Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες σηματοδότησης που βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής στο σώμα σας. Επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό σας σύστημα να ενισχύσει την άμυνα εάν εισέλθουν στο σώμα σας μικρόβια ή άλλες επιβλαβείς ουσίες. Πάρα πολλές κυτοκίνες μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική φλεγμονή και αυτοάνοσες ασθένειες.

Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες που λειτουργούν ως χημικοί αγγελιοφόροι στο ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι ένα δίκτυο με πολλά μέρη που συνεργάζονται για να προστατεύσουν το σώμα σας από απειλές, όπως μικρόβια που μπορεί να σας αρρωστήσουν. Περιέχει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμούν τα εισβάλλοντα παθογόνα (όπως ιούς και βακτήρια), αλλεργιογόνα και άλλες επιβλαβείς ουσίες που εισέρχονται στο σώμα σας. Οι κυτοκίνες σηματοδοτούν αυτά τα ανοσοκύτταρα να πολεμήσουν τους εισβολείς του οργανισμού μας.

Ακόμη και όταν δεν υπάρχει απειλή, οι κυτοκίνες στέλνουν σήματα σε άλλα κύτταρα που διατηρούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

  • Τι κάνουν οι κυτοκίνες;

Οι κυτοκίνες είναι πιο γνωστές για τη ρύθμιση της φλεγμονής στο σώμα σας. Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται τη φλεγμονή ως ένα ενοχλητικό σύμπτωμα. Αλλά η φλεγμονή είναι ένα σημάδι ότι τα ανοσοκύτταρα του σώματός σας καταπολεμούν τους εισβολείς ή θεραπεύουν τη βλάβη των ιστών. Τα κύτταρα του σώματός σας απελευθερώνουν κυτοκίνες όταν υπάρχει απειλή. Οι κυτοκίνες δείχνουν στα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας πώς να καταπολεμήσουν τις απειλές και να επιδιορθώσουν τους τραυματισμούς.

Σκεφτείτε τις κυτοκίνες ως χημικούς αγγελιοφόρους που λένε στα κύτταρα πώς να συμπεριφέρονται.

  • Σήμα κυτοκινών

Ενεργοποίηση κυττάρων: Οι κυτοκίνες λένε στα κύτταρα πού να πάνε και τι να κάνουν. Για παράδειγμα, οι κυτοκίνες μπορούν να κατευθύνουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος προς μια περιοχή μόλυνσης, ώστε τα κύτταρα να καταπολεμήσουν τα μικρόβια εκεί. Μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν τις διεργασίες που σχετίζονται με τη φλεγμονή.

Διαφοροποίηση κυττάρων: Οι κυτοκίνες μπορούν να αναβαθμίσουν τα ανώριμα κύτταρα ώστε να εξελιχθούν σε έναν συγκεκριμένο τύπο κυττάρου..

Πολλαπλασιασμός κυττάρων: Οι κυτοκίνες μπορούν να υποδείξουν σε ένα κύτταρο να δημιουργήσει περισσότερα κύτταρα όπως αυτό. Για παράδειγμα, οι κυτοκίνες μπορούν να ζητήσουν από ένα λευκό αιμοσφαίριο να παράγει περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια για να καταπολεμήσει τη μόλυνση.

Οι κυτοκίνες μπορούν επίσης να σηματοδοτήσουν τα κύτταρα του σώματός σας να απελευθερώσουν περισσότερες κυτοκίνες για να αυξήσουν τη φλεγμονώδη απόκριση του σώματός σας.

  • Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των προφλεγμονωδών και αντιφλεγμονωδών κυτοκινών;

Όταν η ανοσολογική απόκριση του σώματός σας λειτουργεί σωστά, οι κυτοκίνες πυροδοτούν φλεγμονή που βοηθά στην καταπολέμηση των απειλών και στην αποκατάσταση του ιστού. Οι κυτοκίνες επίσης μειώνουν ή σταματούν τη φλεγμονώδη απόκριση του σώματός σας όταν δεν το χρειάζεστε πλέον.

Οι προφλεγμονώδεις κυτοκίνες πυροδοτούν ή ενισχύουν τη φλεγμονή. Μεταδίδουν μηνύματα που συντονίζουν την ανοσολογική απόκριση του σώματός σας για να αποκρούσει επιτιθέμενους, όπως τα μικρόβια.

Οι αντιφλεγμονώδεις κυτοκίνες σταματούν ή μειώνουν τη φλεγμονή. Αναμεταδίδουν μηνύματα που αποτρέπουν μια υπερβολική ανοσολογική απόκριση που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των ιστών.

Η διακοπή της φλεγμονώδους απόκρισης του σώματός σας είναι εξίσου σημαντική με την έναρξη της. Η υπερβολική φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα και  να οδηγήσει σε μακροχρόνιες ασθένειες.

  • Πώς λειτουργούν οι κυτοκίνες;

Ορισμένα κύτταρα απελευθερώνουν κυτοκίνες ενώ άλλα κύτταρα περιέχουν υποδοχείς κυτοκίνης. Σκεφτείτε μια κυτοκίνη ως κλειδί και τον υποδοχέα στο κύτταρο υποδοχής σαν μια κλειδαριά. Όταν η κυτοκίνη (κλειδί) εισέλθει στον υποδοχέα κυτοκίνης (κλείδωμα), το κύτταρο λήψης λαμβάνει ένα μήνυμα που του λέει τι να κάνει. Το κελί ενεργεί με βάση το μήνυμα που λαμβάνει.

Για παράδειγμα, ένα κύτταρο του ανοσοποιητικού μπορεί να ανιχνεύσει μια επιβλαβή ουσία στο σώμα σας, όπως έναν ιό, και να απελευθερώσει κυτοκίνες ως απόκριση. Οι κυτοκίνες μπορούν να ταξιδέψουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματός σας ή απευθείας στον ιστό μέχρι να φτάσουν σε ένα κύτταρο με τον αντίστοιχο υποδοχέα. Μόλις η κυτοκίνη συνδεθεί με τον υποδοχέα, το κύτταρο υποδοχής λαμβάνει οδηγίες και δρα σε αυτές. Για παράδειγμα, το κύτταρο μπορεί να ταξιδέψει στον ιό και να τον επιτεθεί. Μπορεί να αυξήσει την άμυνά του για να αποτρέψει την εισβολή ιών.

Οι κυτοκίνες μπορεί να σηματοδοτούν τα κύτταρα κοντά στο κύτταρο που τις απελευθέρωσε ή μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να μεταδώσουν το μήνυμά τους.

Πίσω →