1. Το γιαούρτι!

Τα καλά μικρόβια του εντέρου σας διασπούν τις τροφές σε αντιφλεγμονώδη λιπαρά οξέα τα οποία όχι μόνο μειώνουν την φλεγμονή αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην απενεργοποίηση των γονιδίων του λίπους. Προσθέτοντας κάποια τρόφιμα στη διατροφή, γνωστά ως προβιοτικά, μπορούμε να γεμίσουμε το έντερό με ευεργετικά μικρόβια, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής. Το γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη είναι μια από τις πιο προσιτές πηγές προβιοτικών, όμως μπορείτε επίσης να φάτε κεφίρ και τυρί.

  1. Τα μήλα!

Προκειμένου να πετύχετε την καλή χλωρίδα του εντέρου, πρέπει να συμπεριλάβετε τρόφιμα γνωστά ως πρεβιοτικά στη διατροφή σας. Αυτές οι ομάδες τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες εφοδιάζουν τα μικρόβια του έντερου με το καύσιμο που χρησιμοποιούν ώστε να λειτουργούν και να κάνουν ζύμωση. Οι φλούδες των μήλων είναι γεμάτες με πηκτίνη, μια φυσική ίνα η οποία είναι αρκετά ισχυρή για να στηρίξει την ανάπτυξη των ευεργετικών βακτηριδίων.

  1. Οι ξηροί καρποί!

Αν και δεν έχουν τόσο ισχυρά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα όσο τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, οι ξηροί καρποί (και κυρίως τα καρύδια) είναι ισχυρά αντιφλεγμονώδη. Τα αμύγδαλα είναι μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε, η οποία βοηθάει στην προστασία των κυττάρων από οξειδωτική βλάβη και τα φουντούκια περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα ανοσοπροστατευτικού ελαϊκού οξέος.

  1. Το δενδρολίβανο!

Δεν αποτελεί μόνο κάποιο προϊόν που χρησιμοποιείται για το μαρινάρισμα. Αυτό το γευστικό βότανο είναι επίσης ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες χάρη στην υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών ενώσεών.

  1. Ο ζωμός από οστά!

Μην απορρίπτεται τον ζωμό από οστά καθώς υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξετε την δικαιολογημένη θέση του στη διατροφή σας. Για να γίνει αυτό, αφήνετε τα οστά να σιγοβράσουν στο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, για να διασπάσουν το κολλαγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Επίσης είναι άφθονα σε ζελατίνη η οποία θα σας βοηθήσει να αποκαταστήσετε την επένδυση του εντέρου σας.

  1. Το λάδι καρύδας!

Ένα από τα λιγότερο γνωστά οφέλη για το λάδι καρύδας είναι η ισχυρή αντιφλεγμονώδης δράση του. Τα λίπη που βρίσκονται στο παγωμένο λάδι καρύδας προσφέρουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Λέγεται ότι το έλαιο καρύδας είναι πιθανόν να είναι αποτελεσματικό μόνο στη θεραπεία της οξείας φλεγμονής, όπως στο σημείο μιας λοίμωξης ή τραυματισμού, αντί της χρόνιας φλεγμονής που σχετίζεται με την αύξηση βάρους και άλλες ασθένειες.

  1. Το μέλι!

Αν έχετε υποφέρει ποτέ από δυσπεψία μετά από φαγητό, γνωρίζετε την σημασία των ενζύμων της πέψης. Αλλά υπάρχει άλλη μια ομάδα ενζύμων που είναι επίσης σημαντική για την υγεία: τα πρωτεολυτικά ένζυμα. Αυτά τα ένζυμα είναι απαραίτητα όταν πρόκειται για τη ρύθμιση της φλεγμονώδους απόκρισης. Αυτό συμβαίνει γιατί βοηθούν στη διάσπαση των πρωτεϊνών και των κυτταρικών υπολειμμάτων. Το μέλι είναι μια από τις καλύτερες πηγές αυτών των ενζύμων γιατί δημιουργείται από το πλούσιο σε ένζυμα σάλιο των μελισσών. Πολλαπλές μελέτες που έχουν ως θέμα τα ζώα έχουν βρει ότι το μέλι είναι αποτελεσματικό στην ανακούφιση των συμπτωμάτων φλεγμονωδών ασθενειών.

Πίσω →