Σεροτονίνη και διατροφή

Η σεροτονίνη συνδέεται με τη ρύθμιση της διάθεσης και είναι γνωστό ότι αποτελεί βασικό παράγοντα της συνολικής ψυχικής υγείας. Συνδέεται με τη ρύθμιση της διάθεσης, την προαγωγή της ποιότητα του ύπνου συμβάλλοντας στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού και στη ρύθμιση της όρεξης και είναι γνωστό ότι αποτελεί βασικό παράγοντα της συνολικής ψυχικής υγείας. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη, άγχος, αϋπνία και άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας.

Ενώ πολλοί άνθρωποι στρέφονται στη φαρμακευτική αγωγή για να βοηθήσουν στη ρύθμιση της διάθεσής τους, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση της παραγωγής σεροτονίνης στο σώμα, όπως οι τροφές που είναι πλούσιες σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής σεροτονίνης.

Η σεροτονίνη δεν περιέχετε στα τρόφιμα αλλά αντί αυτής μπορείτε να πάρετε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται σε σεροτονίνη

 

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την σεροτονίνη

Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία που παράγουν τα νευρικά κύτταρα και στέλνει σήματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων σας. Η σεροτονίνη βρίσκεται σε πολλά μέρη του σώματός σας: στο πεπτικό σας σύστημα, στα αιμοπετάλια του αίματος και σε όλο το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Θεωρείται επίσης ότι παίζει ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσής σας.

Η σεροτονίνη παράγεται από το απαραίτητο αμινοξύ τρυπτοφάνη. Αυτό το αμινοξύ πρέπει να εισέλθει στο σώμα σας μέσω της διατροφής σας και βρίσκεται συνήθως σε τρόφιμα όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και οι ξηροί καρποί.

 

Η Μεσογειακή Διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου γνωστικών προβλημάτων.

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου γνωστικής εξασθένησης και άνοιας, σύμφωνα με  έρευνες.

 Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι η αυστηρή τήρηση της μεσογειακής διατροφής σχετίζεται με μεγαλύτερη γνωστική λειτουργία και λιγότερη μείωση της μνήμης. Η μεσογειακή δίαιτα, για την οποία προηγούμενες έρευνες είχαν βρει ότι είναι προστατευτική έναντι της γνωστικής έκπτωσης, μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης. Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ της γνωστικής υγείας και της μεσογειακής διατροφής.

Τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή βελτιώνουν τη μνήμη.

Τα τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή είναι ευεργετικά για την υγεία. Πρόσφατα όμως σε έρευνα που δημοσιεύτηκε δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων φλαβανόλης, μια κατηγορία φλαβονοειδών, μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη σε μερικούς ηλικιωμένους ενήλικες.

 

 

Τι να τρώτε για να μειώσετε τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Θα θέλατε να μειώσετε τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης, νόσου Αλτσχάιμερ και άνοιας; Ερευνητές έχουν δείξει  μια ποικιλία διαφορετικών παραγόντων που θα μπορούσαν να μειώσουν αυτούς τους κινδύνους και να διατηρήσουν τον εγκέφαλο υγιή.

5 τροφές για να προστατέψετε τους νευρώνες σας.

Γνωρίζουμε ήδη ότι το φαγητό επηρεάζει όλες τις πτυχές της υγείας μας. Στην πραγματικότητα οι νευρώνες μας, μπορούν επίσης να επωφεληθούν από μία ισορροπημένη διατροφή.

Μέσω της τροφής έχουμε την ανάπτυξη των νευρώνων και των νευρογλοιακών κυττάρων, τα οποία είναι κύτταρα υποστήριξης για τους νευρώνες.

Με την πρόσληψη καλών τροφών υπάρχει άμεση παρέμβαση στη λειτουργία της εντερικής μικροχλωρίδας και αυτό επηρεάζει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου γενικά.

Δίαιτες όπως η μεσογειακή, για παράδειγμα, που είναι πλούσια σε τρόφιμα όπως ρύζι, βρώμη αλλά και σε φρούτα, λαχανικά και σπόρους, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου και να αυξήσει τη μακροζωία.

Το όργανο που ξοδεύει την περισσότερη ενέργεια στο σώμα μας είναι ο εγκέφαλος και η τροφή μας έχει την ικανότητα να αυξάνει ή να μειώνει την ποσότητα των νευροδιαβιβαστών, η οποία συνδέεται εξ ολοκλήρου με τη συμπεριφορά μας, είτε είναι άγχος, στρες, χαρά ή συγκέντρωση .

Ως εκ τούτου, μια ισορροπημένη διατροφή, κάνει τις πληροφορίες μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου πολύ αποτελεσματικές και τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται σωστά, δημιουργώντας περισσότερη ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι, μακροπρόθεσμα, το κύριο όφελος της σωστής διατροφής των νευρώνων σας είναι η σταθερή υγεία, με λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσετε παθολογίες, καθώς και λιγότερο άγχος, κατάθλιψη και πονοκεφάλους.

4 τροφές που βοηθούν στη βελτίωση της μνήμης.

Ο εγκέφαλος χρειάζεται θρεπτικά συστατικά για το σχηματισμό και τη σωστή λειτουργία του και κάθε θρεπτικό συστατικό παίζει διαφορετικό ρόλο στη δομή του. Συγκεκριμένα:

  • Υδατάνθρακες: Η στέρηση υδατανθράκων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη γνωστική απόδοση, καθώς προκαλεί έλλειψη ενέργειας, κόπωση, ανησυχία και προβλήματα προσοχής. Η σύσταση είναι να καταναλώνετε πλήρεις υδατάνθρακες. Αυτό το μακροθρεπτικό συστατικό συμβάλλει στη βραχυπρόθεσμη μνήμη, στην ταχεία επεξεργασία πληροφοριών και στις μαθηματικές δεξιότητες.
  • Πρωτεΐνη: Συμμετέχει στις συνδέσεις των νευρωνικών δικτύων, ευνοώντας την κατασκευή νέων συνάψεων, μια θεμελιώδη διαδικασία για την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου.
  • Τρανς λιπαρά: Πρέπει να δίνεται προσοχή στην κατανάλωση αυτής της θρεπτικής ουσίας, καθώς μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση του εγκεφάλου, αυξάνοντας τον κίνδυνο ελλειμματικής προσοχής, άγχους και κατάθλιψης.
  • Ωμέγα 6 και 3: Τα ωμέγα 6 μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα των νευρώνων να χρησιμοποιούν γλυκόζη, βοηθώντας τη συγκέντρωση. Τα χαμηλά επίπεδα ωμέγα 3 μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα μάθησης και κινήτρων.
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Όταν το σώμα μας έχει χαμηλά επίπεδα βιταμινών του συμπλέγματος Β, μπορεί να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες συγκέντρωσης, νευρικότητα, κούραση και λήθη.

Ποιες τροφές είναι καλές για την καταπολέμηση της κατάθλιψης;

Η κατάθλιψη επηρεάζει πολλούς ανθρώπους και μπορεί να αλλάξει τη ζωή. Η ιατρική θεραπεία και η συμβουλευτική μπορούν συχνά να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά οι θεραπείες για τον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, μπορούν επίσης να ενισχύσουν την ευημερία ενός ατόμου.

.

 

Διατροφή και Μνήμη

Ποια είναι η καλύτερη συνταγή για τη μεγιστοποίηση της μνήμης; Η έρευνα προτείνει να ακολουθείτε ένα διατροφικό πρόγραμμα που παρέχει πιο υγιεινές επιλογές διαιτητικών λιπών και μια σειρά από φυτικές τροφές πλούσιες σε φυτοθρεπτικά συστατικά.

Προβιοτικά και κατάθλιψη

Τα προβιοτικά έχουν γίνει ολοένα και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Το σώμα σας, ειδικά το πεπτικό σας σύστημα, περιέχει φυσικά προβιοτικά, τα οποία είναι ευεργετικά βακτήρια. Υπάρχει μια ισορροπία στο σώμα σας μεταξύ χρήσιμων βακτηρίων ή προβιοτικών και δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων. Οι διαταραχές αυτής της ισορροπίας μπορεί να συμβάλουν σε μια σειρά καταστάσεων υγείας.

Τα τελευταία χρόνια, ορισμένοι ειδικοί έχουν στρέψει την προσοχή τους σε μια ειδική ομάδα προβιοτικών, που μερικές φορές ονομάζονται ψυχοβιοτικά. Αυτά τα βακτήρια θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν στη θεραπεία μιας σειράς καταστάσεων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, και να ενισχύσουν τη συνολική σας διάθεση.

Φυσικά συμπτώματα υψηλής κορτιζόλης

Η κορτιζόλη επηρεάζει τον εγκέφαλο και τα υψηλά της επίπεδα μπορεί να μειώσουν τη νευρογένεση και να αναστείλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τα προβλήματα με την παραγωγή κορτιζόλης μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε χαμηλότερη παραγωγή αυξητικής ορμόνης, αλλαγές στην αναπαραγωγική κατάσταση, ανωμαλίες της αρτηριακής πίεσης, προβλήματα ελέγχου του σακχάρου στο αίμα και υπερβολική κοιλιακή σπλαχνική παχυσαρκία.

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει τη τρυπτοφάνη (αμινοξύ) για το άγχος

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η τρυπτοφάνη ( αμινοξύ) για το άγχος είναι ότι μπορεί να χειριστεί τη χημεία του εγκεφάλου για να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από το άγχος ή την κατάθλιψη. Η πραγματική αιτία του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων σχετικών ασθενειών δεν είναι γνωστή.

Εάν βάζετε δύο διαφορετικούς ανθρώπους σε μια αγχωτική κατάσταση, ο ένας μπορεί να αναπτύξει άγχος αλλά ο άλλος όχι. Μπορεί να έχετε άγχος μέσω ενός συνδυασμού μεταβλητών, όπως η γενετική προδιάθεση, οι χημικές και ορμονικές ανισορροπίες στο σώμα και οι περιβαλλοντικές συνθήκες.

5 φυσικά βοηθήματα ύπνου

Η χρήση φυσικών βοηθημάτων ύπνου για σύντομο χρονικό διάστημα συνήθως δεν οδηγεί σε εξάρτηση. Τα φυσικά βοηθήματα ύπνου έχουν χαμηλό κίνδυνο παρενεργειών ή επιπλοκών όταν χρησιμοποιούνται για σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Εντερικό μικροβίωμα και ψυχολογία

 

Το μικροβίωμα του εντέρου είναι η πιο σημαντική επιστημονική ανακάλυψη για την υγεία του ανθρώπου τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με επιστήμονες. Το μικροβίωμα ζυγίζει περίπου 2 κιλά και είναι μεγαλύτερο από το μέσο ανθρώπινο εγκέφαλο. Είναι μια κοινότητα τρισεκατομμυρίων βακτηρίων, μυκήτων και ιών. Το εντερικό μικροβίωμα είναι υπεύθυνο για την πέψη και απορρόφηση μακροθρεπτικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη) και μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία). Πιο συγκεκριμένα βοηθά στη διάσπαση άπεπτων υδατανθράκων, στην αποσύνθεση πρωτεϊνών αλλά και στη σύνθεση βιταμινών ειδικά βιταμίνης Κ που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πήξη του αίματος.

Το έντερο είναι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό όργανο για την υγεία μας. Πολλά πράγματα που δε μπορούμε να σκεφτούμε, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος, επηρεάζονται από τα μικρόβια του εντέρου μας. Επιπλέον η όρεξη και η ικανότητα πέψης των τροφίμων τροποποιούνται από τα μικρόβια του εντέρου.

Βιταμίνες που βοηθούν στην ημικρανία

Τα επεισόδια ημικρανίας μπορεί να είναι εξουθενωτικά. Ενώ πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση από τη λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, υπάρχουν  ενδείξεις ότι ορισμένες βιταμίνες μπορεί να μειώσουν τη σοβαρότητα, τη διάρκεια ή τη συχνότητα της ημικρανίας.

Μπορεί μια φτωχή διατροφή να προκαλέσει ψυχολογικές διαταραχές;

Με μια λέξη ναι. Παρόλα αυτά οι επιστήμονες υγείας ακόμα ερευνούν την σύνδεση μεταξύ της διατροφής και της ψυχικής υγείας και υπάρχουν πολλές στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη αυτής της σύνδεσης.

Η διατροφή είναι απαραίτητο καύσιμο για την λειτουργία του εγκεφάλου. Οι τροφές που καταναλώνουμε μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική υγεία με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα φαγητά και ποτά που είναι πλούσια σε ζάχαρη έχουν συσχετισθεί με διαταραχές υπερκινητικότας και έλλειψης προσοχής σε παιδιά. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι τροφές μπορεί να έχουν απευθείας σχέση με την ψυχική υγεία.

Επίσης η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την γενικότερη ψυχολογία ενός ατόμου. Τα συστήματα των οργάνων εξαρτώνται το ένα από το άλλο . Το τι τροφές καταναλώνουμε επηρεάζει το πεπτικό σύστημα και αυτό με την σειρά του επηρεάζει τους νευρώνες.

Ο εγκέφαλος παράγει έναν νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται σεροτονίνη. Ο νευροδιαβιβαστής αυτός παίζει ρόλο στον ύπνο και στην ρύθμιση της όρεξης. Οι τροφές που καταναλώνουμε έχουν αντίκτυπο στην παραγωγή των νευρώνων και των νευροδιαβιβαστών του σώματος μας με αποτέλεσμα όταν καταναλώνουμε ανθυγιεινά τρόφιμα επηρεάζετε η παραγωγή της σεροτονίνης. Σαν απόρροια αυτό μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα σχετικά με τον ύπνο ή την όρεξη. Αυτό προκαλεί συναισθηματικές αλλαγές και της συνολικής διάθεσης.