Ο εγκέφαλος χρειάζεται θρεπτικά συστατικά για το σχηματισμό και τη σωστή λειτουργία του και κάθε θρεπτικό συστατικό παίζει διαφορετικό ρόλο στη δομή του. Συγκεκριμένα:

  • Υδατάνθρακες: Η στέρηση υδατανθράκων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη γνωστική απόδοση, καθώς προκαλεί έλλειψη ενέργειας, κόπωση, ανησυχία και προβλήματα προσοχής. Η σύσταση είναι να καταναλώνετε πλήρεις υδατάνθρακες. Αυτό το μακροθρεπτικό συστατικό συμβάλλει στη βραχυπρόθεσμη μνήμη, στην ταχεία επεξεργασία πληροφοριών και στις μαθηματικές δεξιότητες.
  • Πρωτεΐνη: Συμμετέχει στις συνδέσεις των νευρωνικών δικτύων, ευνοώντας την κατασκευή νέων συνάψεων, μια θεμελιώδη διαδικασία για την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου.
  • Τρανς λιπαρά: Πρέπει να δίνεται προσοχή στην κατανάλωση αυτής της θρεπτικής ουσίας, καθώς μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση του εγκεφάλου, αυξάνοντας τον κίνδυνο ελλειμματικής προσοχής, άγχους και κατάθλιψης.
  • Ωμέγα 6 και 3: Τα ωμέγα 6 μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα των νευρώνων να χρησιμοποιούν γλυκόζη, βοηθώντας τη συγκέντρωση. Τα χαμηλά επίπεδα ωμέγα 3 μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα μάθησης και κινήτρων.
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Όταν το σώμα μας έχει χαμηλά επίπεδα βιταμινών του συμπλέγματος Β, μπορεί να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες συγκέντρωσης, νευρικότητα, κούραση και λήθη.

Παρακάτω παρατίθενται μερικές τροφές που μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση της μνήμης:

  • Λαχανικά

Είναι πλούσια σε φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) και δρουν στην πρόληψη εγκεφαλικών ασθενειών όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ. Έτσι, τα λαχανικά πρέπει να αποτελούν μέρος των γευμάτων μας για να διατηρούνται πάντα σε τάξη οι γνωστικές λειτουργίες. Το σπανάκι, το λάχανο, η ρόκα και το μπρόκολο είναι υπέροχες επιλογές.

  • Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι πηγή μιας σειράς απαραίτητων ενώσεων για τους νευρώνες, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β6, Β12, C και Ε, σεληνίου, λουτεΐνης και χολίνης. Επιπλέον, έχει μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία προστατεύουν τις αρτηρίες εξασφαλίζοντας καλή ροή αίματος στον εγκέφαλο.

  • Ψάρι

Λόγω του γεγονότος ότι είναι πλούσιο σε ωμέγα 3, ένα συστατικό που παίζει σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων, το ψάρι είναι μια τροφή που μπορεί να αποφέρει αρκετά οφέλη στην υγεία του νου. Συμπεριλάβετε, για παράδειγμα, σολομό, τόνο, σαρδέλες, ρέγγα και σκουμπρί στη διατροφή σας.

  • Αυγό

Εκτός από εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, το αυγό μπορεί να ευνοήσει τις γνωστικές λειτουργίες. Αυτό συμβαίνει επειδή ο κρόκος, έχει χολίνη, μια από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Πίσω →