Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΚατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Έχει σχέση η διατροφή με την εμφάνιση προεκλαμψίας;

Υπάρχει σχέση μεταξύ της μητρικής διατροφής και της προεκλαμψίας; Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο κατά την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του πλακούντα. Η διατροφή μελετάται συχνά από ερευνητές της προεκλαμψίας, επειδή γνωρίζουμε ότι παίζει ρόλο στο πώς το σώμα μας διαχειρίζεται τη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και την αρτηριακή πίεση, τα οποία είναι καταστάσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της προεκλαμψίας.

Η προεκλαμψία είναι μια σύνθετη πάθηση με έναν αριθμό γενετικών, κλινικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου. Οι διατροφικοί παράγοντες κινδύνου αλληλεπιδρούν με όλους αυτούς τους άλλους παράγοντες κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι η καλή διατροφή δεν εγγυάται την πρόληψη της ασθένειας. Μία έρευνα έδειξε ότι ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες, ειδικά το ασβέστιο, η βιταμίνη D, ο σίδηρος και η συνολική διατροφή της μητέρας, φαίνεται να επηρεάζουν τα ποσοστά προεκλαμψίας.

Νόσος του Crohn και εγκυμοσύνη

Ορισμένες γυναίκες με νόσο του Crohn μπορεί να ανησυχούν εάν η εγκυμοσύνη θα επηρεάσει την κατάστασή τους, ενώ άλλες φοβούνται ότι η ασθένεια ή τα φάρμακα που λαμβάνουν θα βλάψουν το έμβρυο.

Η νόσος του Crohn είναι μια μακροχρόνια πάθηση που προκαλεί φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα. Μαζί με την ελκώδη κολίτιδα, η νόσος Crohn ανήκουν στις φλεγμονώδους νόσους του εντέρου. Τα κοινά συμπτώματα της νόσου του Crohn περιλαμβάνουν διάρροια , κράμπες στην κοιλιά, κόπωση και ακούσια απώλεια βάρους. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν σε βαρύτητα και συχνά έρχονται και παρέρχονται σε κύκλους.

Ιατρικά αναφέρονται σε μεγάλες περιόδους με λίγα ή καθόλου συμπτώματα γνωστή ως ύφεση. Μια έξαρση ή υποτροπή είναι όταν τα συμπτώματα επανεμφανίζονται ή επιδεινώνονται. Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Crohn, επομένως η θεραπεία στοχεύει να κρατήσει ένα άτομο σε ύφεση.

Ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση ακτινιδίων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το ακτινίδιο είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα. Σκεφτείτε τη βιταμίνη C, A, E, K, φυλλικό οξύ, κάλιο, σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, φώσφορο και χολίνη. Για να ξεκινήσετε, τα ακτινίδια είναι χαμηλά σε σάκχαρα (σε σύγκριση με πολλά άλλα φρούτα) και λιπαρά και περιέχουν μια καλή ποσότητα διαιτητικών ινών.

Οφέλη ελαιόλαδου στην εγκυμοσύνη

Το ελαιόλαδο είναι πολύ ασφαλές για να το καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και, επομένως, μπορείτε να το προσθέσετε με ασφάλεια στη διατροφή σας. Έχει πολλά οφέλη για μια έγκυο γυναίκα ‘όπως και για το αγέννητο μωρό.

 

Σίδηρος και εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η απαίτηση μιας γυναίκας για σίδηρο  αυξάνεται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αναπτυσσόμενο έμβρυο τραβά το σίδηρο από τη μητέρα για να έχει αποθέματα στους πρώτους πέντε ή έξι μήνες μετά τη γέννηση.

Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο που πρέπει να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εάν έχετε διαγνωστεί με χαμηλό σίδηρο ή αναιμία στην εγκυμοσύνη σας, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων για το σώμα μιας γυναίκας και την αύξηση του όγκου του αίματος, η αναιμία είναι μια πολύ κοινή κατάσταση στην εγκυμοσύνη.

Ο χαμηλός σίδηρος μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένες, να έχετε πονοκέφαλους, να ζαλίζεστε και να έχετε άλλα συμπτώματα αναιμίας. Με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο, μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη ή την καταπολέμηση της αναιμίας κατά την εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό.