Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και Αντιφλεγμονώδη

Αντιφλεγμονώδεις τροφές για κατανάλωση

Ποιες είναι οι κορυφαίες αντιφλεγμονώδεις τροφές;

Τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα μπαχαρικά περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ενώσεις και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής. Οι πιο αντιφλεγμονώδεις τροφές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • μούρα
  • λιπαρά ψάρια
  • αβοκάντο
  • σταφύλια
  • κουρκουμάς
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Πώς λειτουργούν οι κυτοκίνες;

Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες σηματοδότησης που βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής στο σώμα σας. Επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό σας σύστημα να ενισχύσει την άμυνα εάν εισέλθουν στο σώμα σας μικρόβια ή άλλες επιβλαβείς ουσίες. Πάρα πολλές κυτοκίνες μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική φλεγμονή και αυτοάνοσες ασθένειες.

Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες που λειτουργούν ως χημικοί αγγελιοφόροι στο ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι ένα δίκτυο με πολλά μέρη που συνεργάζονται για να προστατεύσουν το σώμα σας από απειλές, όπως μικρόβια που μπορεί να σας αρρωστήσουν. Περιέχει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμούν τα εισβάλλοντα παθογόνα (όπως ιούς και βακτήρια), αλλεργιογόνα και άλλες επιβλαβείς ουσίες που εισέρχονται στο σώμα σας. Οι κυτοκίνες σηματοδοτούν αυτά τα ανοσοκύτταρα να πολεμήσουν τους εισβολείς του οργανισμού μας.

Ακόμη και όταν δεν υπάρχει απειλή, οι κυτοκίνες στέλνουν σήματα σε άλλα κύτταρα που διατηρούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

5 Αντιφλεγμονώδη γαλακτοκομικά Τρόφιμα.

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι συχνά αμφιλεγόμενα επειδή πιστεύεται ότι αυξάνουν τη φλεγμονή λόγω των κορεσμένων λιπαρών τους. Η φλεγμονή είναι ο ενσωματωμένος αμυντικός μηχανισμός του σώματός και αποτελεί σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας εργάζεται σκληρά για να επουλωθεί από τραυματισμό ή βλάβη. Ανάλογα με την αιτία της και την ικανότητα του σώματός σας να ξεπεράσει την προσβολή, η φλεγμονή μπορεί να διαρκέσει ημέρες ή εβδομάδες (οξεία) ή μήνες έως χρόνια (χρόνια).

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να εξελιχθεί σε απειλητικές για τη ζωή ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Περίπου 3 στους 5 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο υποκύπτουν σε καταστάσεις όπως αυτές. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή της φλεγμονής και να περιορίσουν την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών.Οι διατροφικές σας συνήθειες είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία σας για να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή.

 

Η μεσογειακή διατροφή προτιμάται από ειδικούς σε θέματα υγείας και ιατρικής, επειδή είναι γεμάτη από βιοδραστικές ενώσεις που μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων πολυφαινολών, αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων. Βασικά χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι άπαχες πρωτεΐνες, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα φρούτα και τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά. Τα γαλακτοκομικά τρόφιμα αποτελούν εδώ και καιρό ακρογωνιαίο λίθο της ανθρώπινης διατροφής, υποστηρίζοντας την καλή διατροφή καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής για την ανάπτυξη του οργανισμού.

Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι τα γαλακτοκομικά λιπαρά μπορεί να έχουν ουδέτερη ή θετική επίδραση στην υγεία γενικότερα, αλλά ειδικά στην καρδιαγγειακή υγεία.

Συνεπώς, τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να παρέχουν θρεπτικά συστατικά για την καλύτερη κάλυψη ζωτικών διατροφικών αναγκών. Διαθέτουν αξιοσημείωτα θρεπτικά συστατικά που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη φλεγμονή, όπως βιταμίνη D, ασβέστιο, αντιοξειδωτικά και προβιοτικά.

αντιφλεγμονώδη τρόφιμα

Τα 8 πιο αντιφλεγμονώδη τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώσετε.

Η φλεγμονή μπορεί να είναι καλή και κακή. Από τη μία πλευρά, βοηθά το σώμα σας να αμυνθεί από λοιμώξεις και τραυματισμούς. Από την άλλη πλευρά, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και ασθένεια. Το άγχος, τα φλεγμονώδη τρόφιμα και τα χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας μπορούν να κάνουν αυτόν τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερο.

Ωστόσο, μελέτες καταδεικνύουν ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή. Αυτά τα τρόφιμα είναι:

Αραχιδονικό Οξύ.

Το αραχιδονικό οξύ είναι ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ, το οποίο το καταναλώνουμε σε μικρές ποσότητες μέσω της διατροφής μας. Χαρακτηρίζεται ως απαραίτητο λιπαρό οξύ γιατί είναι απολύτως απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα είναι πολυακόρεστα και το σώμα μας δεν έχει την ικανότητα να τα συνθέτει οπότε πρέπει να τα λάβουμε απαραιτήτως μέσω της διατροφής μας