Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΠαθήσεις που σχετίζονται με την Διατροφή

Ιώδιο και διατροφή

Το ιώδιο είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό για την σωστή λειτουργία του σώματος. Το ιώδιο συμβάλει στην σωστή λειτουργία του θυρεοειδή σας και παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή της θυρεοειδικής ορμόνης.

Το ανθρώπινο σώμα δεν παράγει ιώδιο, συνεπώς η πρόσληψη του πραγματοποιείται μέσω της διατροφής. Η επί του παρόντος αποδεκτή ελάχιστη ημερήσια απαίτηση πρόσληψης ιωδίου είναι 150 μικρογραμμάρια. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να καταναλώνουν 220 και 290 μικρογραμμάρια αντίστοιχα.

Σχεδόν το ένα τρίτο του κόσμου εξακολουθεί να κινδυνεύει από έλλειψη ιωδίου. Η λήψη αρκετού ιωδίου στη διατροφή σας έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη βελτίωση του μεταβολισμού, της υγείας του εγκεφάλου σας και των επιπέδων ορμονών σας.

 

Επίπεδα φερριτίνης στο αίμα

Η φερριτίνη δεν είναι το ίδιο πράγμα με τον σίδηρο στο σώμα σας. Αντίθετα, η φερριτίνη είναι μια πρωτεΐνη που αποθηκεύει σίδηρο, απελευθερώνοντάς τον όταν το χρειάζεται το σώμα σας. Η φερριτίνη συνήθως ζει στα κύτταρα του σώματός σας, με πολύ λίγο να κυκλοφορεί στο αίμα σας.

Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις φερριτίνης είναι συνήθως στα κύτταρα του ήπατος (γνωστά ως ηπατοκύτταρα) και στο ανοσοποιητικό σύστημα (γνωστά ως δικτυοενδοθηλιακά κύτταρα).

Η φερριτίνη αποθηκεύεται στα κύτταρα του σώματος μέχρι να έρθει η ώρα να γίνουν περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια. Το σώμα θα δώσει σήμα στα κύτταρα να απελευθερώσουν φερριτίνη. Στη συνέχεια, η φερριτίνη συνδέεται με μια άλλη ουσία που ονομάζεται τρανσφερίνη.

Η τρανσφερρίνη είναι μια πρωτεΐνη που συνδυάζεται με τη φερριτίνη για να τη μεταφέρει εκεί όπου παράγονται νέα ερυθρά αιμοσφαίρια. Φανταστείτε την τρανσφερίνη ως ειδικό μέσο για την μεταφορά του σιδήρου .

Αν και είναι σημαντικό για ένα άτομο να έχει φυσιολογικά επίπεδα σιδήρου, το να έχει αρκετό αποθηκευμένο σίδηρο είναι επίσης σημαντικό. Εάν ένα άτομο δεν έχει αρκετή φερριτίνη, τα αποθέματα σιδήρου μπορεί να εξαντληθούν γρήγορα.

Τι σημαίνει υψηλό επίπεδο φερριτίνης;

 • Συμπτώματα υψηλών επιπέδων φερριτίνης και σιδήρου:

 

Επώδυνες αρθρώσεις.

Καρδιολογικά προβλήματα.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Κοιλιακό άλγος.

Απώλεια τριχών στο σώμα.

Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Κούραση ή απώλεια ενέργειας.

Αντιφλεγμονώδεις τροφές για κατανάλωση

Ποιες είναι οι κορυφαίες αντιφλεγμονώδεις τροφές;

Τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα μπαχαρικά περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ενώσεις και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής. Οι πιο αντιφλεγμονώδεις τροφές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • μούρα
 • λιπαρά ψάρια
 • αβοκάντο
 • σταφύλια
 • κουρκουμάς
 • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

 

Ποιες τροφές και βιταμίνες μπορούν να ενισχύσουν ή να εμποδίσουν την απορρόφηση του μαγνησίου;

Οι τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη απορρόφηση του μαγνησίου περιλαμβάνουν:

 • Φρουκτόζη και σύνθετοι υδατάνθρακες
 • Πρωτεΐνες, με εξαίρεση τα προϊόντα σόγιας που δεν έχουν υποστεί ζύμωση
 • Τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCTs), όπως το λάδι καρύδας (οι ίδιοι τύποι λιπών απορροφώνται πιο εύκολα από άτομα με παγκρεατική διαταραχή και κυστική ίνωση)
 • Διαλυτές ίνες, όπως ίνες από φρούτα και λαχανικά, που μπορεί να ενισχύσουν το μαγνήσιο σε μικρό βαθμό σε υγιές παχύ έντερο

Εμβοές και Αναιμία

Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων υποδεικνύει ότι η αναιμία και η απώλεια ακοής συνδέονται ιδιαίτερα για έναν κοινό τύπο αναιμίας που συνδέεται με χαμηλά επίπεδα σιδήρου.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, τα άτομα με σιδηροπενική αναιμία είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν απώλεια ακοής σε σχέση με τα άτομα χωρίς διαταραχή του αίματος.

Εμβοές και Ζάχαρη

Μπορεί η ζάχαρη να είναι αγαπημένο τρόφιμο από πολλούς, αλλά πιθανότατα μπορεί να βλάψει τα αυτιά μας και να προκαλέσει εμβοές.

Για να το καταλάβουμε αυτό, θα εξετάσουμε πώς επηρεάζεται το σάκχαρο στο αίμα μας από αυτά που τρώμε. Το σώμα μας διασπά τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι μια μορφή ζάχαρης. Όταν η ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας, απελευθερώνεται και αλληλεπιδρά με τα κύτταρα του σώματός μας, το σάκχαρο στο αίμα μας εισέρχεται στα κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα χρησιμοποιούν στη συνέχεια το σάκχαρο για να δημιουργήσουν ενέργεια και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Αυτή είναι μια φυσιολογική διαδικασία που είναι απαραίτητη για πολλά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εσωτερικού αυτιού, το οποίο απαιτεί σταθερή παροχή οξυγόνου και γλυκόζης.

Η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επιτρέψει σε αυτή τη γλυκόζη να εισέλθει στο αίμα μας πιο γρήγορα. Αυτοί οι τύποι υδατανθράκων ονομάζονται «απλοί υδατάνθρακες» και είναι πιο εύκολο να επεξεργαστούν στο σώμα από άλλα τρόφιμα. Με την πάροδο του χρόνου, τα κύτταρα μπορούν να αναπτύξουν αντίσταση σε αυτό που προορίζεται να κάνει η ινσουλίνη, που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερη ινσουλίνη για να επιτευχθούν οι ίδιοι στόχοι όπως πριν.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάτι που ονομάζεται υπερινσουλιναιμία. Αυτή είναι μια προσωρινή κατάσταση όταν έχετε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα σας. Εάν η υπερινσουλιναιμία συνεχιστεί, το πάγκρεας σας μπορεί να μην είναι σε θέση να παράγει όση ινσουλίνη απαιτεί το σώμα σας και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη.

Εμβοές και βιταμίνη Β12

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είναι πιο διαδεδομένη σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Έχετε ακούσει ένα κουδούνισμα στο αυτί σας; Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι σας λείπει κάποιο θρεπτικό συστατικό.

 

Φαινυλκετονουρία

Η φαινυλκετονουρία είναι μια σπάνια αλλά δυνητικά σοβαρή κληρονομική διαταραχή. Το σώμα μας διασπά την πρωτεΐνη σε τρόφιμα, όπως το κρέας και το ψάρι, σε αμινοξέα, τα οποία είναι τα «δομικά στοιχεία» της πρωτεΐνης. Αυτά τα αμινοξέα χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για να φτιάξουμε τις δικές μας πρωτεΐνες. Οποιαδήποτε αμινοξέα δεν χρειάζονται διασπώνται περαιτέρω και απομακρύνονται από το σώμα. Τα άτομα με φαινυλκετονουρία δεν μπορούν να διασπάσουν το αμινοξύ φαινυλαλανίνη, το οποίο στη συνέχεια συσσωρεύεται στο αίμα και τον εγκέφαλό τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη.

Βιταμίνη Κ: οφέλη και πηγές

Η βιταμίνη Κ αναφέρεται σε μια ομάδα λιποδιαλυτών βιταμινών που παίζουν ρόλο στην πήξη του αίματος, στον μεταβολισμό των οστών και στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα .

Το σώμα τη χρειάζεται για να παράγει προθρομβίνη, μια πρωτεΐνη που είναι σημαντική για την πήξη του αίματος και τον μεταβολισμό των οστών.

Βιταμίνη Ε: οφέλη και πηγές

Η βιταμίνη Ε υπάρχει φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα, όπως σπόρους, ξηρούς καρπούς, ορισμένα λαχανικά και ορισμένα εμπλουτισμένα προϊόντα.

Το σώμα μας τη χρησιμοποιεί για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από το οξειδωτικό στρες και της υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος. Γι' αυτό η βιταμίνη Ε ωφελεί την υγεία μας με πολλούς τρόπους.

Oφέλη Μαγνησίου

Τι είναι το μαγνήσιο;

Το μαγνήσιο είναι το τέταρτο πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα σας. Στην πραγματικότητα, το σώμα σας δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά χωρίς αυτό.

Η θρεπτική αυτή ουσία είναι απαραίτητη για εκατοντάδες μεταβολικές διεργασίες και πολλές άλλες σημαντικές σωματικές λειτουργίες, από την παραγωγή ενέργειας έως την δημιουργία σημαντικών πρωτεϊνών.

Οι κύριες διατροφικές πηγές μαγνησίου περιλαμβάνουν όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Μικρότερες ποσότητες βρίσκονται στο κρέας και τα ψάρια.

Ωστόσο, παρά τη σημασία του, οι μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν το 50% των ανθρώπων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν λαμβάνει αρκετό μαγνήσιο.

Επιπλέον, τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου συνδέονται με μια σειρά παθήσεων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για τον εγκέφαλο και το σώμα σας. Έχει πολλά οφέλη όσον αφορά την καρδιά, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τη διάθεσή σας. Βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα όπως φυλλώδη λαχανικά μέχρι ξηρούς καρπούς, σπόρους και φασόλια.

ΠΡΟΣΤΑΓΛΑΝΔΙΝΕΣ

Σχεδόν όλα τα όργανα του σώματος είναι ικανά να παράγουν ενώσεις που ονομάζονται προσταγλανδίνες, οι οποίες είναι παρόμοιες με τις ορμόνες, αλλά έχουν και κάποιες βασικές διαφορές. Ο σκοπός των προσταγλανδινών;  είναι η πρόκληση φλεγμονής και πήξης του αίματος ως απόκριση σε ασθένεια ή τραυματισμό.

Κάτι που κάνει τις προσταγλανδίνες μοναδικές είναι ότι δεν μεταφέρονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος όπως άλλες ορμόνες, αλλά απελευθερώνονται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ιστών στο σώμα όπου και όταν χρειάζονται. Ενώ οι προσταγλανδίνες έχουν πολλές λειτουργίες και ορισμένα οφέλη, μπορούν επίσης να συμβάλλουν στον συνεχή πόνο και την ασθένεια όταν παράγονται είτε σε περίσσεια είτε όταν τα επίπεδα δεν είναι αρκετά υψηλά.

Οι ορμονικές ανισορροπίες, οι διατροφικές ελλείψεις, το περιβαλλοντικό στρες και τα γενετικά ελαττώματα μπορούν όλα να επηρεάσουν τα επίπεδα προσταγλανδίνης.

ΕΛΛΑΓΙΚΟ ΟΞΥ

Το ελλαγικό οξύ είναι μια πολυφαινόλη που έχει συνδεθεί με πληθώρα εντυπωσιακών πλεονεκτημάτων για την υγεία .

Συγκεκριμένα, μελέτες δείχνουν ότι το ελλαγικό οξύ μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, να ανακουφίσει τη φλεγμονή και να προστατεύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Πώς λειτουργούν οι κυτοκίνες;

Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες σηματοδότησης που βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής στο σώμα σας. Επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό σας σύστημα να ενισχύσει την άμυνα εάν εισέλθουν στο σώμα σας μικρόβια ή άλλες επιβλαβείς ουσίες. Πάρα πολλές κυτοκίνες μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική φλεγμονή και αυτοάνοσες ασθένειες.

Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες που λειτουργούν ως χημικοί αγγελιοφόροι στο ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι ένα δίκτυο με πολλά μέρη που συνεργάζονται για να προστατεύσουν το σώμα σας από απειλές, όπως μικρόβια που μπορεί να σας αρρωστήσουν. Περιέχει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμούν τα εισβάλλοντα παθογόνα (όπως ιούς και βακτήρια), αλλεργιογόνα και άλλες επιβλαβείς ουσίες που εισέρχονται στο σώμα σας. Οι κυτοκίνες σηματοδοτούν αυτά τα ανοσοκύτταρα να πολεμήσουν τους εισβολείς του οργανισμού μας.

Ακόμη και όταν δεν υπάρχει απειλή, οι κυτοκίνες στέλνουν σήματα σε άλλα κύτταρα που διατηρούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε ψωρίαση

Πολλές από τις τροφές οι οποίες έχουν πολλές θερμίδες και μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, σακχαρώδη διαβήτη και καρδιακές παθήσεις είναι επίσης φλεγμονώδεις. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες φλεγμονωδών τροφών που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ψωρίασης.

Θετικές επιδράσεις της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D3 είναι μια μορφή της βιταμίνης D, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης. Παρόμοια αλλά διαφορετική από τη μορφή της βιταμίνης D που παράγει το δέρμα όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου, η βιταμίνη D3 μπορεί να ληφθεί τρώγοντας ορισμένα ζωικά προϊόντα, όπως κρόκοι αυγών, συκώτι, λιπαρά ψάρια, ιχθυέλαιο, τυρί, γιαούρτι και άλλα τρόφιμα.

Λίγες τροφές φυτικής προέλευσης περιέχουν βιταμίνη D3. Τα άτομα που δεν μπορούν να λάβουν αρκετή βιταμίνη D από την έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης συμπληρώματος βιταμίνης D3.

Γνωστή και ως «καλσιφερόλη», η βιταμίνη D παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανθρώπινη υγεία. Κάθε κύτταρο έχει υποδοχείς βιταμίνης D. Όταν η βιταμίνη D3 ή άλλη καλσιφερόλη συνδέεται με έναν υποδοχέα βιταμίνης D, ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί έως και 2.000 γονίδια μέσα στο κύτταρο, προκαλώντας κυτταρικές αλλαγές.

Βιταμίνη Β12 και κεντρικό νευρικό σύστημα

Η βιταμίνη Β12 είναι μία από τις οκτώ βιταμίνες της ομάδας βιταμινών Β και η μόνη που το σώμα μπορεί να αποθηκεύσει ειδικά. Το συκώτι μας αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης που μπορεί να διαρκέσουν μήνες έως χρόνια, για να απελευθερωθεί πίσω στο αίμα όταν χρειαστεί. Ακόμα κι αν τα αποθέματα των άλλων βιταμινών Β έχουν εξαντληθεί νωρίτερα. Σε σύγκριση με τη βιταμίνη Β12, παραμένουν για μικρότερο χρονικό διάστημα στο σώμα μας μέχρι να χρησιμοποιηθούν ή να αποβληθούν. Επομένως, η χαμηλή παροχή βιταμίνης Β12 ή η μειωμένη απορρόφηση στο πεπτικό σύστημα γίνονται αισθητές μόνο μετά από λίγο. Η βιταμίνη Β12, επίσης γνωστή ως κοβαλαμίνη, έχει διαφορετικές μεταβολικές λειτουργίες. Βοηθά στη διατήρηση του χαμηλού επιπέδου της ομοκυστεΐνης, προστατεύοντας έτσι την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Συμμετέχει στη διαίρεση των κυττάρων και στο σχηματισμό αίματος και είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογική λειτουργία των νεύρων.

Η διατροφή και η φλεγμονή

Η ζάχαρη, τα επεξεργασμένα δημητριακά και τα κορεσμένα λίπη μπορούν επίσης να πυροδοτήσουν μια φλεγμονώδη ανοσολογική απόκριση. Επίσης, τα λιπαρά ψάρια, μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να μετακινηθεί στη φάση της εξυγίανσης.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι περιβαλλοντικές τοξίνες ενεργοποιούν επίσης το ανοσοποιητικό σας σύστημα με αυτόν τον τρόπο. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, άγχος, κατάθλιψη, πρήξιμο και πόνο στις αρθρώσεις.

Στο έντερο, η χρόνια φλεγμονή απομακρύνει την ισορροπία των βοηθητικών βακτηρίων. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να συμβάλει στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), στην ευαισθησία στα τρόφιμα, στα αυτοάνοσα νοσήματα και στην παχυσαρκία.

Αντίθετα, το να ακολουθείτε έναν αντιφλεγμονώδη τρόπο διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, παχυσαρκίας και ορισμένων μορφών καρκίνου και μπορεί ακόμη και να παρατείνει το χρόνο ζωή σας.

Σεροτονίνη

Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία που μεταφέρει μηνύματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και σε όλο το σώμα σας. Η σεροτονίνη παίζει βασικό ρόλο σε λειτουργίες του σώματος όπως η διάθεση, ο ύπνος, η πέψη, η ναυτία, η επούλωση πληγών, η υγεία των οστών, η πήξη του αίματος και η σεξουαλική επιθυμία. Τα επίπεδα σεροτονίνης που είναι πολύ χαμηλά ή πολύ υψηλά μπορούν να προκαλέσουν σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα υγείας.

Τι είναι οι κυτοκίνες;

Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες σηματοδότησης που βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής στο σώμα σας. Επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό σας σύστημα να ενισχύσει την άμυνα εάν εισέλθουν στο σώμα σας μικρόβια ή άλλες επιβλαβείς ουσίες. Πάρα πολλές κυτοκίνες μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική φλεγμονή και αυτοάνοσες ασθένειες.

Οφέλη από τη φαινυλαλανίνη για την ψυχική υγεία

Τι είναι η φαινυλαλανίνη;

Η φαινυλαλανίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ που μετατρέπεται στο σώμα σε τυροσίνη . Και άλλα αμινοξέα όπως η L-αλανίνη, η αργινίνη και η λευκίνη, έτσι και η φαινυλαλανίνη θεωρείται ένα σημαντικό δομικό στοιχείο που χρησιμοποιείται για να σχηματίσει τις πρωτεΐνες που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργήσει .

Επειδή θεωρείται «ουσιώδες», το σώμα σας δεν είναι σε θέση να το παράγει μόνο του και χρειάζεται να το λαμβάνει από τροφές ή συμπληρωματικές πηγές.

Κορυφαίες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη

Η τρυπτοφάνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ που δεν μπορεί να παραχθεί από το ανθρώπινο σώμα και πρέπει να λαμβάνεται μέσω της διατροφής σας, κυρίως από ζωικές ή φυτικές πηγές πρωτεΐνης.

Η τρυπτοφάνη παίζει ρόλο στην παραγωγή της σεροτονίνης, ενός σταθεροποιητή διάθεσης, της μελατονίνης, η οποία βοηθά στη ρύθμιση των προτύπων ύπνου, της νιασίνης ή της βιταμίνης Β-3, και του νικοτιναμιδίου, επίσης γνωστή ως βιταμίνη Β-3.