Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή για Δυνατό Εγκέφαλο

Τι να τρώτε για να μειώσετε τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ

Θα θέλατε να μειώσετε τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης, νόσου Αλτσχάιμερ και άνοιας; Ερευνητές έχουν δείξει  μια ποικιλία διαφορετικών παραγόντων που θα μπορούσαν να μειώσουν αυτούς τους κινδύνους και να διατηρήσουν τον εγκέφαλο υγιή.

5 τροφές για να προστατέψετε τους νευρώνες σας

Γνωρίζουμε ήδη ότι το φαγητό επηρεάζει όλες τις πτυχές της υγείας μας. Στην πραγματικότητα οι νευρώνες μας, μπορούν επίσης να επωφεληθούν από μία ισορροπημένη διατροφή.

Μέσω της τροφής έχουμε την ανάπτυξη των νευρώνων και των νευρογλοιακών κυττάρων, τα οποία είναι κύτταρα υποστήριξης για τους νευρώνες.

Με την πρόσληψη καλών τροφών υπάρχει άμεση παρέμβαση στη λειτουργία της εντερικής μικροχλωρίδας και αυτό επηρεάζει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου γενικά.

Δίαιτες όπως η μεσογειακή, για παράδειγμα, που είναι πλούσια σε τρόφιμα όπως ρύζι, βρώμη αλλά και σε φρούτα, λαχανικά και σπόρους, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου και να αυξήσει τη μακροζωία.

Το όργανο που ξοδεύει την περισσότερη ενέργεια στο σώμα μας είναι ο εγκέφαλος και η τροφή μας έχει την ικανότητα να αυξάνει ή να μειώνει την ποσότητα των νευροδιαβιβαστών, η οποία συνδέεται εξ ολοκλήρου με τη συμπεριφορά μας, είτε είναι άγχος, στρες, χαρά ή συγκέντρωση .

Ως εκ τούτου, μια ισορροπημένη διατροφή, κάνει τις πληροφορίες μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου πολύ αποτελεσματικές και τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται σωστά, δημιουργώντας περισσότερη ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι, μακροπρόθεσμα, το κύριο όφελος της σωστής διατροφής των νευρώνων σας είναι η σταθερή υγεία, με λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσετε παθολογίες, καθώς και λιγότερο άγχος, κατάθλιψη και πονοκεφάλους.