής. Οι πιο αντιφλεγμονώδεις τροφές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • μούρα
 • λιπαρά ψάρια
 • αβοκάντο
 • σταφύλια
 • κουρκουμάς
 • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

 

Συχνές ερωτήσεις για τον υποθυρεοειδισμό

1.Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουν οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό;

Οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό θα πρέπει να αποφεύγουν τα σταυρανθή λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, λάχανο), προϊόντα σόγιας, υπερβολική πρόσληψη ιωδίου και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, καθώς μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

 

Επεξεργασμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγετε στις διαταραχές του θυρεοειδή

Διάφορα τρόφιμα έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν τον θυρεοειδή αδένα, όπως επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν συχνά υψηλά επίπεδα κακών λιπαρών, τεχνητά πρόσθετα, καθώς και επεξεργασμένα σάκχαρα, τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν τα προβλήματα του θυρεοειδούς.

Τα επεξεργασμένα κρέατα συχνά περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου καθώς και άλλα τοξικά πρόσθετα, τα οποία μπορεί να καταπονήσουν τον θυρεοειδή αδένα και πιθανώς να προκαλέσουν προβλήματα. Τα άτομα που έχουν προβλήματα με τον θυρεοειδή θα πρέπει να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγουν οποιοδήποτε είδος που περιέχει υψηλή ποσότητα ζάχαρης ή τεχνητά γλυκαντικά. Αυτά έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την ευαίσθητη ορμονική ισορροπία του σώματος καθώς και να οδηγήσουν σε προβλήματα με τον θυρεοειδή αδένα.

ΠΩΣ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΤΟΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ ΣΑΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ:

 • Καταναλώστε γεύματα που υποστηρίζουν την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα.Ο μη ισορροπημένος χειρισμός του σακχάρου στο αίμα αναγκάζει τα επινεφρίδια να απελευθερώνουν ορμόνες του στρες και δίνουν σήμα στο συκώτι να διασπάσει πρωτεΐνες και λίπη για ενέργεια. Αυτή η διαδικασία απελευθερώνει συστατικά που δεν ευνοούν το θυρεοειδή μας

Συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού

Ο υποθυρεοειδισμός, μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες, μπορεί να οδηγήσει σε αρκετές παρενέργειες, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη συνολική ευημερία ενός ατόμου:

Κόπωση: Η κόπωση είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού. Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό συχνά αισθάνονται κουρασμένοι και έχουν έλλειψη ενέργειας, ακόμη και μετά από έναν πλήρη ύπνο. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, προκαλώντας μειωμένη παραγωγικότητα και μειωμένη ποιότητα ζωής.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε με υποθυρεοειδισμό

 • Γλουτένη και επεξεργασμένα τρόφιμα

Η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει αυτοάνοσες αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα, οδηγώντας σε φλεγμονή και δυνητικά προκαλώντας βλάβη στον θυρεοειδή αδένα. Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε περιλαμβάνουν το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.

 

 

Τροφές απαραίτητες στον υποθυρεοειδισμό

Ιώδιο

Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο, όπως τα θαλασσινά, μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη της λειτουργίας του θυρεοειδούς σε άτομα με υποθυρεοειδισμό.

Λαχανικά

Τα φυλλώδη πράσινα, είναι επίσης ευεργετικά για άτομα με υποθυρεοειδισμό. Αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α, της βιταμίνης C και του σιδήρου, τα οποία είναι απαραίτητα για τη συνολική υγεία του θυρεοειδούς.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος, είναι επίσης καλές πηγές υγιεινών λιπών και απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Η σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής στη διαχείριση των συμπτωμάτων θυρεοειδίτιδας Hashimoto

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της θυρεοειδίτιδας Hashimoto. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε μια ποικιλία τροφών που παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη βέλτιστη υγεία του θυρεοειδούς. Εκτός από την αποφυγή τροφών που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της πάθησης, είναι σημαντικό να καταναλώνετε τροφές που μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς και να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα.

Ζάχαρη και Hashimoto

Κατανόηση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto: Αιτίες, συμπτώματα και διάγνωση

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto προκαλείται από μια αυτοάνοση αντίδραση στο σώμα όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή αδένα, οδηγώντας σε φλεγμονή και βλάβη. Οι ακριβείς αιτίες αυτής της αυτοάνοσης αντίδρασης δεν είναι πλήρως κατανοητές, αν και γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο. Μερικά από τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Hashimoto περιλαμβάνουν κόπωση, αύξηση βάρους, απώλεια μαλλιών, ξηροδερμία, πόνο στις αρθρώσεις και πολλά άλλα. Η διάγνωση γίνεται συνήθως μέσω εξετάσεων αίματος που μετρούν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών, καθώς και των αντισωμάτων που επιτίθενται στον θυρεοειδή αδένα.

Ενώ η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι πιο συχνή στις γυναίκες, μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία. Υπολογίζεται ότι έως και το 5% του πληθυσμού μπορεί να έχει αυτή την πάθηση, αν και πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι την έχουν.

Η θεραπεία για τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto συνήθως περιλαμβάνει τη λήψη φαρμάκων υποκατάστασης θυρεοειδικών ορμονών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων ορμονών και στη μείωση των συμπτωμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μέρους ή ολόκληρου του θυρεοειδούς αδένα.

 

Τροφές για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας

 • Μούρα

Τα μούρα είναι μια από τις καλύτερες τροφές για τη δυσκοιλιότητα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και νερό. Τα μούρα είναι πλούσιες πηγές διαλυτών φυτικών ινών. Τα μούρα περιέχουν επίσης αδιάλυτες φυτικές ίνες στους σπόρους και το δέρμα τους, οι οποίες βοηθούν την τροφή να μετακινείται πιο γρήγορα μέσα στο έντερο για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Τα οφέλη της σπιρουλίνας για την υγεία

 • Είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά

Αυτό το μικροσκοπικό φύκι είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά. Μισή μόνο κουταλιά της σούπας ή 7 g, αποξηραμένης σκόνης σπιρουλίνας περιέχει:

 

Πρωτεΐνη: 4 γρ

Θειαμίνη: 14% της Ημερήσιας Αξίας (DV)

Ριβοφλαβίνη: 20% της DV

Νιασίνη: 6% της DV

Χαλκός: 47% της DV

Σίδηρος: 11% της DV

Περιέχει επίσης κάποια ποσότητα μαγνησίου, καλίου και μαγγανίου. Επιπλέον, η ίδια ποσότητα περιέχει μόνο 20 θερμίδες και λιγότερο από 2 g υδατάνθρακες. Η σπιρουλίνα παρέχει επίσης μια μικρή ποσότητα λίπους, περίπου 1 g ανά μισή κουταλιά της σούπας (7 g), συμπεριλαμβανομένων ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε αναλογία περίπου 1,5 προς 1,0.

 

4 από τα καλύτερα φρούτα για να φάτε για πρωινό για να έχετε ενέργεια όλη μέρα

Για πολλούς ανθρώπους, το πρωινό δεν είναι πλήρες χωρίς φρούτα. Γιατί λοιπόν να μην επιλέξετε αυτά που μπορούν να σας δώσουν ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας;

Ορισμένα φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά μπορούν να συμπληρώσουν τη διατροφή, ώστε το σώμα να λειτουργεί καλύτερα.

Ποιες τροφές και βιταμίνες μπορούν να ενισχύσουν ή να εμποδίσουν την απορρόφηση του μαγνησίου;

Οι τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη απορρόφηση του μαγνησίου περιλαμβάνουν:

 • Φρουκτόζη και σύνθετοι υδατάνθρακες
 • Πρωτεΐνες, με εξαίρεση τα προϊόντα σόγιας που δεν έχουν υποστεί ζύμωση
 • Τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCTs), όπως το λάδι καρύδας (οι ίδιοι τύποι λιπών απορροφώνται πιο εύκολα από άτομα με παγκρεατική διαταραχή και κυστική ίνωση)
 • Διαλυτές ίνες, όπως ίνες από φρούτα και λαχανικά, που μπορεί να ενισχύσουν το μαγνήσιο σε μικρό βαθμό σε υγιές παχύ έντερο

Περίοδος και κράμπες

Μια διατροφή  πλούσια σε φλεγμονώδεις τροφές όπως το κρέας, το λάδι, η ζάχαρη και το αλάτι μπορούν να συμβάλουν στις κράμπες περιόδου.

Η υποκείμενη αιτία των επώδυνων περιόδων πιστεύεται ότι είναι η φλεγμονή, επομένως οτιδήποτε τη μειώνει και βελτιώνει τη ροή του αίματος στη μήτρα μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια του κύκλου σας. Οι αντιφλεγμονώδεις δίαιτες μπορούν επίσης να μειώσουν τον συνολικό κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.

Η Μεσογειακή Διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου γνωστικών προβλημάτων

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου γνωστικής εξασθένησης και άνοιας, σύμφωνα με  έρευνες.

 Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι η αυστηρή τήρηση της μεσογειακής διατροφής σχετίζεται με μεγαλύτερη γνωστική λειτουργία και λιγότερη μείωση της μνήμης. Η μεσογειακή δίαιτα, για την οποία προηγούμενες έρευνες είχαν βρει ότι είναι προστατευτική έναντι της γνωστικής έκπτωσης, μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης. Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ της γνωστικής υγείας και της μεσογειακής διατροφής.

Οι καλύτερες τροφές για αύξηση μυϊκής μάζας

 

Εάν σκέφτεστε σοβαρά να αποκτήσετε μυϊκή μάζα, η διατροφή πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα στο οποίοι πρέπει να επικεντρωθείτε. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτό που τρώτε, ή όχι, είναι εξίσου σημαντικό με το πώς ασκείστε. Αλλά δεν είναι όλα τα τρόφιμα κατάλληλα για την αύξηση των  μυών. Ενώ τα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη των μυών, άλλα, όπως τα επεξεργασμένα σάκχαρα, μπορεί να μην κάνουν πολύ καλό στους μύες σας. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις καλύτερες τροφές για να αποκτήσετε μυϊκή μάζα.

Η διατροφή παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη των μυών. Η έντονη άσκηση (όπως το bodybuilding) προκαλεί «τραύμα» στις μυϊκές ίνες, το οποίο ενεργοποιεί μια διαδικασία επιδιόρθωσης και αντικατάστασής τους. Μυϊκή ανάπτυξη συμβαίνει όταν ο ρυθμός σύνθεσης μυϊκής πρωτεΐνης (ή η διαδικασία αποκατάστασης των μυών) είναι μεγαλύτερος από τον ρυθμό διάσπασης της μυϊκής πρωτεΐνης. Τα θρεπτικά συστατικά, όπως η πρωτεΐνη, βοηθούν στην «τροφοδότηση» της μυϊκής σύνθεσης. Η πρωτεΐνη βοηθά στη διαδικασία αποκατάστασης των μυϊκών ινών και στην αίσθηση του κορεσμού.

Ωστόσο, η πρωτεΐνη από μόνη της δεν εγγυάται τα μέγιστα αποτελέσματα, χρειάζεται επίσης μια πηγή ενέργειας για να τροφοδοτήσει το σώμα και ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι τρώγοντας υδατάνθρακες. Αυτά τα μακροθρεπτικά συστατικά ανακτούν την ενέργεια που δαπανάται για την προπόνηση και διεγείρουν την έκκριση ινσουλίνης, μιας βασικής ορμόνης για την οικοδόμηση των μυών. Οι υδατάνθρακες, δηλαδή, βοηθούν επίσης στην αύξηση της άλιπης μάζας.

Πρέπει επίσης να προσθέσετε υγιή λίπη , όπως μονοακόρεστα λιπαρά και ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν άμεσα στην προστασία της καρδιάς και στη μείωση του κινδύνου φλεγμονωδών ασθενειών. Αυτά τα λίπη προάγουν την παραγωγή ορμονών για τη δημιουργία μυών, όπως η τεστοστερόνη. Τα λίπη είναι απαραίτητα για να δίνουν στο σώμα ενέργεια, να προστατεύουν τα όργανα, να απορροφούν θρεπτικά συστατικά και να παράγουν ορμόνες.