Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή για Αδύναμη ΜνήμηΗ Μεσογειακή Διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου γνωστικών προβλημάτων

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου γνωστικής εξασθένησης και άνοιας, σύμφωνα με  έρευνες.

 Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι η αυστηρή τήρηση της μεσογειακής διατροφής σχετίζεται με μεγαλύτερη γνωστική λειτουργία και λιγότερη μείωση της μνήμης. Η μεσογειακή δίαιτα, για την οποία προηγούμενες έρευνες είχαν βρει ότι είναι προστατευτική έναντι της γνωστικής έκπτωσης, μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης. Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ της γνωστικής υγείας και της μεσογειακής διατροφής.

Πώς επηρεάζει η διατροφή τη γνωστική λειτουργία;

Οι συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής έχουν από καιρό συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας, ακόμη και μεταξύ εκείνων που κινδυνεύουν να αναπτύξουν την πάθηση. Τα γνωστικά οφέλη της μεσογειακής διατροφής έχουν να κάνουν με τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα της διατροφής. Έρευνες έχουν δείξει ότι η φλεγμονή συνδέεται στενά με χρόνιες παθήσεις. Η φλεγμονή έχει επίσης συνδεθεί με τη συσσώρευση πλακών στον εγκέφαλο που χαρακτηρίζονται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Υπάρχουν πολλές διατροφικές και επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφή , όπως η μεσογειακή διατροφή, μειώνουν τη φλεγμονή. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να επιβραδύνουμε τη γήρανση και τη γνωστική εξασθένηση είναι να τρώμε μια πολύ υγιεινή, αντιφλεγμονώδη και κυρίως φυτική διατροφή, όπως η μεσογειακή διατροφή.

Συμβουλές για την τήρηση της μεσογειακής διατροφής.

Η μεσογειακή διατροφή είναι εύκολο να ακολουθήσουν οι περισσότεροι άνθρωποι, καθώς αποτελείται από ξηρούς καρπούς, σπόρους και ελαιόλαδο μαζί με φυτικές τροφές, όπως φρούτα, δημητριακά, όσπρια και λαχανικά. Τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά είναι επίσης βασικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής. Το κόκκινο κρέας, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το βούτυρο πρέπει να αποφεύγονται.

Πίσω →