Εμμηνόπαυση και βιταμίνες

Καθώς περνάτε από την εμμηνόπαυση, ορισμένες βιταμίνες μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συμπτώματα χαμηλών οιστρογόνων. Εδώ είναι πέντε βιταμίνες που πρέπει να ενσωματώσετε στη διατροφή σας κατά την εμμηνόπαυση.

Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται όταν οι γυναίκες σταματούν την έμμηνο ρύση. Ο χρόνος πριν από την εμμηνόπαυση όταν οι γυναίκες παράγουν σταδιακά λιγότερα οιστρογόνα ονομάζεται προεμμηνόπαυση. Καθώς οι γυναίκες περνούν από την προεμμηνόπαυση στην εμμηνόπαυση, μπορεί να εμφανίσουν:

  • εξάψεις
  • αϋπνία
  • κολπική ξηρότητα
  • νυχτερινές εφιδρώσεις
  • αύξηση βάρους
  • αλλαγές διάθεσης
  • αλλαγές στη λίμπιντο

Μερικές γυναίκες περνούν από την εμμηνόπαυση και εμφανίζουν μόνο μικρά συμπτώματα. Άλλοι εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα. Ορισμένες βιταμίνες μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και στη στήριξη της γενικής υγείας.

Τα οφέλη της Ινοσιτόλης για την υγεία

Αν και συχνά αναφέρεται ως βιταμίνη Β8, ινοσιτόλη δεν είναι μια βιταμίνη, αλλά ένα είδος ζαχάρου με πολλές σημαντικές λειτουργίες.

Η ινοσιτόλη, παίζει κρίσιμο ρόλο στην κυτταρική ανάπτυξη του σώματος. Αν και η ινοσιτόλη είναι ένα σάκχαρο που το σώμα σας παράγει από τη γλυκόζη, βρίσκεται επίσης σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων, όπως τα φρούτα, τα φασόλια, τα σιτηρά και οι ξηροί καρποί.

Πώς η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει τη σχέση σας με το φαγητό

Η εμμηνόπαυση είναι η φυσική βιολογική διαδικασία που σηματοδοτεί το τέλος των αναπαραγωγικών χρόνων της γυναίκας. Συνήθως εμφανίζεται μεταξύ 45 και 55 ετών, αν και μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα. Η εμμηνόπαυση ορίζεται ως η απουσία εμμήνου ρύσεως για 12 διαδοχικούς μήνες. Αν και η συζήτηση γύρω από την εμμηνόπαυση δεν είναι τόσο διάχυτη όσο θα έπρεπε, συχνά συνδέεται με τον αντίκτυπό της στη σωματική και συναισθηματική ευεξία, που τονίζεται από κοινά συμπτώματα όπως εξάψεις και εναλλαγές της διάθεσης. Ωστόσο, μέσα σε αυτές τις συζητήσεις, η κατανόηση του πώς η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει τη σχέση μιας γυναίκας με το φαγητό είναι συχνά ένα θέμα που παραμελείται.

 

Περίοδος και κράμπες.

Μια διατροφή  πλούσια σε φλεγμονώδεις τροφές όπως το κρέας, το λάδι, η ζάχαρη και το αλάτι μπορούν να συμβάλουν στις κράμπες περιόδου.

Η υποκείμενη αιτία των επώδυνων περιόδων πιστεύεται ότι είναι η φλεγμονή, επομένως οτιδήποτε τη μειώνει και βελτιώνει τη ροή του αίματος στη μήτρα μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια του κύκλου σας. Οι αντιφλεγμονώδεις δίαιτες μπορούν επίσης να μειώσουν τον συνολικό κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.

6 τρόποι για να μειώσετε τη χοληστερόλη σας στην εμμηνόπαυση.

Είτε τα επίπεδα χοληστερόλης σας ήταν πάντα φυσιολογικά, είτε είχατε υψηλές μετρήσεις στο παρελθόν, τα επόμενα αποτελέσματα της αιματολογικής σας εξέτασης μπορεί να σας εκπλήξουν. Η μείωση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης. Ενώ η αυξημένη χοληστερόλη είναι συνηθισμένη κατά τη μέση ηλικία, δεν πρέπει να αγνοήσετε τις αυξήσεις, ακόμη και αν είναι μικρές. Η γνώση των επιπέδων χοληστερόλης σας μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε ουσιαστική δράση για να βελτιώσετε την υγεία σας και όσο πιο γρήγορα λάβετε μέτρα για να περιορίσετε την άνοδο, τόσο χαμηλότερος θα είναι ο κίνδυνος μελλοντικής καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

Ενώ τα επίπεδα χοληστερόλης τείνουν να αυξάνονται καθώς μεγαλώνετε, η εμμηνόπαυση μπορεί να επιταχύνει την αύξηση αυτή. Η συχνότητα εμφάνισης υψηλής χοληστερόλης στις γυναίκες είναι περισσότερο από τρεις φορές μεγαλύτερη σε άτομα άνω των 40 από ό,τι σε νεότερες γυναίκες. Αυτή η άνοδος συμπίπτει με την εμμηνόπαυση και τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων που επηρεάζουν τη χοληστερόλη.

Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο( PMS) και επιθυμία για κατανάλωση γλυκών.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, έχετε συνήθως αυτή την υπερβολική επιθυμία να φάτε, γλυκά και σοκολάτα. Ως σύμπτωμα του PMS (Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο), η έντονη επιθυμία για γλυκά μπορεί να ξεκινήσει μια ή δύο εβδομάδες πριν από την έμμηνο ρύση και πιθανώς να δημιουργηθεί λόγω ορμονικών αλλαγών.

Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη μπορούν να πυροδοτήσουν την επιθυμία για τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και γλυκά πριν από την έμμηνο ρύση.

Αυτές οι αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα , κάτι που αναγκάζει τον εγκέφαλο να στέλνει σήματα για την αναπλήρωση του σακχάρου.

Επιπλέον, λίγο πριν την έμμηνο ρύση, τα επίπεδα σεροτονίνης, τείνουν επίσης να πέφτουν, γεγονός που αντιπροσωπεύει έναν άλλο παράγοντα για την εμφάνιση της επιθυμίας για κατανάλωση γλυκών.

Γενικά, οι γυναίκες που πάσχουν από PMS έχουν χαμηλότερη από την ιδανική σεροτονίνη. Αυτά τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσουν λαχτάρα για ζάχαρη και υδατάνθρακες, επειδή η ινσουλίνη είναι απαραίτητη για να «διοχετεύσει» τη σεροτονίνη από το έντερο (όπου παράγεται) στον εγκέφαλο.

Έχει σχέση η διατροφή με την εμφάνιση προεκλαμψίας;

Υπάρχει σχέση μεταξύ της μητρικής διατροφής και της προεκλαμψίας; Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο κατά την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του πλακούντα. Η διατροφή μελετάται συχνά από ερευνητές της προεκλαμψίας, επειδή γνωρίζουμε ότι παίζει ρόλο στο πώς το σώμα μας διαχειρίζεται τη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και την αρτηριακή πίεση, τα οποία είναι καταστάσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της προεκλαμψίας.

Η προεκλαμψία είναι μια σύνθετη πάθηση με έναν αριθμό γενετικών, κλινικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου. Οι διατροφικοί παράγοντες κινδύνου αλληλεπιδρούν με όλους αυτούς τους άλλους παράγοντες κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι η καλή διατροφή δεν εγγυάται την πρόληψη της ασθένειας. Μία έρευνα έδειξε ότι ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες, ειδικά το ασβέστιο, η βιταμίνη D, ο σίδηρος και η συνολική διατροφή της μητέρας, φαίνεται να επηρεάζουν τα ποσοστά προεκλαμψίας.

Η σύνδεση εντέρου-γονιμότητας

Τι σχέση έχει η υγεία του εντέρου με τη γονιμότητα;

Το έντερό σας κάνει πολύ περισσότερα από το να αφομοιώνει, να απορροφά και να αποβάλλει την τροφή. Το έντερό σας επηρεάζει την υγεία κάθε συστήματος στο σώμα σας. Είναι υπεύθυνο για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος, πώς σκέφτεστε και αισθάνεστε, πώς συνθέτετε και εκκρίνετε ορμόνες και επηρεάζει επίσης τη γονιμότητά σας. Η ουσία είναι ότι όταν το έντερο σας δεν λειτουργεί σωστά.

Ποια είναι η σχέση των γαλακτοκομικών προϊόντων και της γονιμότητας;

Όταν πρόκειται για τη βελτιστοποίηση της γονιμότητας, υπάρχουν συχνά διατροφικές συστάσεις που γίνονται για τη βελτίωση της συνολικής κατάστασης των θρεπτικών συστατικών, την αύξηση των αντιοξειδωτικών, την υποστήριξη της σωστής σύνθεσης ορμονών και τη μείωση της φλεγμονής. Αυτές οι συστάσεις πρέπει να εξατομικεύονται, καθώς κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και δεν υπάρχει μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις τα γαλακτοκομικά είτε ελαχιστοποιούνται είτε εξαλείφονται ως μέρος ενός γενικού στόχου για τη μείωση της φλεγμονής που μπορεί να συμβάλλει σε προκλήσεις γονιμότητας.

Αναιμία και εμμηνόπαυση

Η αναιμία είναι μια κατάσταση υγείας κατά την οποία το σώμα δεν έχει επαρκή αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων για να μεταφέρει αρκετό οξυγόνο στους ιστούς, κάνοντας τους πάσχοντες να αισθάνονται συνεχώς κουρασμένοι και αδύναμοι. Ενώ υπάρχουν πολλές μορφές αναιμίας, η σιδηροπενική αναιμία είναι η πιο κοινή για τις γυναίκες, ειδικά για εκείνες που είναι μετεμμηνοπαυσιακές.

Εμμηνόπαυση και αλλαγές του εντέρου

Η εμμηνόπαυση είναι μέρος της ζωής όλων των γυναικών και δημιουργεί συμπτώματα που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν πολλές φορές. Οι γυναίκες μπορεί να δουν μια αύξηση στις αλλαγές του εντέρου, προκαλώντας δυσφορία. Αν και οι αλλαγές του εντέρου είναι κοινές για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση, η διατήρηση υγιεινών συνηθειών αποτελεί μέρος της διαχείρισης των δυσάρεστων συμπτωμάτων.

Εμμηνόπαυση και Ευερέθιστο έντερο

Αν και μπορεί να μην πιστεύετε ότι η εμμηνόπαυση και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου συνδέονται, η διακύμανση των ορμονών του φύλου μπορεί συχνά να προκαλέσει καταστροφή στην εσωτερική λειτουργία του εντέρου σας. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε γιατί η υγεία του εντέρου σας μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, καθώς και μερικές χρήσιμες συμβουλές για να κάνετε τα εντερικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης λιγότερο αγχωτικά.

Καρδιαγγειακό Σύστημα και εμμηνόπαυση

Τα οιστρογόνα που εκκρίνονται από τις ωοθήκες κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου έχουν προστατευτική δράση στην λειτουργία του επιθηλίου του καρδιαγγειακού και στον μεταβολισμό των λιπιδίων. Μετά την εμμηνόπαυση η έλλειψη οιστρογόνων ενισχύει την αύξηση των αγγείων μέσω ενδοκρινών και αυτόνομων μηχανισμών.

Πώς να ανακουφίσετε τα συμπτώματα της κύστης των ωοθηκών;

Οι λειτουργικές κύστες μπορεί να αναπτύσσονται κάθε μήνα ως φυσιολογικό μέρος του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Αυτές οι κύστες είναι σχετικά συχνές και συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία. Ενδεχομένως μπορεί να προκαλούν ενόχληση από καιρό σε καιρό καθώς επίσης υπάρχουν και άλλοι τύποι κύστεων που μπορεί να προκύψουν από πιο σοβαρά ιατρικά προβλήματα.

Πολυκυστικές ωοθήκες

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι ενδοκρινική διαταραχή σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, γεγονός που οδηγεί σε αναπαραγωγικές, ορμονικές και μεταβολικές ανωμαλίες.

vitamínis D sýndromo polykystikón oothikón

Ο ρόλος της βιταμίνης D στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Η βιταμίνη D παίζει φυσιολογικό ρόλο στην αναπαραγωγή, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των ωοθυλακίων και της ωχρινοποίησης των ωοθηκών μέσω της αλλαγής της σηματοδότησης της ορμόνης AMH, της ευαισθησίας στη θυλακιοτρόπο ορμόνης και της παραγωγής προγεστερόνης στα ανθρώπινα κοκκιώδη κύτταρα.

4 τρόποι με τους οποίους το μαγνήσιο βελτιώνει τους εμμηνορροϊκούς κύκλους

  • Το μαγνήσιο έχει αποδειχθεί σε πολυάριθμες μελέτες ότι διευκολύνει τις προκλήσεις που σχετίζονται με τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της προεμμηνορροϊκής διάθεσης, της μείωσης του πόνου στις κράμπες της περιόδου, της κατακράτησης νερού και της μείωσης της συχνότητας της ημικρανίας.
  • Το μαγνήσιο βρίσκεται φυσικά στα αμύγδαλα, το σπανάκι, τα κάσιους, το γάλα σόγιας και τα μαύρα φασόλια
  • Εάν χρησιμοποιείτε συμπληρώματα, αυξήστε αργά την πρόσληψη μαγνησίου για να αποφύγετε τα χαλαρά κόπρανα

Γιατί η εμμηνόπαυση κάνει τόσο δύσκολη την απώλεια βάρους

Η εμμηνόπαυση ξεκινά επίσημα όταν ένα άτομο δεν έχει έμμηνο κύκλο για 12 μήνες. Σε αυτήν την περίοδο, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να χάσετε βάρος. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι παρατηρούν ότι αρχίζουν να παίρνουν βάρος κατά την περιεμμηνόπαυση, η οποία μπορεί να ξεκινήσει μια δεκαετία πριν από την εμμηνόπαυση.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ημικρανία και την εμμηνόπαυση

Η ημικρανία είναι ένας τύπος σοβαρού πονοκεφάλου που μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία και ευαισθησία στο φως. Μπορεί να βελτιωθεί ή να επιδεινωθεί κατά την εμμηνόπαυση.

Η ημικρανία είναι πιο συχνή σε άτομα αναπαραγωγικής ηλικίας με έμμηνο ρύση, αλλά μπορεί να επιδεινωθεί στην περιεμμηνόπαυση, που είναι η περίοδος πριν από την εμμηνόπαυση. Μια πιθανή σύνδεση μεταξύ ημικρανίας και εμμηνόπαυσης είναι ότι οι πονοκέφαλοι μπορεί να βελτιωθούν μετά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, μπορεί επίσης να επιδεινωθούν.

Έρευνες αναφέρουν αύξηση 71% στον κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας τις 2 ημέρες πριν από την περίοδο.

Κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν ακριβώς πριν από την έναρξη της περιόδου.

Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία είναι κοινά μέχρι την ωορρηξία, μπορεί επίσης να προκαλέσουν ημικρανία.

Οι περισσότερες μελέτες, δείχνουν ότι οι πονοκέφαλοι ημικρανίας τείνουν να βελτιώνονται μετά την εμμηνόπαυση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ένα άτομο δεν βιώνει πλέον τις ορμονικές αλλαγές που κάποτε προκάλεσαν τον πόνο της ημικρανίας.

Οι πονοκέφαλοι μπορεί να επιδεινωθούν προσωρινά κατά την περιεμμηνόπαυση, η οποία είναι η περίοδος που οδηγεί στην εμμηνόπαυση κατά την οποία ένα άτομο είναι πιθανό να εμφανίσει άλλα συμπτώματα, όπως εξάψεις.

Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε πώς η εμμηνόπαυση θα επηρεάσει το μοτίβο της ημικρανίας κάποιου. Μια αλλαγή στο μοτίβο της ημικρανίας που οδηγεί στην εμμηνόπαυση μπορεί να συμβεί λόγω μεταβαλλόμενων επιπέδων ορμονών.

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και εμμηνόπαυση

Είναι σύνηθες να έχετε κοιλιακή δυσφορία και αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου σας κατά την προεμμηνόπαυση και εμμηνόπαυση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με αυτά του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS). Τα συμπτώματα μπορούν να δυσκολέψουν την καθημερινότητα των γυναικών, όμως αλλάζοντας την διατροφή και τον τρόπο ζωής τους , η ποιότητα ζωής θα καλυτερέψει και τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν.

 

8 αλλαγές στη διατροφή που σας βοηθούν να καταπολεμήσετε το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS)

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) μπορεί να συμβεί σε σε μεγάλο ποσοστό γυναικών. Μπορεί να αισθάνεστε ερεθισμένες, φουσκωμένες ή απλά κουρασμένες.

Η άσκηση και η υγιεινή διατροφή είναι μόνο δύο φυσικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κρατήσετε το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μακριά.«Η άσκηση και η σωστή διατροφή μπορούν να ελέγξουν το φούσκωμα, την κατάθλιψη, την ευερεθιστότητα και τις αλλαγές στη διάθεση που σχετίζονται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο».

Βιταμίνες για τη γονιμότητα: Τι πρέπει να λαμβάνετε;

Ζωτικά μικροθρεπτικά συστατικά για ανδρική και θηλυκή γονιμότητα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά: το φαγητό είναι σημαντικό για όλες τις πτυχές της ζωής και η γονιμότητα δεν αποτελεί εξαίρεση. Το σώμα μας παίρνει τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειαζόμαστε από την καθημερινή μας διατροφή , και η δημιουργία μιας νέας ζωής - η οποία είναι ακριβώς η υγεία της γονιμότητας - απαιτεί επίσης μικροθρεπτικά συστατικά. Λοιπόν, ποιες βιταμίνες είναι σημαντικές για τη γονιμότητα;

Δεν έχουμε ακόμη κατανοήσει πλήρως πώς η διατροφή και τα μικροθρεπτικά συστατικά επηρεάζουν άμεσα τη γονιμότητα, αλλά οι ερευνητές μαθαίνουν περισσότερα καθημερινά. Γνωρίζουμε ότι ορισμένες ελλείψεις μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας. Eπίσης Γνωρίζουμε ότι ορισμένες ασθένειες που επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να απορροφά θρεπτικά συστατικά (όπως η κοιλιοκάκη χωρίς θεραπεία ) μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο υπογονιμότητας.