ΚΑΦΕΪΝΗ ΚΑΙ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ

Ένα πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει ελαφρώς την αρτηριακή πίεση σε μερικούς ανθρώπους.

Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει μια σύντομη, αλλά δραματική αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης, ακόμα κι αν δεν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.

 Η απόκριση της αρτηριακής πίεσης στην καφεΐνη διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Συμβουλές για πρόληψη θρομβώσεων

Η φλεβική θρόμβωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία σχηματίζεται θρόμβος αίματος σε μια φλέβα στο σώμα, συνήθως χαμηλά στο πόδι ή στο μηρό και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια, αναπηρία ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, θάνατο. Επιπλέον, κατά την έναρξη της πανδημίας COVID-19, σημειώθηκε απότομη αύξηση του ποσοστού των ασθενών με θρομβώσεις.

 

Η θρόμβωση είναι όμως μια κατάσταση που μπορεί να προληφθεί και θεραπεύεται. Ένα απλό βήμα που μπορείτε να εφαρμόσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο είναι να αλλάξετε τη διατροφή σας.

Λιποπρωτεΐνη (α)

Λιποπρωτεΐνη (α)

Η χοληστερόλη μεταφέρεται μέσω του αίματος στις λιποπρωτεΐνες, οι οποίες αποτελούνται από πρωτεΐνη και λίπος. Οι λιποπρωτεΐνες περιλαμβάνουν λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) και λιποπρωτεΐνη (α) (Lp(a)

 

Τι είναι η Θρόμβωση;

Η θρόμβωση είναι ο σχηματισμός θρόμβου αίματος, μέσα σε ένα αιμοφόρο αγγείο. Εμποδίζει το αίμα να ρέει κανονικά μέσω του κυκλοφορικού συστήματος.

Η θρόμβωση μπορεί να είναι θανατηφόρα και μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε ηλικία, φυλή, φύλο και εθνικότητα.

Η πήξη του αίματος, είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού ενάντια στην αιμορραγία. Όταν έχουμε κάποια ανοιχτή πληγή, το σύστημα πήξης μας σχηματίζει μια «σφράγιση» για να μας προστατεύσει από την απώλεια υπερβολικού αίματος. Το σώμα μας συχνά διασπά τον θρόμβο αφού έχουμε επουλωθεί, αλλά μερικές φορές, οι θρόμβοι σχηματίζονται ακατάλληλα ή αποτυγχάνουν να διαλυθούν μετά από έναν τραυματισμό.

Χοληστερίνη και ζάχαρη

Ενώ είναι γνωστό ότι τα κορεσμένα λίπη μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερίνη σας , μπορεί να υπάρχει ένας άλλος ένοχος: Μια διατροφή πλούσια σε ζαχαρούχα τρόφιμα.

Από τον καφέ  που περιέχει ζάχαρη κάθε πρωί μέχρι ένα κουτάκι αναψυκτικό για να συνοδεύσετε το βραδινό σας γεύμα, τα πρόσθετα σάκχαρα στην καθημερινή σας διατροφή μπορεί να επηρεάσουν τη χοληστερόλη σας με την πάροδο του χρόνου.

6 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βήτα-γλυκάνη για υγιή επίπεδα χοληστερόλης

Η β-γλυκάνη, είναι ένας τύπος διαιτητικών ινών που έχει συσχετιστεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Συνδέεται με:

  • Μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων
  • Μειωμένη ολική και LDL χοληστερόλη
  • Πρόληψη της ανάπτυξης και εξάπλωσης καρκινικών κυττάρων
  • Αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα
  • Ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος

Υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που παράγει το σώμα. Τα άτυπα επίπεδα ομοκυστεΐνης μπορεί να υποδηλώνουν ότι ένα άτομο έχει ανεπάρκεια σε συγκεκριμένες βιταμίνες. Επίσης, σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν χαμηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα διασπά το αμινοξύ γρήγορα σε άλλες ενώσεις.

Τα υψηλά ή αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης είναι γνωστά ως υπερομοκυστεϊναιμία. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ένα άτομο έχει ανεπάρκεια βιταμινών, καθώς το σώμα χρειάζεται ορισμένα θρεπτικά συστατικά για να τη διασπάσει.

Λιγότερο συχνά, η υπερομοκυστεϊναιμία μπορεί να εμφανιστεί λόγω ομοκυστινουρίας, η οποία είναι μια γενετική ασθένεια. Η ομοκυστινουρία σημαίνει ότι το σώμα δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί σωστά τα δομικά στοιχεία των αμινοξέων.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου υψηλής ομοκυστεΐνης

Μία από τις πιο κοινές αιτίες υψηλής ομοκυστεΐνης είναι η ανεπάρκεια Β6, Β12 ή φυλλικού οξέος. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα χρειάζεται αυτά τα θρεπτικά συστατικά για να διασπάσει την ομοκυστεΐνη. Η έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση ομοκυστεΐνης στο αίμα.

HDL χοληστερόλη: Πώς να αυξήσετε την «καλή» χοληστερόλη σας

Τα επίπεδα χοληστερόλης σας είναι ένα σημαντικό μέτρο για την υγεία της καρδιάς. Για τη χοληστερόλη HDL, ή την «καλή» χοληστερόλη, τα υψηλότερα επίπεδα είναι προτιμότερα καθώς προστατεύουν από καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL) είναι γνωστή ως η «καλή» χοληστερόλη επειδή βοηθά στην απομάκρυνση άλλων μορφών χοληστερόλης από την κυκλοφορία του αίματός σας. Τα υψηλότερα επίπεδα HDL χοληστερόλης συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η χοληστερόλη είναι μια ουσία που βρίσκεται σε όλα τα κύτταρά σας και έχει πολλές χρήσιμες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στην κατασκευή των κυττάρων του σώματός σας. Μεταφέρεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματός σας που συνδέεται με πρωτεΐνες. Αυτές οι πρωτεΐνες ονομάζονται λιποπρωτεΐνες.

Η HDL συλλέγει την περίσσεια χοληστερόλης στο αίμα σας και τη μεταφέρει πίσω στο συκώτι όπου διασπάται και απομακρύνεται από το σώμα σας.

Τι είναι η δευτεροπαθής (επίκτητη) υπερλιπιδαιμία;

Δευτεροπαθής υπερλιπιδαιμίαείναι μια μη φυσιολογική αύξηση των λιπιδίων του αίματος (λίπη), συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων . Δεν προκαλεί αισθητά συμπτώματα, αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού . Γνωστή και ως επίκτητη υπερλιπιδαιμία, η δευτερογενής υπερλιπιδαιμία αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα του τρόπου ζωής, των υποκείμενων παθήσεων υγείας ή της φαρμακευτικής αγωγής. Διαγιγνώσκεται με μια εξέταση αίματος λιπιδικού πάνελ που μετρά τα λίπη στο αίμα. Η δευτερογενής υπερλιπιδαιμία αντιμετωπίζεται με την τροποποίηση ορισμένων ανθυγιεινών συμπεριφορών και τη χρήση φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη.

Καρδιακά συμπτώματα και υποθυρεοειδισμός

Τα καρδιακά συμπτώματα που παρατηρούνται σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό εκδηλώνεται ως βραδυκαρδία κόλπων, που σημαίνει ότι ένας φυσιολογικός ρυθμός είναι λίγο πιο αργός από το συνηθισμένο.

Δεύτερον, μερικές φορές παρουσιάζονται συμπτώματα δύσπνοιας, ιδίως κατά την άσκηση.

Το τρίτο πράγμα που παρατηρείτε συχνά στον υποθυρεοειδισμό είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση. Συγκεκριμένα, βλέπουμε και τις δύο τιμές, την μεγάλη τιμή (τη συστολική αρτηριακή πίεση) και την μικρή τιμή (τη διαστολική αρτηριακή πίεση), αλλά η διαστολική αρτηριακή πίεση αυξάνεται πολύ περισσότερο από τη συστολική αρτηριακή πίεση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό μπορεί να αναπτύξουν πρήξιμο στα πόδια τους.

Ένα άλλο πράγμα που μερικές φορές βλέπουμε σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό είναι η ανάπτυξη υγρών γύρω από την καρδιά. Αυτή η συσσώρευση υγρού ονομάζεται περικαρδιακή συλλογή. Οι περικαρδιακές συλλογές μπορούν να αναπτυχθούν αρκετά, αλλά όταν ελέγχεται ο υποθυρεοειδισμός με την κατάλληλη αγωγή, το υγρό μειώνεται.

 

ola osa prepei na xerete gia tin cholisteroli

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την υψηλή χοληστερόλη

Τι είναι η χοληστερόλη;

Η χοληστερόλη είναι ένας τύπος λιπιδίου. Πρόκειται για μια κηρώδη, λιπαρή ουσία που το ήπαρ σας παράγει φυσικά. Είναι ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό κυτταρικών μεμβρανών, ορισμένων ορμονών και βιταμίνης D.

Η χοληστερόλη δεν διαλύεται στο νερό, οπότε δεν μπορεί να ταξιδέψει με το αίμα από μόνο του. Για να βοηθήσετε στη μεταφορά της χοληστερόλης, το ήπαρ σας παράγει λιποπρωτεΐνες.

Οι φυτοστερόλες στη διατροφη μας

Οι φυτοστερόλες είναι μια ομάδα φυτικών ενώσεων που είναι δομικά παρόμοιες με τη χοληστερόλη στο ανθρώπινο σώμα. Όταν καταναλώνονται, ανταγωνίζονται την απορρόφηση της χοληστερόλης στο πεπτικό σύστημα, εμποδίζουν την εμφάνιση και ως εκ τούτου μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.