Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και Φαρμακευτική Αγωγή

Οφέλη της βιταμίνης C.

Η βιταμίνη C, επίσης γνωστή ως ασκορβικό οξύ, είναι μια απαραίτητη υδατοδιαλυτή βιταμίνη που πρέπει να λαμβάνεται από τη διατροφή μας, καθώς το σώμα μας δεν μπορεί να την παράγει μόνο του. Είναι σημαντική για την υγεία μας, καθώς βοηθά στην ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία του σώματος.

Τρόφιμα πλούσια σε μελατονίνη.

Η μελατονίνη είναι μία μοναδική ορμόνη απαραίτητη για τον καλό ύπνο, η οποία παράγεται από την επίφυση, έναν αδένα που βρίσκεται στο κέντρο του εγκεφάλου, και λειτουργεί συντονισμένος με τους ρυθμούς του ήλιου : παράγει περισσότερη μελατονίνη όταν πέφτει ο ήλιος και λιγότερη όταν ανατέλλει.

Η λήψη συμπληρωμάτων μελατονίνης είναι μια δημοφιλής μέθοδος για την ενίσχυση της φυσικής παραγωγής. Γενικά, τα συμπληρώματα είναι ασφαλή και δεν προκαλούν εξάρτηση, αλλά μπορούν να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα και ενδέχεται να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους, ναυτία, υπνηλία και ζάλη.

Ωστόσο, τα συμπληρώματα μπορεί να μην είναι απαραίτητα. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι τροφές πλούσιες σε μελατονίνη μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της στο αίμα.

Τροφές πλούσιες σε Σελήνιο.

Το σελήνιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο που το σώμα σας χρειάζεται σε πολλές βασικές λειτουργίες, από την αναπαραγωγή μέχρι την καταπολέμηση λοιμώξεων. Η ποσότητα του σεληνίου στα τρόφιμα εξαρτάται από την ποσότητα του στο έδαφος όπου καλλιεργήθηκαν τα τρόφιμα. Η βροχή, η εξάτμιση, τα φυτοφάρμακα και τα επίπεδα του pH μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα σεληνίου στο έδαφος, κάνοντας την έλλειψη του πιο συνηθισμένη σε ορισμένες περιοχές του κόσμου.

Φυσικοί τρόποι για να εξισορροπήσετε τις ορμόνες σας.

Ορισμένες πρακτικές τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής άσκησης και μιας θρεπτικής διατροφής πλούσιας σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, μπορούν να βοηθήσουν στη φυσική ισορροπία των ορμονών σας.

Οι ορμόνες είναι ενώσεις που έχουν βαθιές επιπτώσεις στην ψυχική, σωματική και συναισθηματική υγεία σας. Για παράδειγμα, παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της όρεξης, του βάρους και της διάθεσής σας.

Το σώμα σας παράγει συνήθως την ακριβή ποσότητα κάθε ορμόνης που απαιτείται για διάφορες διαδικασίες για να σας κρατήσει υγιείς.

Ωστόσο, ο καθιστικός τρόπος ζωής και τα δυτικά διατροφικά πρότυπα μπορεί να επηρεάσουν το ορμονικό σας περιβάλλον. Επιπλέον, τα επίπεδα ορισμένων ορμονών μειώνονται με την ηλικία και μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν πιο έντονη μείωση από άλλους.

 

4 Συμβουλές διατροφής για τη διαχείριση της ενδομητρίωσης.

Μερικές αλλαγές στη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την ενδομητρίωση. Αυτές περιλαμβάνουν την κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και υγιεινών λιπών, περιορίζοντας παράλληλα την πρόσληψη κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένων τροφίμων και αλκοόλ.

Είναι μια κατάσταση που αφορά το αναπαραγωγικό σύστημα στο οποίο ιστός που μοιάζει με ενδομήτριο αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα σε περιοχές όπως οι ωοθήκες, η κοιλιά και το έντερο. Κανονικά, ο ενδομήτριος ιστός βρίσκεται μόνο μέσα στη μήτρα.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν επώδυνες περιόδους και έντονη αιμορραγία, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, επώδυνες κινήσεις του εντέρου και στειρότητα. Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να αυξήσουν ή να μειώσουν τον κίνδυνο ενδομητρίωσης και μερικοί άνθρωποι παρατηρούν ότι οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων.

Οφέλη της Βιοτίνης.

Η βιοτίνη υποστηρίζει την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών σας, καθώς επίσης παίζει ρόλο σε άλλες λειτουργίες του σώματος και στην εγκυμοσύνη. Είναι μια από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν το σώμα να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια.

Μπορείτε να βρείτε τη βιοτίνη σε πηγές τροφίμων όπως ο κρόκος αυγού, οι ξηροί καρποί και τα μανιτάρια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν τη βιοτίνη που χρειάζονται από μια υγιεινή διατροφή, αλλά έχουν υπάρξει πολλοί ισχυρισμοί ότι η λήψη περισσότερης βιοτίνης μπορεί να ρυθμίσει το σάκχαρό σας, να προάγει υγιή μαλλιά, δέρμα και νύχια και να βοηθήσει τις έγκυες μητέρες να αποκτήσουν πιο υγιή μωρά.

Τρόφιμα χαμηλά σε Ιώδιο.

Η ακολουθία μιας δίαιτας χαμηλού ιωδίου βασίζεται απλά στη μείωση της ποσότητας ιωδίου που καταναλώνετε για το αναγκαίο χρονικό διάστημα.

Ο στόχος είναι λιγότερο από 50 μικρογραμμάρια ιωδίου την ημέρα. Αυτό είναι εφικτό αποφεύγοντας τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο (περισσότερα από 20 μικρογραμμάρια ανά μερίδα), περιορίζοντας τα τρόφιμα που είναι μέτρια σε ιώδιο (5 έως 20 μικρογραμμάρια ανά μερίδα) και απολαμβάνοντας τρόφιμα που είναι χαμηλά σε ιώδιο (έως 5 μικρογραμμάρια ανά μερίδα).

Τροφές πλούσιες σε Νιασίνη.

Συνήθως η Βιταμίνη Β3 ή Νιασίνη λαμβάνεται από την τροφή .Παρόλα αυτά, μερικοί άνθρωποι παίρνουν συμπλήρωμα νιασίνης για να εξασφαλίσουν ότι λαμβάνουν αρκετή ποσότητα. Άλλοι μπορεί να χρησιμοποιούν συνταγογραφούμενη νιασίνη για τη διαχείριση καταστάσεων υγείας όπως η υψηλή χοληστερόλη. Δεδομένου ότι είναι μία από τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες, το σώμα σας δεν αποθηκεύει την περισσευούμενη νιασίνη, αλλά εκκρίνει την περίσσεια της βιταμίνης μέσω των ούρων. Συνεπώς, είναι σημαντικό να καταναλώνετε τακτικά τροφές με νιασίνη για να εξασφαλίσετε ότι λαμβάνετε την σωστή ποσότητα καθημερινά.

Ανισσοροπία ηλεκτρολυτών.

Οι ηλεκτρολύτες είναι χημικές ουσίες που υπάρχουν φυσικά στα σωματικά υγρά σας. Περιλαμβάνουν το χλώριο, τον φώσφορο, το κάλιο, το νάτριο και το ασβέστιο. Αυτές οι ουσίες είναι σημαντικές για τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος και πρέπει να υπάρχουν σε συγκεκριμένες συγκεντρώσεις. Όταν τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών στο σώμα σας είναι πολύ χαμηλά ή πολύ υψηλά, η κατάσταση αυτή ονομάζεται ανισορροπία ηλεκτρολυτών.

Τα νεφρά διατηρούν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών προσαρμόζοντας τα επίπεδα νατρίου όπως απαιτεί το σώμα. Η διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του σώματός σας.

Οι 5 καλύτερες μεσογειακές τροφές για ορμονική υγεία.

 

 1. Ο σολομός

Ο σολομός περιέχει χοληστερίνη, η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή ορμονών, και είναι μια καλή πηγή αντιφλεγμονωδών ωμέγα 3 λιπαρά και βιταμίνη Ε. Επιπλέον, το ιχθυέλαιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της παραγωγής ορμονών του στρές οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των παρενεργειών που σχετίζονται με τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, όπως η κόπωση.

Επιπλέον, η πρωτεΐνη και τα υγιή λίπη που βρίσκονται στον σολομό αφομοιώνονται αργά, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να αισθάνεστε ικανοποιημένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά από ένα γεύμα με σολομό. Αυτό βοηθά στη διατήρηση το σακχαρού του αίματος και της ινσουλίνης σε ισορροπία, πράγμα που σημαίνει πιο σταθερά επίπεδα ενέργειας. Επιπλέον, όσον αφορά τη λεπτίνη (την ορμόνη που σηματοδοτεί την πληρότητα),η πρωτείνη βοηθά στην αύξηση της ευαισθησίας στη λεπτίνη

ή στο πόσο αποτελεσματικό είναι το σώμα σας στο να λαμβάνει αυτά τα σημάδια πληρότητας. Αυτό είναι χρήσιμο όταν πρόκειται για την απώλεια βάρους ή τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, καθώς όσο πιο συντονισμένοι είστε με τα σημάδια πληρότητάς σας, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να τρώτε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται το σώμα σας.

 

Η υγιεινή ενδοκρινική διατροφή μπορεί να βελτιώσει την ενδοκρινική λειτουργία.

Τι είναι το Ενδοκρινικό Σύστημα;

Το ανθρώπινο σώμα έχει πολλαπλά συστήματα – νευρικό, πεπτικό, ανοσοποιητικό, αναπνευστικό κ.λπ. Κάθε σύστημα είναι μια ομάδα οργάνων και ιστών που συνεργάζονται για να εκτελέσουν σημαντικές εργασίες για το σώμα. Το ενδοκρινικό σύστημα απελευθερώνει ορμόνες που ελέγχουν σημαντικές σωματικές λειτουργίες, όπως ο καρδιακός παλμός, η ανάπτυξη των οστών και των ιστών και η γονιμότητα. Οι ενδοκρινικές διαταραχές είναι εξαιρετικά συχνές και περιλαμβάνουν διαβήτη, νόσο του θυρεοειδούς, PCOS και πλήθος άλλων διαταραχών που σχετίζονται με τις ορμόνες.

 

Τι είναι η υπόφυση;

Η υπόφυση είναι μέρος του ενδοκρινικού σας συστήματος. Η κύρια λειτουργία του είναι να εκκρίνει ορμόνες στην κυκλοφορία του αίματός σας. Αυτές οι ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν άλλα όργανα και αδένες, ειδικά:

 

 • θυροειδής
 • αναπαραγωγικά όργανα
 • επινεφρίδια

 

5 πιθανά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση της βιταμίνης C.

Τι είναι η βιταμίνη C;

Η βιταμίνη C, επίσης γνωστή ως L-ασκορβικό οξύ, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που βρίσκεται φυσικά σε διάφορες πηγές τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων πολλών τύπων φρούτων και λαχανικών, όπως κόκκινες πιπεριές, πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ. Επειδή το σώμα δεν είναι σε θέση να παράγει τη βιταμίνη C από μόνο του, θεωρείται απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, που σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνεται από τροφές ή συμπληρώματα.

6 οφέλη του μαγνησίου.

Το μαγνήσιο μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη διάθεσή σας, τον ύπνο, την απόδοση στην άσκηση, τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και πολλά άλλα. Μπορείτε να το πάρετε από ορισμένες τροφές όπως ξηρούς καρπούς και φυλλώδη χόρτα.

Από τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μέχρι την ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης, το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για τον εγκέφαλο και το σώμα σας.

Ωστόσο, αν και βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα που κυμαίνονται από φυλλώδη χόρτα μέχρι ξηρούς καρπούς, σπόρους και φασόλια, πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετά στη διατροφή τους.

Ακολουθούν 6 βασισμένα σε στοιχεία οφέλη του μαγνησίου για την υγεία και μερικοί απλοί τρόποι για να αυξήσετε την πρόσληψη.

iodio kai diatrofh

Ιώδιο και διατροφή

Το ιώδιο είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό για την σωστή λειτουργία του σώματος. Το ιώδιο συμβάλει στην σωστή λειτουργία του θυρεοειδή σας και παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή της θυρεοειδικής ορμόνης.

Το ανθρώπινο σώμα δεν παράγει ιώδιο, συνεπώς η πρόσληψη του πραγματοποιείται μέσω της διατροφής. Η επί του παρόντος αποδεκτή ελάχιστη ημερήσια απαίτηση πρόσληψης ιωδίου είναι 150 μικρογραμμάρια. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να καταναλώνουν 220 και 290 μικρογραμμάρια αντίστοιχα.

Σχεδόν το ένα τρίτο του κόσμου εξακολουθεί να κινδυνεύει από έλλειψη ιωδίου. Η λήψη αρκετού ιωδίου στη διατροφή σας έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη βελτίωση του μεταβολισμού, της υγείας του εγκεφάλου σας και των επιπέδων ορμονών σας.

 

Αντιφλεγμονώδεις τροφές για κατανάλωση

Ποιες είναι οι κορυφαίες αντιφλεγμονώδεις τροφές;

Τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα μπαχαρικά περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ενώσεις και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής. Οι πιο αντιφλεγμονώδεις τροφές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • μούρα
 • λιπαρά ψάρια
 • αβοκάντο
 • σταφύλια
 • κουρκουμάς
 • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Ποιες τροφές και βιταμίνες μπορούν να ενισχύσουν ή να εμποδίσουν την απορρόφηση του μαγνησίου;

Οι τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη απορρόφηση του μαγνησίου περιλαμβάνουν:

 • Φρουκτόζη και σύνθετοι υδατάνθρακες
 • Πρωτεΐνες, με εξαίρεση τα προϊόντα σόγιας που δεν έχουν υποστεί ζύμωση
 • Τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCTs), όπως το λάδι καρύδας (οι ίδιοι τύποι λιπών απορροφώνται πιο εύκολα από άτομα με παγκρεατική διαταραχή και κυστική ίνωση)
 • Διαλυτές ίνες, όπως ίνες από φρούτα και λαχανικά, που μπορεί να ενισχύσουν το μαγνήσιο σε μικρό βαθμό σε υγιές παχύ έντερο

Βιταμίνη Κ: οφέλη και πηγές.

Η βιταμίνη Κ αναφέρεται σε μια ομάδα λιποδιαλυτών βιταμινών που παίζουν ρόλο στην πήξη του αίματος, στον μεταβολισμό των οστών και στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα .

Το σώμα τη χρειάζεται για να παράγει προθρομβίνη, μια πρωτεΐνη που είναι σημαντική για την πήξη του αίματος και τον μεταβολισμό των οστών.

Βιταμίνη Ε: οφέλη και πηγές.

Η βιταμίνη Ε υπάρχει φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα, όπως σπόρους, ξηρούς καρπούς, ορισμένα λαχανικά και ορισμένα εμπλουτισμένα προϊόντα.

Το σώμα μας τη χρησιμοποιεί για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από το οξειδωτικό στρες και της υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος. Γι' αυτό η βιταμίνη Ε ωφελεί την υγεία μας με πολλούς τρόπους.

Oφέλη Μαγνησίου.

Τι είναι το μαγνήσιο;

Το μαγνήσιο είναι το τέταρτο πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα σας. Στην πραγματικότητα, το σώμα σας δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά χωρίς αυτό.

Η θρεπτική αυτή ουσία είναι απαραίτητη για εκατοντάδες μεταβολικές διεργασίες και πολλές άλλες σημαντικές σωματικές λειτουργίες, από την παραγωγή ενέργειας έως την δημιουργία σημαντικών πρωτεϊνών.

Οι κύριες διατροφικές πηγές μαγνησίου περιλαμβάνουν όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Μικρότερες ποσότητες βρίσκονται στο κρέας και τα ψάρια.

Ωστόσο, παρά τη σημασία του, οι μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν το 50% των ανθρώπων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν λαμβάνει αρκετό μαγνήσιο.

Επιπλέον, τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου συνδέονται με μια σειρά παθήσεων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για τον εγκέφαλο και το σώμα σας. Έχει πολλά οφέλη όσον αφορά την καρδιά, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τη διάθεσή σας. Βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα όπως φυλλώδη λαχανικά μέχρι ξηρούς καρπούς, σπόρους και φασόλια.

ΠΡΟΣΤΑΓΛΑΝΔΙΝΕΣ.

Σχεδόν όλα τα όργανα του σώματος είναι ικανά να παράγουν ενώσεις που ονομάζονται προσταγλανδίνες, οι οποίες είναι παρόμοιες με τις ορμόνες, αλλά έχουν και κάποιες βασικές διαφορές. Ο σκοπός των προσταγλανδινών;  είναι η πρόκληση φλεγμονής και πήξης του αίματος ως απόκριση σε ασθένεια ή τραυματισμό.

Κάτι που κάνει τις προσταγλανδίνες μοναδικές είναι ότι δεν μεταφέρονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος όπως άλλες ορμόνες, αλλά απελευθερώνονται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ιστών στο σώμα όπου και όταν χρειάζονται. Ενώ οι προσταγλανδίνες έχουν πολλές λειτουργίες και ορισμένα οφέλη, μπορούν επίσης να συμβάλλουν στον συνεχή πόνο και την ασθένεια όταν παράγονται είτε σε περίσσεια είτε όταν τα επίπεδα δεν είναι αρκετά υψηλά.

Οι ορμονικές ανισορροπίες, οι διατροφικές ελλείψεις, το περιβαλλοντικό στρες και τα γενετικά ελαττώματα μπορούν όλα να επηρεάσουν τα επίπεδα προσταγλανδίνης.

ΕΛΛΑΓΙΚΟ ΟΞΥ.

Το ελλαγικό οξύ είναι μια πολυφαινόλη που έχει συνδεθεί με πληθώρα εντυπωσιακών πλεονεκτημάτων για την υγεία .

Συγκεκριμένα, μελέτες δείχνουν ότι το ελλαγικό οξύ μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, να ανακουφίσει τη φλεγμονή και να προστατεύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Πώς λειτουργούν οι κυτοκίνες;

Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες σηματοδότησης που βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής στο σώμα σας. Επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό σας σύστημα να ενισχύσει την άμυνα εάν εισέλθουν στο σώμα σας μικρόβια ή άλλες επιβλαβείς ουσίες. Πάρα πολλές κυτοκίνες μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική φλεγμονή και αυτοάνοσες ασθένειες.

Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες που λειτουργούν ως χημικοί αγγελιοφόροι στο ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι ένα δίκτυο με πολλά μέρη που συνεργάζονται για να προστατεύσουν το σώμα σας από απειλές, όπως μικρόβια που μπορεί να σας αρρωστήσουν. Περιέχει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμούν τα εισβάλλοντα παθογόνα (όπως ιούς και βακτήρια), αλλεργιογόνα και άλλες επιβλαβείς ουσίες που εισέρχονται στο σώμα σας. Οι κυτοκίνες σηματοδοτούν αυτά τα ανοσοκύτταρα να πολεμήσουν τους εισβολείς του οργανισμού μας.

Ακόμη και όταν δεν υπάρχει απειλή, οι κυτοκίνες στέλνουν σήματα σε άλλα κύτταρα που διατηρούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Θετικές επιδράσεις της βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D3 είναι μια μορφή της βιταμίνης D, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης. Παρόμοια αλλά διαφορετική από τη μορφή της βιταμίνης D που παράγει το δέρμα όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου, η βιταμίνη D3 μπορεί να ληφθεί τρώγοντας ορισμένα ζωικά προϊόντα, όπως κρόκοι αυγών, συκώτι, λιπαρά ψάρια, ιχθυέλαιο, τυρί, γιαούρτι και άλλα τρόφιμα.

Λίγες τροφές φυτικής προέλευσης περιέχουν βιταμίνη D3. Τα άτομα που δεν μπορούν να λάβουν αρκετή βιταμίνη D από την έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης συμπληρώματος βιταμίνης D3.

Γνωστή και ως «καλσιφερόλη», η βιταμίνη D παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανθρώπινη υγεία. Κάθε κύτταρο έχει υποδοχείς βιταμίνης D. Όταν η βιταμίνη D3 ή άλλη καλσιφερόλη συνδέεται με έναν υποδοχέα βιταμίνης D, ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί έως και 2.000 γονίδια μέσα στο κύτταρο, προκαλώντας κυτταρικές αλλαγές.