Η Μεσογειακή Διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου γνωστικών προβλημάτων.

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου γνωστικής εξασθένησης και άνοιας, σύμφωνα με  έρευνες.

 Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι η αυστηρή τήρηση της μεσογειακής διατροφής σχετίζεται με μεγαλύτερη γνωστική λειτουργία και λιγότερη μείωση της μνήμης. Η μεσογειακή δίαιτα, για την οποία προηγούμενες έρευνες είχαν βρει ότι είναι προστατευτική έναντι της γνωστικής έκπτωσης, μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης. Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ της γνωστικής υγείας και της μεσογειακής διατροφής.

4 τροφές που βοηθούν στη βελτίωση της μνήμης.

Ο εγκέφαλος χρειάζεται θρεπτικά συστατικά για το σχηματισμό και τη σωστή λειτουργία του και κάθε θρεπτικό συστατικό παίζει διαφορετικό ρόλο στη δομή του. Συγκεκριμένα:

  • Υδατάνθρακες: Η στέρηση υδατανθράκων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη γνωστική απόδοση, καθώς προκαλεί έλλειψη ενέργειας, κόπωση, ανησυχία και προβλήματα προσοχής. Η σύσταση είναι να καταναλώνετε πλήρεις υδατάνθρακες. Αυτό το μακροθρεπτικό συστατικό συμβάλλει στη βραχυπρόθεσμη μνήμη, στην ταχεία επεξεργασία πληροφοριών και στις μαθηματικές δεξιότητες.
  • Πρωτεΐνη: Συμμετέχει στις συνδέσεις των νευρωνικών δικτύων, ευνοώντας την κατασκευή νέων συνάψεων, μια θεμελιώδη διαδικασία για την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου.
  • Τρανς λιπαρά: Πρέπει να δίνεται προσοχή στην κατανάλωση αυτής της θρεπτικής ουσίας, καθώς μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση του εγκεφάλου, αυξάνοντας τον κίνδυνο ελλειμματικής προσοχής, άγχους και κατάθλιψης.
  • Ωμέγα 6 και 3: Τα ωμέγα 6 μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα των νευρώνων να χρησιμοποιούν γλυκόζη, βοηθώντας τη συγκέντρωση. Τα χαμηλά επίπεδα ωμέγα 3 μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα μάθησης και κινήτρων.
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Όταν το σώμα μας έχει χαμηλά επίπεδα βιταμινών του συμπλέγματος Β, μπορεί να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες συγκέντρωσης, νευρικότητα, κούραση και λήθη.

Διατροφή και Μνήμη.

Ποια είναι η καλύτερη συνταγή για τη μεγιστοποίηση της μνήμης; Η έρευνα προτείνει να ακολουθείτε ένα διατροφικό πρόγραμμα που παρέχει πιο υγιεινές επιλογές διαιτητικών λιπών και μια σειρά από φυτικές τροφές πλούσιες σε φυτοθρεπτικά συστατικά.