Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή για Δυνατό ΕγκέφαλοΔιαταραχές του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος από το αλκοόλ !

Πως επηρεάζει το αλκοόλ το σώμα σας

Τα άτομα που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ και οι αλκοολικοί καθώς και οι περιστασιακοί πότες ή όσοι πίνουν για πρώτη φορά μπορεί να ξεχάσουν όλα όσα συνέβησαν, όσο έπιναν, ή μέρος αυτών.

Αυτή η προσωρινή απώλεια μνήμης αναφέρεται ως μπλακ-ουτ. Ορισμένα άτομα με υπερβολική χρήση αλκοόλ έχουν προβλήματα με την πρόσφατη μνήμη τους που μπορεί να συνεχιστούν για αρκετές βδομάδες, αφού σταματήσουν να πίνουν. Ωστόσο, η μνήμη συνήθως βελτιώνεται με την αποχή.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε εξαντλημένοι το επόμενο πρωί, ακόμη κι αν κοιμηθήκατε καλά. Η πρωινή κόπωση προκαλείται από την ηρεμιστική επίδραση του αλκοόλ που επιδρά στην ικανότητα του εγκεφάλου να παράγει αρκετές ποσότητες βαθύ ύπνου με όνειρα, που ονομάζεται ύπνος ταχείας κίνησης ματιών.

Αν είστε αλκοολικοί και παρουσιάζετε ανεπάρκεια σε θρεπτικά συστατικά και ειδικότερα στη θειαμίνη, μπορεί να προσβληθείτε και από μια νευρολογική διαταραχή που ονομάζεται σύνδρομο Wernicke-Korsakoff. Αυτή η πάθηση αποτελείται από δύο ξεχωριστές διαταραχές: το σύνδρομο Wernicke και το σύνδρομο Korsakoff. Τα σύνδρομα αυτά εμφανίζονται συχνά μαζί στους αλκοολικούς.

Το πρώτο σύμπτωμα του συνδρόμου Wernicke είναι συχνά η αδυναμία και η παράλυση των μυών των ματιών, που μπορεί να προκαλέσουν διπλωπία. Αργότερα μπορεί να μην είστε σε θέση να σταθείτε ή να περπατήσετε χωρίς βοήθεια. Το σύνδρομο του Korsakoff περιλαμβάνει σοβαρή αμνησία, ιδιαίτερα απώλεια της πρόσφατης μνήμης. Αν έχετε και τα δυο σύνδρομα, μπορεί να σας συμβεί να ξεχνάτε την ταυτότητα σας, να αποπροσανατολίζεστε και να έχετε παραισθήσεις.

Η θεραπεία του συνδρόμου Wernicke-Korsakoff είναι απλή: χορήγηση θειαμίνης και αποχή από το αλκοόλ. Οι επιδράσεις όμως αυτής της διαταραχής συνήθως δεν είναι απόλυτα αναστρέψιμες.

 

 

 

 

Πίσω →