Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και Φαρμακευτική Αγωγή

Ιώδιο και διατροφή

Το ιώδιο είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό για την σωστή λειτουργία του σώματος. Το ιώδιο συμβάλει στην σωστή λειτουργία του θυρεοειδή σας και παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή της θυρεοειδικής ορμόνης.

Το ανθρώπινο σώμα δεν παράγει ιώδιο, συνεπώς η πρόσληψη του πραγματοποιείται μέσω της διατροφής. Η επί του παρόντος αποδεκτή ελάχιστη ημερήσια απαίτηση πρόσληψης ιωδίου είναι 150 μικρογραμμάρια. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να καταναλώνουν 220 και 290 μικρογραμμάρια αντίστοιχα.

Σχεδόν το ένα τρίτο του κόσμου εξακολουθεί να κινδυνεύει από έλλειψη ιωδίου. Η λήψη αρκετού ιωδίου στη διατροφή σας έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη βελτίωση του μεταβολισμού, της υγείας του εγκεφάλου σας και των επιπέδων ορμονών σας.

 

Αντιφλεγμονώδεις τροφές για κατανάλωση

Ποιες είναι οι κορυφαίες αντιφλεγμονώδεις τροφές;

Τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα μπαχαρικά περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ενώσεις και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής. Οι πιο αντιφλεγμονώδεις τροφές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • μούρα
  • λιπαρά ψάρια
  • αβοκάντο
  • σταφύλια
  • κουρκουμάς
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

 

Ποιες τροφές και βιταμίνες μπορούν να ενισχύσουν ή να εμποδίσουν την απορρόφηση του μαγνησίου;

Οι τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη απορρόφηση του μαγνησίου περιλαμβάνουν:

  • Φρουκτόζη και σύνθετοι υδατάνθρακες
  • Πρωτεΐνες, με εξαίρεση τα προϊόντα σόγιας που δεν έχουν υποστεί ζύμωση
  • Τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCTs), όπως το λάδι καρύδας (οι ίδιοι τύποι λιπών απορροφώνται πιο εύκολα από άτομα με παγκρεατική διαταραχή και κυστική ίνωση)
  • Διαλυτές ίνες, όπως ίνες από φρούτα και λαχανικά, που μπορεί να ενισχύσουν το μαγνήσιο σε μικρό βαθμό σε υγιές παχύ έντερο

Βιταμίνη Κ: οφέλη και πηγές

Η βιταμίνη Κ αναφέρεται σε μια ομάδα λιποδιαλυτών βιταμινών που παίζουν ρόλο στην πήξη του αίματος, στον μεταβολισμό των οστών και στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα .

Το σώμα τη χρειάζεται για να παράγει προθρομβίνη, μια πρωτεΐνη που είναι σημαντική για την πήξη του αίματος και τον μεταβολισμό των οστών.

Βιταμίνη Ε: οφέλη και πηγές

Η βιταμίνη Ε υπάρχει φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα, όπως σπόρους, ξηρούς καρπούς, ορισμένα λαχανικά και ορισμένα εμπλουτισμένα προϊόντα.

Το σώμα μας τη χρησιμοποιεί για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από το οξειδωτικό στρες και της υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος. Γι' αυτό η βιταμίνη Ε ωφελεί την υγεία μας με πολλούς τρόπους.

Oφέλη Μαγνησίου

Τι είναι το μαγνήσιο;

Το μαγνήσιο είναι το τέταρτο πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα σας. Στην πραγματικότητα, το σώμα σας δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά χωρίς αυτό.

Η θρεπτική αυτή ουσία είναι απαραίτητη για εκατοντάδες μεταβολικές διεργασίες και πολλές άλλες σημαντικές σωματικές λειτουργίες, από την παραγωγή ενέργειας έως την δημιουργία σημαντικών πρωτεϊνών.

Οι κύριες διατροφικές πηγές μαγνησίου περιλαμβάνουν όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Μικρότερες ποσότητες βρίσκονται στο κρέας και τα ψάρια.

Ωστόσο, παρά τη σημασία του, οι μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν το 50% των ανθρώπων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν λαμβάνει αρκετό μαγνήσιο.

Επιπλέον, τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου συνδέονται με μια σειρά παθήσεων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για τον εγκέφαλο και το σώμα σας. Έχει πολλά οφέλη όσον αφορά την καρδιά, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τη διάθεσή σας. Βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα όπως φυλλώδη λαχανικά μέχρι ξηρούς καρπούς, σπόρους και φασόλια.

ΠΡΟΣΤΑΓΛΑΝΔΙΝΕΣ

Σχεδόν όλα τα όργανα του σώματος είναι ικανά να παράγουν ενώσεις που ονομάζονται προσταγλανδίνες, οι οποίες είναι παρόμοιες με τις ορμόνες, αλλά έχουν και κάποιες βασικές διαφορές. Ο σκοπός των προσταγλανδινών;  είναι η πρόκληση φλεγμονής και πήξης του αίματος ως απόκριση σε ασθένεια ή τραυματισμό.

Κάτι που κάνει τις προσταγλανδίνες μοναδικές είναι ότι δεν μεταφέρονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος όπως άλλες ορμόνες, αλλά απελευθερώνονται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ιστών στο σώμα όπου και όταν χρειάζονται. Ενώ οι προσταγλανδίνες έχουν πολλές λειτουργίες και ορισμένα οφέλη, μπορούν επίσης να συμβάλλουν στον συνεχή πόνο και την ασθένεια όταν παράγονται είτε σε περίσσεια είτε όταν τα επίπεδα δεν είναι αρκετά υψηλά.

Οι ορμονικές ανισορροπίες, οι διατροφικές ελλείψεις, το περιβαλλοντικό στρες και τα γενετικά ελαττώματα μπορούν όλα να επηρεάσουν τα επίπεδα προσταγλανδίνης.

ΕΛΛΑΓΙΚΟ ΟΞΥ

Το ελλαγικό οξύ είναι μια πολυφαινόλη που έχει συνδεθεί με πληθώρα εντυπωσιακών πλεονεκτημάτων για την υγεία .

Συγκεκριμένα, μελέτες δείχνουν ότι το ελλαγικό οξύ μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, να ανακουφίσει τη φλεγμονή και να προστατεύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Πώς λειτουργούν οι κυτοκίνες;

Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες σηματοδότησης που βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής στο σώμα σας. Επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό σας σύστημα να ενισχύσει την άμυνα εάν εισέλθουν στο σώμα σας μικρόβια ή άλλες επιβλαβείς ουσίες. Πάρα πολλές κυτοκίνες μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική φλεγμονή και αυτοάνοσες ασθένειες.

Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες που λειτουργούν ως χημικοί αγγελιοφόροι στο ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι ένα δίκτυο με πολλά μέρη που συνεργάζονται για να προστατεύσουν το σώμα σας από απειλές, όπως μικρόβια που μπορεί να σας αρρωστήσουν. Περιέχει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμούν τα εισβάλλοντα παθογόνα (όπως ιούς και βακτήρια), αλλεργιογόνα και άλλες επιβλαβείς ουσίες που εισέρχονται στο σώμα σας. Οι κυτοκίνες σηματοδοτούν αυτά τα ανοσοκύτταρα να πολεμήσουν τους εισβολείς του οργανισμού μας.

Ακόμη και όταν δεν υπάρχει απειλή, οι κυτοκίνες στέλνουν σήματα σε άλλα κύτταρα που διατηρούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Θετικές επιδράσεις της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D3 είναι μια μορφή της βιταμίνης D, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης. Παρόμοια αλλά διαφορετική από τη μορφή της βιταμίνης D που παράγει το δέρμα όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου, η βιταμίνη D3 μπορεί να ληφθεί τρώγοντας ορισμένα ζωικά προϊόντα, όπως κρόκοι αυγών, συκώτι, λιπαρά ψάρια, ιχθυέλαιο, τυρί, γιαούρτι και άλλα τρόφιμα.

Λίγες τροφές φυτικής προέλευσης περιέχουν βιταμίνη D3. Τα άτομα που δεν μπορούν να λάβουν αρκετή βιταμίνη D από την έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης συμπληρώματος βιταμίνης D3.

Γνωστή και ως «καλσιφερόλη», η βιταμίνη D παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανθρώπινη υγεία. Κάθε κύτταρο έχει υποδοχείς βιταμίνης D. Όταν η βιταμίνη D3 ή άλλη καλσιφερόλη συνδέεται με έναν υποδοχέα βιταμίνης D, ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί έως και 2.000 γονίδια μέσα στο κύτταρο, προκαλώντας κυτταρικές αλλαγές.

Βιταμίνη Β12 και κεντρικό νευρικό σύστημα

Η βιταμίνη Β12 είναι μία από τις οκτώ βιταμίνες της ομάδας βιταμινών Β και η μόνη που το σώμα μπορεί να αποθηκεύσει ειδικά. Το συκώτι μας αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης που μπορεί να διαρκέσουν μήνες έως χρόνια, για να απελευθερωθεί πίσω στο αίμα όταν χρειαστεί. Ακόμα κι αν τα αποθέματα των άλλων βιταμινών Β έχουν εξαντληθεί νωρίτερα. Σε σύγκριση με τη βιταμίνη Β12, παραμένουν για μικρότερο χρονικό διάστημα στο σώμα μας μέχρι να χρησιμοποιηθούν ή να αποβληθούν. Επομένως, η χαμηλή παροχή βιταμίνης Β12 ή η μειωμένη απορρόφηση στο πεπτικό σύστημα γίνονται αισθητές μόνο μετά από λίγο. Η βιταμίνη Β12, επίσης γνωστή ως κοβαλαμίνη, έχει διαφορετικές μεταβολικές λειτουργίες. Βοηθά στη διατήρηση του χαμηλού επιπέδου της ομοκυστεΐνης, προστατεύοντας έτσι την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Συμμετέχει στη διαίρεση των κυττάρων και στο σχηματισμό αίματος και είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογική λειτουργία των νεύρων.

Η διατροφή και η φλεγμονή

Η ζάχαρη, τα επεξεργασμένα δημητριακά και τα κορεσμένα λίπη μπορούν επίσης να πυροδοτήσουν μια φλεγμονώδη ανοσολογική απόκριση. Επίσης, τα λιπαρά ψάρια, μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να μετακινηθεί στη φάση της εξυγίανσης.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι περιβαλλοντικές τοξίνες ενεργοποιούν επίσης το ανοσοποιητικό σας σύστημα με αυτόν τον τρόπο. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, άγχος, κατάθλιψη, πρήξιμο και πόνο στις αρθρώσεις.

Στο έντερο, η χρόνια φλεγμονή απομακρύνει την ισορροπία των βοηθητικών βακτηρίων. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να συμβάλει στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), στην ευαισθησία στα τρόφιμα, στα αυτοάνοσα νοσήματα και στην παχυσαρκία.

Αντίθετα, το να ακολουθείτε έναν αντιφλεγμονώδη τρόπο διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, παχυσαρκίας και ορισμένων μορφών καρκίνου και μπορεί ακόμη και να παρατείνει το χρόνο ζωή σας.

Σεροτονίνη

Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία που μεταφέρει μηνύματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και σε όλο το σώμα σας. Η σεροτονίνη παίζει βασικό ρόλο σε λειτουργίες του σώματος όπως η διάθεση, ο ύπνος, η πέψη, η ναυτία, η επούλωση πληγών, η υγεία των οστών, η πήξη του αίματος και η σεξουαλική επιθυμία. Τα επίπεδα σεροτονίνης που είναι πολύ χαμηλά ή πολύ υψηλά μπορούν να προκαλέσουν σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα υγείας.

Τι είναι οι κυτοκίνες;

Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες σηματοδότησης που βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής στο σώμα σας. Επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό σας σύστημα να ενισχύσει την άμυνα εάν εισέλθουν στο σώμα σας μικρόβια ή άλλες επιβλαβείς ουσίες. Πάρα πολλές κυτοκίνες μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική φλεγμονή και αυτοάνοσες ασθένειες.

Οφέλη από τη φαινυλαλανίνη για την ψυχική υγεία

Τι είναι η φαινυλαλανίνη;

Η φαινυλαλανίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ που μετατρέπεται στο σώμα σε τυροσίνη . Και άλλα αμινοξέα όπως η L-αλανίνη, η αργινίνη και η λευκίνη, έτσι και η φαινυλαλανίνη θεωρείται ένα σημαντικό δομικό στοιχείο που χρησιμοποιείται για να σχηματίσει τις πρωτεΐνες που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργήσει .

Επειδή θεωρείται «ουσιώδες», το σώμα σας δεν είναι σε θέση να το παράγει μόνο του και χρειάζεται να το λαμβάνει από τροφές ή συμπληρωματικές πηγές.

Κορυφαίες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη

Η τρυπτοφάνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ που δεν μπορεί να παραχθεί από το ανθρώπινο σώμα και πρέπει να λαμβάνεται μέσω της διατροφής σας, κυρίως από ζωικές ή φυτικές πηγές πρωτεΐνης.

Η τρυπτοφάνη παίζει ρόλο στην παραγωγή της σεροτονίνης, ενός σταθεροποιητή διάθεσης, της μελατονίνης, η οποία βοηθά στη ρύθμιση των προτύπων ύπνου, της νιασίνης ή της βιταμίνης Β-3, και του νικοτιναμιδίου, επίσης γνωστή ως βιταμίνη Β-3.

Νιασίνη- Βιταμίνη Β3

Η νιασίνη, ή βιταμίνη Β3, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη Β που βρίσκεται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα, προστίθεται σε τρόφιμα και πωλείται ως συμπλήρωμα. Οι δύο πιο κοινές μορφές νιασίνης στα τρόφιμα και τα συμπληρώματα είναι το νικοτινικό οξύ και το νικοτιναμίδιο. Το σώμα μπορεί επίσης να μετατρέψει την τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ, σε νικοτιναμίδιο. Η νιασίνη είναι υδατοδιαλυτή έτσι ώστε οι υπερβολικές ποσότητες που δεν χρειάζεται το σώμα να αποβάλλονται στα ούρα. Λειτουργεί στον οργανισμό ως συνένζυμο, με περισσότερα από 400 ένζυμα να εξαρτώνται από αυτήν για διάφορες αντιδράσεις. Η νιασίνη βοηθά:

Βιταμίνη D και διαβήτης

Πιθανότατα έχετε ακούσει για τη δύναμη της βιταμίνης D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου. Μπορείτε είτε να λάβετε βιταμίνη D μέσω των ακτινών του ήλιου, που δίνουν σήμα στο σώμα σας να παράγει βιταμίνη D, είτε μέσω ορισμένων τροφών ή συμπληρωμάτων.

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη οπότε όταν τη λαμβάνετε μέσω της διατροφής σας, την απορροφάτε καλύτερα μαζί με μια τροφή που περιέχει λίπος, όπως αμύγδαλα, φυστικοβούτυρο ή αβοκάντο. Η βιταμίνη είναι σημαντική για την υγεία σας: Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει με τα πάντα, από την αθλητική απόδοση έως τις καρδιακές παθήσεις, και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην προστασία από τον διαβήτη τύπου 2.

Λεμφικό σύστημα

Τι είναι το λεμφικό σύστημα;

Το λεμφικό σύστημα είναι το «σύστημα αποχέτευσης» του σώματός μας. Διατηρεί τα επίπεδα υγρών στους ιστούς του σώματός μας αφαιρώντας όλα τα υγρά που διαρρέουν από τα αιμοφόρα αγγεία μας.

Το λεμφικό σύστημα είναι σημαντικό για τη βέλτιστη λειτουργία των γενικών και ειδικών ανοσολογικών μας αποκρίσεων. Οι λεμφαδένες παρακολουθούν τη λέμφο που ρέει μέσα τους και παράγουν κύτταρα και αντισώματα που προστατεύουν το σώμα μας από μολύνσεις και ασθένειες.

Ο σπλήνας είναι λεμφικό όργανο που παρακολουθεί το αίμα και ανιχνεύει και ανταποκρίνεται σε παθογόνα και κακοήθη κύτταρα.

Το λεμφικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση των λιπών από το έντερο. Όταν το λεμφικό σύστημα δεν έχει διαμορφωθεί καλά ή έχει υποστεί βλάβη από χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία ή βλάβη ιστού, μπορεί να εμφανιστεί πρήξιμο ενός μέρους του σώματος (συνηθέστερα των ποδιών ή των χεριών). Όταν αυτό το οίδημα διαρκεί περισσότερο από περίπου τρεις μήνες ονομάζεται λεμφοίδημα.

Όταν δεν λειτουργεί καλά το λεμφικό σύστημα μπορεί να παίζει ρόλο στην παχυσαρκία, τη νόσο του Crohn και άλλες διαταραχές.

Ένα συμφορημένο λεμφικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες και χρόνιες ασθένειες που προέρχονται από ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μια απόφραξη στην αποστράγγιση της λέμφου μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση τοξινών που το σώμα προσπαθεί αρχικά να αποβάλει. Ίσως τα συμπτώματα δυσκαμψίας του σώματος, πονοκέφαλοι, φουσκώματα, δερματικά προβλήματα και κρύα άκρα να είναι στην πραγματικότητα αποτέλεσμα ενός υποτονικού λεμφικού συστήματος που χρειάζεται βελτίωση.

Τι είναι η ορμόνη προλακτίνης;

Η ορμόνη προλακτίνη που απελευθερώνεται από την υπόφυση, τον μικρό αδένα της στη βάση του εγκεφάλου, διεγείρει την ανάπτυξη του μαστού και την παραγωγή γάλακτος στις γυναίκες καθώς και τα κυψελιδικά κύτταρα του μαστού ώστε να δημιουργήσουν συστατικά γάλακτος, συμπεριλαμβανομένης της λακτόζης.

5 Αντιφλεγμονώδη γαλακτοκομικά Τρόφιμα

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι συχνά αμφιλεγόμενα επειδή πιστεύεται ότι αυξάνουν τη φλεγμονή λόγω των κορεσμένων λιπαρών τους. Η φλεγμονή είναι ο ενσωματωμένος αμυντικός μηχανισμός του σώματός και αποτελεί σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας εργάζεται σκληρά για να επουλωθεί από τραυματισμό ή βλάβη. Ανάλογα με την αιτία της και την ικανότητα του σώματός σας να ξεπεράσει την προσβολή, η φλεγμονή μπορεί να διαρκέσει ημέρες ή εβδομάδες (οξεία) ή μήνες έως χρόνια (χρόνια).

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να εξελιχθεί σε απειλητικές για τη ζωή ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Περίπου 3 στους 5 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο υποκύπτουν σε καταστάσεις όπως αυτές. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή της φλεγμονής και να περιορίσουν την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών.Οι διατροφικές σας συνήθειες είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία σας για να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή.

 

Η μεσογειακή διατροφή προτιμάται από ειδικούς σε θέματα υγείας και ιατρικής, επειδή είναι γεμάτη από βιοδραστικές ενώσεις που μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων πολυφαινολών, αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων. Βασικά χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι άπαχες πρωτεΐνες, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα φρούτα και τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά. Τα γαλακτοκομικά τρόφιμα αποτελούν εδώ και καιρό ακρογωνιαίο λίθο της ανθρώπινης διατροφής, υποστηρίζοντας την καλή διατροφή καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής για την ανάπτυξη του οργανισμού.

Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι τα γαλακτοκομικά λιπαρά μπορεί να έχουν ουδέτερη ή θετική επίδραση στην υγεία γενικότερα, αλλά ειδικά στην καρδιαγγειακή υγεία.

Συνεπώς, τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να παρέχουν θρεπτικά συστατικά για την καλύτερη κάλυψη ζωτικών διατροφικών αναγκών. Διαθέτουν αξιοσημείωτα θρεπτικά συστατικά που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη φλεγμονή, όπως βιταμίνη D, ασβέστιο, αντιοξειδωτικά και προβιοτικά.

Γκρελίνη: Πώς θα ρυθμίσετε την ορμόνη που αυξάνει το βάρος

Αν και η απώλεια βάρους μπορεί να είναι δύσκολη, η διατήρηση του βάρους σας μετά από μια δίαιτα είναι μερικές φορές ακόμη πιο δύσκολη.

Η ανάκτηση βάρους οφείλεται εν μέρει στην όρεξή σας και στις ορμόνες που ρυθμίζουν το βάρος, οι οποίες ενθαρρύνουν το σώμα σας να διατηρήσει και ακόμη και να ανακτήσει το λίπος.

Η γκρελίνη, η «ορμόνη της πείνας», διαδραματίζει βασικό ρόλο επειδή, εκτός από πολλές άλλες σημαντικές λειτουργίες της, μπορεί να δώσει σήμα στον εγκέφαλό σας ότι ήρθε η ώρα να φάτε.

 

Τα οφέλη του λιθίου για την υγεία

Τι είναι το λίθιο;

Το λίθιο ανήκει στην ίδια κατηγορία με τους μεταλλικούς ηλεκτρολύτες νάτριο και κάλιο. Πολλοί ειδικοί θεωρούν το λίθιο απαραίτητο θρεπτικό συστατικό με προσωρινή συνιστώμενη ημερήσια δόση (RDA) 1 mg (χιλιοστόγραμμα) ημερησίως για έναν ενήλικα.