Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι συχνά αμφιλεγόμενα επειδή πιστεύεται ότι αυξάνουν τη φλεγμονή λόγω των κορεσμένων λιπαρών τους. Η φλεγμονή είναι ο ενσωματωμένος αμυντικός μηχανισμός του σώματός και αποτελεί σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας εργάζεται σκληρά για να επουλωθεί από τραυματισμό ή βλάβη. Ανάλογα με την αιτία της και την ικανότητα του σώματός σας να ξεπεράσει την προσβολή, η φλεγμονή μπορεί να διαρκέσει ημέρες ή εβδομάδες (οξεία) ή μήνες έως χρόνια (χρόνια).

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να εξελιχθεί σε απειλητικές για τη ζωή ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Περίπου 3 στους 5 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο υποκύπτουν σε καταστάσεις όπως αυτές. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή της φλεγμονής και να περιορίσουν την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών.Οι διατροφικές σας συνήθειες είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία σας για να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή.

 

Η μεσογειακή διατροφή προτιμάται από ειδικούς σε θέματα υγείας και ιατρικής, επειδή είναι γεμάτη από βιοδραστικές ενώσεις που μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων πολυφαινολών, αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων. Βασικά χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι άπαχες πρωτεΐνες, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα φρούτα και τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά. Τα γαλακτοκομικά τρόφιμα αποτελούν εδώ και καιρό ακρογωνιαίο λίθο της ανθρώπινης διατροφής, υποστηρίζοντας την καλή διατροφή καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής για την ανάπτυξη του οργανισμού.

Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι τα γαλακτοκομικά λιπαρά μπορεί να έχουν ουδέτερη ή θετική επίδραση στην υγεία γενικότερα, αλλά ειδικά στην καρδιαγγειακή υγεία.

Συνεπώς, τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να παρέχουν θρεπτικά συστατικά για την καλύτερη κάλυψη ζωτικών διατροφικών αναγκών. Διαθέτουν αξιοσημείωτα θρεπτικά συστατικά που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη φλεγμονή, όπως βιταμίνη D, ασβέστιο, αντιοξειδωτικά και προβιοτικά.

Παρακάτω αναφέρονται 5 γαλακτοκομικές τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, είναι βοηθητικές για το έντερο και μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις δυνατότητες για να βοηθήσουν το σώμα σας να αντέξει τις βλαβερές συνέπειες της φλεγμονής ή να τις μειώσει εντελώς.

1. Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αποτελεί φιλικό τρόφιμο για το έντερο και παρασκευάζεται με ζύμωση γάλακτος με βακτηριακές καλλιέργειες όπως ο Lactobacillus bulgaricus και ο Streptococcus thermophiles.

Περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, βιταμίνη D, βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο, φώσφορο και μαγνήσιο, ανάλογα με τον τύπο. Η έρευνα μας λέει ότι τα προβιοτικά βελτιώνουν σημαντικά την αντιοξειδωτική κατάσταση των γαλακτοκομικών προϊόντων, επομένως το προβιοτικό γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της αντιφλεγμονώδους δύναμης του σώματός σας,.

Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση γιαουρτιού συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα ιντερλευκίνης, ενός δείκτη φλεγμονής.

2. Βουτυρόγαλα

Το καλλιεργημένο βουτυρόγαλα προέρχεται από τη ζύμωση γάλακτος χωρίς λιπαρά ή χαμηλών λιπαρών με καλλιέργειες βακτηρίων, με αποτέλεσμα ένα προβιοτικό ρόφημα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη. Τα προβιοτικά δίνουν στο πεπτικό σας σύστημα μια υγιή ώθηση που μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του ανοσοποιητικού. Το έντερό σας φιλοξενεί τρισεκατομμύρια ζωντανούς οργανισμούς, που συλλογικά ονομάζονται μικροβίωμα του εντέρου.

Το μικροβίωμα του εντέρου είναι υπεύθυνο για διάφορες κρίσιμες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του ανοσοποιητικού σας συστήματος για την προστασία σας από επιβλαβείς ασθένειες. Έτσι, η υγιής λειτουργία του εντέρου εξαρτάται από την υποστήριξη τροφών πλούσιων σε προβιοτικά.

Μια μελέτη του 2022 έδειξε ότι το βουτυρόγαλα (και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα) θα μπορούσαν να προάγουν την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFAs). Τα SCFA βοηθούν στη διατήρηση της ομοιόστασης της γλυκόζης, που σημαίνει σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα για έναν υγιή μεταβολισμό. Επιπλέον, βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής και της ανοσίας και ενισχύουν τον εντερικό φραγμό για να εμποδίσουν τα επιβλαβή μικρόβια να εισέλθουν στο αίμα. Μια μελέτη του 2019  διαπίστωσε ότι το βουτυρόγαλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή στα κύτταρα μέσα και γύρω από το στόμα, βοηθώντας ενδεχομένως στη στοματική υγεία.

Επιπλέον, η κατανάλωση ποτών με ζύμωση γάλακτος συνδέθηκε με χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε μια ανασκόπηση του 2020.

3. Κεφίρ

Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα που έχει υποστεί ζύμωση, μετά την προσθήκη κόκκων κεφίρ (ένα μείγμα ζυμομυκήτων, βακτηρίων και υδατανθράκων) στο γάλα. Κρεμώδες και παχύρρευστο με αχνή πικρία, το κεφίρ περιέχει πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η ζύμωσή του παράγει πολλές βιοδραστικές ενώσεις, όπως απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα.

Επιπλέον, οι βιοδραστικές ενώσεις του κεφίρ, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτικών και οξικών οξέων, μπορούν να καταπολεμήσουν τα επιβλαβή παθογόνα ασθενειών στην εντερική επένδυση, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2021.

Το κεφίρ περιέχει προβιοτικά και μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της ανοσίας βοηθώντας στην αντιμετώπιση λοιμώξεων και ασθενειών, σύμφωνα με άρθρο του 2021.

4. Τυρί cottage

Το πήξιμο του γάλακτος με οξύ και η προσθήκη προβιοτικών έχει ως αποτέλεσμα το τυρί κότατζ. Χαρακτηρίζεται από την υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη και τη νοστιμιά του σε συνδυασμό με γλυκά τροπικά φρούτα. Πώς λοιπόν βοηθάει στην αποτροπή της φλεγμονής; Όπως πολλά άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα σε αυτήν τη λίστα, προσφέρει προβιοτικά στο έντερο, προάγοντας την υγιή ανάπτυξη και επιβίωση των βακτηρίων,

Μια μελέτη , ανέφερε σύνδεση μεταξύ υψηλότερης πρόσληψης γαλακτοκομικών τροφίμων (συμπεριλαμβανομένου του τυριού κότατζ) και χαμηλότερων επιπέδων δεικτών φλεγμονής. Η ίδια μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Αυτές οι συσχετίσεις δεν παρατηρήθηκαν με το γάλα ή το βούτυρο.

 

5. Τυρί παλαιωμένο

Τα παλαιωμένα τυριά όπως το τσένταρ, η παρμεζάνα και η γκούντα προκύπτουν από τη χρήση οξέος για την πήξη του γάλακτος, της κρέμας ή του βουτυρογάλακτος.

Ευεργετικά για την υγεία του πεπτικού συστήματος, τα παλαιωμένα τυριά είναι συνήθως πηγές προβιοτικών, εφόσον δεν έχουν θερμανθεί κατά την επεξεργασία.

Σύμφωνα με έρευνα του 2019, το τυρί μπορεί να προσφέρει ένα σταθερό περιβάλλον για τη ζωή των προβιοτικών, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και το pH. Υποστηρίξτε το έντερό σας με τυριά που περιέχουν προβιοτικά, αλλά φροντίστε παράλληλα να μετριάστε την πρόσληψή σας, καθώς το τυρί μπορεί να είναι πλούσιο σε θερμίδες και νάτριο.

Πίσω →