Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η απαίτηση μιας γυναίκας για σίδηρο  αυξάνεται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αναπτυσσόμενο έμβρυο τραβά το σίδηρο από τη μητέρα για να έχει αποθέματα στους πρώτους πέντε ή έξι μήνες μετά τη γέννηση.

Οι απώλειες σιδήρου μειώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή η γυναίκα δεν έχει πλέον έμμηνο ρύση. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί για να αντισταθμίσει τις ανάγκες του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Είναι σημαντικό για τις γυναίκες να τρώνε τροφές πλούσιες σε σίδηρο καθημερινά, όπως:

  • κρέας,
  • κοτόπουλο,
  • θαλασσινά,
  • αποξηραμένα φασόλια και φακές
  • πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
     

Οι ζωικές πηγές σιδήρου απορροφώνται εύκολα από το σώμα. Ο σίδηρος από φυτικές πηγές δεν απορροφάται τόσο εύκολα, αλλά απορροφάται όταν τα τρόφιμα αυτά τρώγονται μαζί με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C (όπως τα πορτοκάλια). Αυτό είναι σημαντικό για τις γυναίκες που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 27 mg ημερησίως (9 mg ημερησίως περισσότερο από ό, τι για τις μη έγκυες γυναίκες). Η ανεπάρκεια σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συνηθισμένη και ενδέχεται να χρειαστούν συμπληρώματα σιδήρου από ορισμένες γυναίκες. Είναι σημαντικό να συζητήσετε την ανάγκη σας για συμπληρώματα με το γιατρό σας, καθώς ο σίδηρος μπορεί να είναι τοξικός (δηλητηριώδης) σε μεγάλες ποσότητες.

Πίσω →