Δίαιτα διαβήτη τύπου 1

Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής είναι σημαντική για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1. Ένα διατροφικό πρόγραμμα διαβήτη τύπου 1 έχει σχεδιαστεί για να παρέχει τη μέγιστη διατροφή, ενώ παράλληλα παρακολουθεί την πρόσληψη υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λίπους.

Δεν υπάρχει ενιαία καθολική δίαιτα για τον διαβήτη. Περιλαμβάνει να προσέχετε πώς τρώτε και πώς το σώμα σας θα ανταποκριθεί σε ορισμένα τρόφιμα.

Τρόποι για να μειώσετε τα επίπεδα ινσουλίνης σας

Ίσως μπορέσετε να βοηθήσετε στη μείωση των υψηλών επιπέδων ινσουλίνης κάνοντας διατροφικές αλλαγές και αυξάνοντας τη σωματική σας δραστηριότητα.

Η ινσουλίνη είναι μια εξαιρετικά σημαντική ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας σας.

Ωστόσο, τα χρόνια υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, γνωστή και ως υπερινσουλιναιμία, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική αύξηση βάρους και σοβαρά προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις .

Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα μπορούν επίσης να κάνουν τα κύτταρα σας να γίνουν ανθεκτικά στις επιδράσεις της ορμόνης. Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως αντίσταση στην ινσουλίνη, οδηγεί το πάγκρεας σας να παράγει ακόμη περισσότερη ινσουλίνη.

Προδιαβήτης: Συμπτώματα και Αίτια

Ο προδιαβήτης σημαίνει ότι έχετε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά δεν είναι ακόμα αρκετά υψηλά ώστε να θεωρηθεί διαβήτης τύπου 2.

Χωρίς αλλαγές στον τρόπο ζωής όμως, οι ενήλικες και τα παιδιά με προδιαβήτη διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο εξέλιξη από τον προδιαβήτη στον διαβήτη τύπου 2 δεν είναι αναπόφευκτη.

Αβοκάντο και διαβήτης

 • Βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Τα αβοκάντο συμβάλλουν στην αύξηση της δράσης της ινσουλίνης στο σώμα, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία του διαβήτη. Ως εκ τούτου, η προσθήκη αβοκάντο έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Έχουν επίσης χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη , που σημαίνει ότι δεν προκαλούν ξαφνικές αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας όταν καταναλώνονται.

Ηλεκτρολύτες και Διαβήτης

Τα άτομα που ζουν με διαβήτη πρέπει να προγραμματίζουν, να διαχειρίζονται και να παρακολουθούν την κατανάλωση τροφής και ποτών για τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού. Είναι επίσης απαραίτητο να διατηρούν ένα υγιές, σταθερό επίπεδο σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση μιας θρεπτικής δίαιτας και η άσκηση βοηθούν επίσης στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας φυσικά. Ωστόσο, για να αποφύγετε αρνητικές συνέπειες, η σωστή ενυδάτωση είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να είστε προληπτικοί.

 

Αντίσταση στην ινσουλίνη και απώλεια βάρους

Αν δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος παρά τη δίαιτα και την άσκηση, μπορεί να ευθύνεται η αντίσταση στην ινσουλίνη. Ως κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια μη διαβητικά άτομα κάθε χρόνο, η αντίσταση στην ινσουλίνη (ή η μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη) μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους καθώς και σε άλλες πιο σοβαρές παρενέργειες μακροπρόθεσμα.

Διατροφικές συμβουλές για την αντίσταση στην ινσουλίνη

Η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2. Η διάγνωση της αντίστασης στην ινσουλίνη είναι επίσης ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι. Μπορεί να είστε σε θέση να αποτρέψετε τον διαβήτη με επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής άσκησης και μιας ισορροπημένης διατροφής.

Αντίσταση στην ινσουλίνη

 

Τι είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη;

Η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Θα μπορούσατε να είστε ανθεκτικοί στην ινσουλίνη για χρόνια χωρίς να το γνωρίζετε. Αυτή η κατάσταση συνήθως δεν προκαλεί κανένα αξιοσημείωτο σύμπτωμα, επομένως είναι σημαντικό να έχετε έναν γιατρό να ελέγχει τακτικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνει τον κίνδυνο:

 • για την αύξηση των κιλών
 • για την αύξηση των τριγλυκεριδίων
 • για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης
 • για την ανάπτυξη μείζονος κατάθλιψης

Πώς να αντιμετωπίσετε την αντιδραστική υπογλυκαιμία

Τι είναι η αντιδραστική υπογλυκαιμία;

Η αντιδραστική υπογλυκαιμία εμφανίζεται όταν το σώμα σας παρουσιάζει χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μετά από ένα γεύμα. Συνήθως συμβαίνει περίπου 2 ώρες μετά το γεύμα και μερικές φορές μπορεί να συμβεί ακόμη και έως και 4 ώρες μετά το φαγητό.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι επίσης διαφορετικό από την υπογλυκαιμία.«Η υπογλυκαιμία σχετίζεται με μια κατάσταση νηστείας όταν δεν έχετε φάει τίποτα για μεγάλο χρονικό διάστημα».Και το σάκχαρο στο αίμα σας πέφτει φυσικά κάτω από αυτό που θεωρείται φυσιολογικό εύρος. Τα άτομα που έχουν διαβήτη ή μειωμένη γλυκόζη νηστείας είναι πιο επιρρεπή να εμφανίσουν υπογλυκαιμία.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον διαβήτη και την αφυδάτωση;

Διαβήτης και αφυδάτωση

Στην πραγματικότητα, η δίψα και η ξηροστομία και τα δύο σημάδια ήπιας αφυδάτωσης είναι συχνά οι πρώτοι δείκτες διαβήτη. Αλλά, ποια είναι η σχέση μεταξύ διαβήτη και αφυδάτωσης;

Αυτή η σύνδεση έχει να κάνει με το πώς το σώμα ανταποκρίνεται στο υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Ο διαβήτης σημαίνει ότι το σώμα σας δεν παράγει ινσουλίνη ή δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που επιτρέπει στα κύτταρα του σώματός σας να απορροφούν τη ζάχαρη στην κυκλοφορία του αίματός σας και στη συνέχεια να χρησιμοποιούν αυτή τη ζάχαρη για ενέργεια.

Εάν το σώμα σας δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη, η ζάχαρη μπορεί να συσσωρευτεί στην κυκλοφορία του αίματός σας. Όταν το σάκχαρο στο αίμα σας παραμένει υψηλό για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα νεφρά σας πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να φιλτράρουν και να απομακρύνουν την περίσσεια γλυκόζης. Αυτό συμβαίνει με την ούρηση.

Αιτίες και συμπτώματα αντίστασης στην ινσουλίνη

Τι είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη;

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι όταν τα κύτταρα στους μυς, το σωματικό λίπος και το συκώτι σας αρχίζουν να αντιστέκονται ή να αγνοούν το σήμα που προσπαθεί να στείλει η ορμόνη ινσουλίνη , δηλαδή να πάρει τη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος και να τη βάλει στα κύτταρά μας. Η γλυκόζη, γνωστή και ως σάκχαρο στο αίμα, είναι η κύρια πηγή καυσίμου του οργανισμού. Λαμβάνουμε γλυκόζη από δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και ποτά που διασπώνται σε υδατάνθρακες.

 

Ουρικό οξύ

Τι είναι τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος;

Το ουρικό οξύ είναι ένα προϊόν καταβολισμού που υπάρχει στο αίμα. Δημιουργείται όταν ο οργανισμός μας καταβολίζει χημικές ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Το ουρικό οξύ διαλύεται κυρίως στο αίμα, περνά από τα νεφρά και αποβάλετε μέσω των ούρων. Φαγητά και ποτά υψηλά σε πουρίνες επίσης αυξάνουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος. Μερικά από αυτά είναι:

1)Θαλασσινά ( σολομός, γαρίδες, αστακός και σαρδέλες)

2)Κόκκινο κρέας

3)Παραπροϊόντα του κρέατος, εντόσθια και όργανα

4) Αλκοόλ

Εάν υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος ανιχνευθούν στον οργανισμό η κατάσταση αυτή ονομάζεται υπερουριχαιμία. Η υπερουριχαιμία δημιουργεί κρυστάλλους ουρικού οξέος. Αυτοί οι κρύσταλλοι μπορεί να εγκατασταθούν στις αρθρώσεις και να προκαλέσουν αρθρίτιδες. Μπορεί επίσης να εγκατασταθούν στα νεφρά και να προκαλέσουν πέτρες.

Εάν δεν αντιμετωπισθεί τα υψηλέ επίπεδα ουρικού οξέος μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμες βλάβες στα οστά, στις αρθρώσεις αλλά και διαφόρων ιστών, παθήσεις νεφρών και καρδιάς.

 

Υπογλυκαιμία

Η υπογλυκαιμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία το επίπεδο σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα σας είναι χαμηλότερο από το τυπικό εύρος. Η γλυκόζη είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματός σας.

Η υπογλυκαιμία σχετίζεται συχνά με τη θεραπεία του διαβήτη. Αλλά η κατανάλωση κάποιον φαρμάκων και σε συνδυασμό με άλλες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα που δεν έχουν διαβήτη.

Η υπογλυκαιμία χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Η θεραπεία περιλαμβάνει γρήγορη επαναφορά του σακχάρου στο αίμα σας εντός του τυπικού εύρους είτε με τροφή ή ποτό με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είτε με φαρμακευτική αγωγή. Η μακροχρόνια θεραπεία απαιτεί τον εντοπισμό και τη θεραπεία της αιτίας της υπογλυκαιμίας.

Τι επηρεάζει τον γλυκαιμικό δείκτη της τροφής;

Οι παράγοντες όπου επηρεάζουν τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφίμων:

 • περιεκτικότητα σε μακροθρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών και λίπους
 • περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
 • είδη ζάχαρης και αμύλου
 • μέθοδοι επεξεργασίας, προετοιμασίας και μαγειρέματος
 • τη φυσική μορφή της τροφής
 • αντι-θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα, τα οποία είναι ουσίες που μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στο σώμα

Διαβήτης κατά την κύηση

Ο διαβήτης κύησης είναι ο διαβήτης που διαγιγνώσκεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (κύηση). Όπως και άλλοι τύποι διαβήτη, ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα σας χρησιμοποιούν τη ζάχαρη (γλυκόζη). Ο διαβήτης κύησης προκαλεί υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη σας και την υγεία του μωρού σας.

Οι μέλλουσες μητέρες μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του διαβήτη κύησης τρώγοντας υγιεινές τροφές, ασκώντας και, εάν είναι απαραίτητο, λαμβάνοντας φαρμακευτική αγωγή. Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μπορεί να κρατήσει εσάς και το μωρό σας υγιείς και να αποτρέψει έναν δύσκολο τοκετό.

Σε γυναίκες με διαβήτη κύησης, το σάκχαρο στο αίμα συνήθως επιστρέφει στο φυσιολογικό αμέσως μετά τον τοκετό. Αλλά εάν είχατε διαβήτη κύησης, έχετε υψηλότερο κίνδυνο να πάθετε διαβήτη τύπου 2. Θα χρειαστεί να ελέγχεστε για αλλαγές στο σάκχαρο του αίματος πιο συχνά.

Πώς να μαγειρέψετε για κάποιον με διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Το μαγείρεμα στις γιορτές είναι αρκετά αγχωτικό προσθέστε την πρόκληση του μαγειρέματος για επισκέπτες με διάφορες διατροφικές προτιμήσεις και διατροφικές ανάγκες και η ιδέα να φτιάξετε το τέλειο γεύμα για τις γιορτές μπορεί να φαίνεται αδύνατη. Αυτό μπορεί να αισθάνεται ιδιαίτερα αληθινό εάν ένας από τους καλεσμένους σας έχει διαγνωστεί με μια πάθηση υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2 , που απαιτεί επιμελή προγραμματισμό γευμάτων. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι απαραίτητο.

Πώς οι ίνες βοηθούν στον έλεγχο του υψηλού σακχάρου στο αίμα;

Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, θα πρέπει να συμπεριλάβετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στη διατροφή σας είναι ένας υγιεινός τρόπος για τον έλεγχο του υψηλού σακχάρου στο αίμα . Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, μπορεί να είστε σε θέση να παραμείνετε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο με τα σωστά μεγέθη μερίδων. Και η κατανάλωση πολλών διαλυτών φυτικών ινών (το είδος που βρίσκεται στο πλιγούρι βρώμης, τα φασόλια και τα μήλα, μεταξύ άλλων τροφών) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του επικίνδυνου σπλαχνικού λίπους στην κοιλιά, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.

Υδατάνθρακες στον διαβήτη

Τι είναι ο διαβήτης τύπου 2;

Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται με την πάροδο του χρόνου και περιλαμβάνει προβλήματα εισαγωγής αρκετής ζάχαρης (γλυκόζης) στα κύτταρα του σώματος. (Τα κύτταρα χρησιμοποιούν τη ζάχαρη για καύσιμο/ενέργεια.)

Η ζάχαρη (γλυκόζη) είναι το προτιμώμενο καύσιμο για τα μυϊκά και εγκεφαλικά κύτταρα, αλλά απαιτεί ινσουλίνη για να τη μεταφέρει στα κύτταρα για χρήση.

Όταν τα επίπεδα ινσουλίνης είναι χαμηλά και το σάκχαρο δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα εκεί που υποτίθεται ότι είναι, οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

 

Μπορεί να αντιστραφεί ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 (παλαιότερα γνωστός ως διαβήτης ενηλίκων ή μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης) είναι μια δια βίου, χρόνια ασθένεια κατά την οποία το σώμα είτε δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη είτε τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται σωστά σε αυτήν. Ως συνέπεια δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη για να μεταφέρει τη γλυκόζη από το αίμα στα κύτταρα. Όταν η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα αντί να εισέλθει στα κύτταρα, τα κύτταρα του σώματος δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2, μελέτες δείχνουν ότι είναι δυνατό για μερικούς ανθρώπους να τον αντιστρέψουν. Μέσω αλλαγών διατροφής και απώλειας βάρους, μπορεί να είστε σε θέση να επιτύχετε και να διατηρήσετε φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

 

Λίπη και πρωτεΐνες στο διαβήτη τύπου 2

Τι είδους λίπη συνιστώνται;

Τα λίπη έχουν μικρή και άμεση επίδραση στο σάκχαρο του αίματος. αλλά, ως μέρος ενός γεύματος, είναι χρήσιμα στην επιβράδυνση της απορρόφησης των υδατανθράκων. Τα λίπη έχουν επίσης επιπτώσεις στην υγεία που δεν σχετίζονται με το σάκχαρο του αίματος. Για παράδειγμα:

Τα ζωικά λίπη κρέατος αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ωστόσο, τα γαλακτοκομικά, και συγκεκριμένα τα γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, φαίνεται να μειώνουν αυτόν τον κίνδυνο.

Τα φυτικά λίπη όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το αβοκάντο σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το λίπος συμβάλλει επίσης στο αίσθημα κορεσμού και μπορεί να παίξει ρόλο στη διαχείριση της υπερφαγίας και της λαχτάρας για υδατάνθρακες. Μια μερίδα υγιεινών λιπαρών (όπως το αβοκάντο σε τοστ ολικής αλέσεως) είναι πολύ πιο χορταστική και υγιεινή σε σχέση για παράδειγμα τη μαρμελάδα σε λευκό τοστ.

Γιατί τα άτομα με διαβήτη χρειάζεται να καταναλώνουν πρωινό υψηλό σε πρωτεΐνη;

Το πρωινό συχνά αποκαλείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Αυτό μπορεί να ισχύει ακόμη περισσότερο για άτομα με διαβήτη.

Ένα καλό πρωινό όχι μόνο παρέχει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά κατά την διάρκεια της ημέρας, αλλά βοηθά επίσης να διατηρείται σταθερό το σάκχαρο στο αίμα όλη την ημέρα.

Συμβουλές διατροφής για αντίσταση στην ινσουλίνη

Η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2. Η διάγνωση της αντίστασης στην ινσουλίνη είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι. Μπορεί να είστε σε θέση να αποτρέψετε τον διαβήτη με επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής άσκησης και μιας ισορροπημένης διατροφής .

Πώς σχετίζεται η διατροφή με τον προδιαβήτη

Η ύπαρξη προδιαβήτη δεν εγγυάται ότι θα εξελιχθεί σε διαβήτη, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο. Λήψη προληπτικών μέτρων, όπως η απώλεια του σωματικού βάρους, μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Εάν ένα άτομο κάνει τα σωστά βήματα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποτρέψει την ανάπτυξη διαβήτη. Τα σχέδια πρόληψης συνήθως περιλαμβάνουν δύο βασικούς παράγοντες του τρόπου ζωής: μια υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για προδιαβήτη, ειδικά εάν υπάρχει προδιάθεση και εμφανίζεται στην οικογένειά σας. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου. Η καθιστική ζωή και το υπερβολικό βάρος είναι πιθανοί παράγοντες κινδύνου.

Στον προδιαβήτη, η ζάχαρη από τα τρόφιμα αρχίζει να συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματός σας, επειδή η ινσουλίνη δεν μπορεί εύκολα να τη μεταφέρει στα κύτταρά σας. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι υδατάνθρακες είναι ο ένοχος που προκαλεί τον προδιαβήτη, αλλά η ποσότητα και το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνονται σε ένα γεύμα είναι αυτό που επηρεάζει το σάκχαρο στο αίμα. Μια δίαιτα γεμάτη με επεξεργασμένους υδατάνθρακες που αφομοιώνονται γρήγορα μπορεί να προκαλέσουν απότομες αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος. Η αποφυγή των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα παρακολουθώντας την πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να σας βοηθήσει.

Διαλειμματική νηστεία και διαβήτης

Γενικά

Η διαλείπουσα νηστεία είναι ένας τύπος δίαιτας που περιλαμβάνει τον περιορισμό των γευμάτων σας σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ακολουθούμενο από μια σταθερή περίοδο τρώγοντας συγκεκριμένες ποσότητες. Η περίοδος νηστείας μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως ημέρες.