Το αραχιδονικό οξύ είναι ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ, το οποίο το καταναλώνουμε σε μικρές ποσότητες μέσω της διατροφής μας. Χαρακτηρίζεται ως απαραίτητο λιπαρό οξύ γιατί είναι απολύτως απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα είναι πολυακόρεστα και το σώμα μας δεν έχει την ικανότητα να τα συνθέτει οπότε πρέπει να τα λάβουμε απαραιτήτως μέσω της διατροφής μας

" />

Το αραχιδονικό οξύ είναι ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ, το οποίο το καταναλώνουμε σε μικρές ποσότητες μέσω της διατροφής μας. Χαρακτηρίζεται ως απαραίτητο λιπαρό οξύ γιατί είναι απολύτως απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα είναι πολυακόρεστα και το σώμα μας δεν έχει την ικανότητα να τα συνθέτει οπότε πρέπει να τα λάβουμε απαραιτήτως μέσω της διατροφής μας

Υπάρχουν δύο είδη απαραίτητων λιπαρών οξέων: τα ωμέγα -3 και τα ωμέγα- 6. Το σημαντικότερο ω-6 λιπαρό οξύ είναι το λινολεικό οξύ και το γ-λινολεικό οξύ, το αραχιδονικό οξύ. Ω-3 λιπαρά οξέα με την μεγαλύτερο αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι το α- λινολεικό, το εικοσαπεντανοικό και το δοκοσαεξανοικο οξύ. Τα ω-3 λιπαρά οξέα τα συναντάμε και σε αρκετά ψάρια και σε συγκεκριμένα φυτικά έλαια.

Το λινολεικόοξύ το συναντάμε σε σπόρους, ξηρούς καρπούς, σιτηρά, και όσπρια. Το λινολεικό οξύ μετασχηματίζεται σε αραχιδονικό οξύ. Το αραχιδονικό μπορεί να βρεθεί σε λιπαρά τμήματα ψαριών και κρεάτων ( κυρίως κόκκινου κρέατος)

Υπάρχει μεγάλη σύγχυση γύρω από το αραχιδονικό οξύ. Κάποια ερευνητικά δείχνουν ότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας ενώ άλλα ερευνητικά δείχνουν ότι χρειάζεται και υποβοηθάει στην μυϊκή ανάπτυξη. Το αραχιδονικό είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του συστήματος των προσταγλαδινών. Οι προσταγλαδίνες είναι μέρη των εικοσανοειδών.

Τα εικοσανοειδή επηρεάζουν πολλές μεταβολικές διαδικασίες συμπεριλαμβανομένου και της πήξης του αίματος, των φλεγμονών, των αιμορραγιών, της πίεσης του αίματος, της λειτουργίας του ανοσοποιητικού, αγγειοσύσπασης  και αγγειοδιαστολής. Τα εικοσανοειδή περιέχουν 20 άτομα άνθρακα όπως προσταγλαδίνες, προστακυκλίνες, θρομβοξάνες, υδροξυοξέα.

Υπάρχουν τα κακά και τα κακά εικοσανοειδή ( αντιφλεγμονώδη δράση) και έχουν ανταγωνιστική δράση το ένα με το άλλο. Δύο προσταγλαδίνες αραχιδονικού οξέως είναι το υπόστρωμα ανάπτυξης PGE2 και PGF2a. Το πρώτο θεωρείτε ότι έχει αρνητικές ενώ το δεύτερο ευεργετικές ιδιότητες. Οι μελέτες στο PGF2a φαίνεται ότι αυξάνει την σύνθεση της πρωτεΐνης των σκελετικών μυών.

Ο σκελετικός μυϊκός ιστός δεν έχει την ικανότητα να αποθηκεύει προσταγλαδίνες οπότε η μόνη πηγή για PGF2a είναι το αραχιδονικό οξύ το οποίο υπάρχει στο εξωτερικό επίστρωμα των φωσφολιπιδίων του κάθε κυττάρου. Η διάταση των μυϊκών ινών κατά την διάρκεια έντονης φυσικής δραστηριότητας προκαλεί την απελευθέρωση του αραχιδονικού οξέως και τον μεταβολισμού σε ενεργές προσταγλαδίνες

Το αραχιδονικό οξύ είναι χημικός μεταφοράς που απελευθερώνεται κατά την διάρκεια έντονης άσκησης, ελέγχει την φυσιολογική απάντησ στην άσκηση και ρυθμίζει την ένταση των σημάτων για ανάπτυξη που ακολουθούν. Επίσης κάθε φορά που υπάρχει τραυματισμός ιστών. η φλεγμονή εμπλέκετε με το τραύμα. Κάποιες προσταγλαδίνες έχουν φλεγμονώδη δράση.

Κατά την διάρκεια της άσκησης τραυματίζεται ο μυικός ιστός. Μετά από ένα διάστημα εμφανίζεται μυϊκός πόνος έτσι η φλεγμονή εμπλέκετε για να βοηθήσει στην επούλωση του μικροτραύματος. Επιπρόσθετα τόσο σε μελέτες σε ζώα αλλά και ανθρώπου έχει φανεί ότι η άσκηση μειώνει τα το περιεχόμενο του αραχιδονικού οξέως στον σκελετικό μυϊκό ιστό.

Συζητάτε επίσης η χορήγηση συμπληρωμάτων αραχιδονικού οξέως. Τα ω-3 και τα ω-6 λιπαρά σχηματίζουν διαφορετικά είδη εικοσανοειδών με διαφορετικές δράσεις. Συναγωνίζονται ένα ένζυμο το PLA2 που καταλύει και απελευθερώνει απαραίτητα λιπαρά οξέα από τις κυτταρικές μεμβράνες. Επίσης ανταγωνίζονται για κυκλοξυγονάσες και λιποξυγονάσες ένζυμα τα οποία είναι απαραίτητα για την σύνθεση των εικοσανοειδών.

Μια σωστή ισορροπία αυτών των λιπαρών οξέων είναι απαραίτητη για την διατήρηση καλής υγείας. Μια αύξηση στην κατανάλωση είτε των ω-3 είτε των ω-6 λιπαρών οξέων θα οδηγήσει στην μείωση της σύνθεσης εικοσανοειδών. Σύμφωνα με μελέτες στον άνθρωπο χρειάζεται αναλογία 1:1 σε ω-3 και ω-6 λιπαρά. Με την Δυτικότροπη δίαιτα ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει τα λιπαρά σε αναλογία 25-40:1 στα ω-6 προς ω-3 λιπαρά.

Αυτή αυτή η διαταραχή της αναλογίας εξ αιτίας της αυξημένης κατανάλωσης των ω-6 λιπαρών οξέων στα λίπη από λαχανικά, που περιέχουν λινολεικό οξύ και στα κρέατα αλλά και ψάρια που περιέχουν αραχιδονικό οξύ ενώ ταυτόχρονα μειώνετε η πρόσληψη ω-3 λιπαρών μέσω της διατροφής μας.

Τα ω-6 ανταγωνίζονται με τα ω-3 λιπαρά για τις ίδιες θέσεις σύνδεσης με τις κυτταρικές μεμβράνες η αυξημένη κατανάλωση ω-6 λιπαρών θα έχει σαν αποτέλεσμα αυξημένη παραγωγή ανθειυγεινων εικοσανοδειδών που προέρχονται από αραχιδονικό οξύ. Τα ω-3 λιπαρά οξέα παράγουν εικοσανοειδή που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτά τα εικοσανοειδή βοηθούν στην διατήρηση της πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα χαλαρώνοντας τις αρτηρίες και της φλέβες και μειώνοντας επίπεδα των λιπιδίων του αίματος. Επίσης έχουν και αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Τα ω-6 λιπαρά οξέα μπορεί να έχουν και βλαπτική δράση και ευεργετικές ιδιότητες αντίστοιχα. Τα ω-6 είναι ευεργετικά σε συνδυασμό με την σωστή πρόσληψη και των ω-3 λιπαρών. Η καταλληλότερη αντιστοιχία  ω-6 προς ω-3 λιπαρά κυμαίνεται από1:1 έως 1:3.

Τα τελευταία χρόνια που υπάρχουν διαθέσιμα συμπληρώματα αραχιδονικού οξέως στην αγορά, που καταναλώνεται από αθλητές για την ενίσχυση της ανάπτυξης της μυικής μάζας θα πρέπει να μην ξεχνάνε το πόσο σημαντική είναι η σωστή αναλογία ω-3 και ω-6 λιπαρών.

Από την άλλη άτομα τα οποία τα πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους όπως τενοντίτιδες, αρθρίτιδες καλό είναι να αποφύγουν την κατανάλωση πλεονάσματος αραχιδονικού οξέως.

Πίσω →