Ψωρίαση και Ισορροπημένη Διατροφή.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια ασθένεια του δέρματος που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηρίζεται από εξανθήματα και φλεγμονές, αυτή η κατάσταση μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής όσων υποφέρουν από αυτήν. Αν και η ψωρίαση είναι μια πολύπλοκη και πολυπαραγοντική ασθένεια, πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Δίαιτα εμβοών: Τροφές που πρέπει να τρώτε και να αποφεύγετε για τη διαχείριση των εμβοών.

Οι εμβοές είναι μια κατάσταση ακοής κατά την οποία ένα άτομο ακούει συνεχή θόρυβο ακόμα και όταν αυτός απουσιάζει.

Η δίαιτα είναι μία από αυτές τις φυσικές επιλογές για τη βελτίωση της ακοής. Παρακάτω θα βρείτε τις τροφές που πρέπει να φάτε και τις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε για την καλύτερη διαχείριση των εμβοών.

Γλαύκωμα: Τροφές για κατανάλωση και αποφυγή.

Τροφές προς κατανάλωση:

  • Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές πηγές βιταμινών Α, C και των αντιοξειδωτικών λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ενώσεις που είναι γνωστό ότι προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με βλάβες στο οπτικό νεύρο και σε άλλους ιστούς του ματιού στο γλαύκωμα.

Γλαύκωμα και Διαβήτης.

Ο διαβήτης και το γλαύκωμα είναι δύο κοινές παθήσεις υγείας που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Και τα δύο μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Η έρευνα που μελετά τη σχέση μεταξύ διαβήτη και γλαυκώματος έχει αποδώσει μικτά αποτελέσματα..

Γλαύκωμα και τρόπος ζωής.

  • Διατροφή και γλαύκωμα

 

Η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του γλαυκώματος.

1.Φρούτα και λαχανικά

Τα αντιοξειδωτικά και τα νιτρικά άλατα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο γλαυκώματος και βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι καλύτερο να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά, ειδικά αυτά που είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και C, καροτίνες και νιτρικά άλατα. Αυτά περιλαμβάνουν πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καρότα, σταυανθή λαχανικά, μούρα, εσπεριδοειδή και ροδάκινα.

 

Διαίτα και Γλαύκωμα.

Τι είναι το Γλαύκωμα;

Το γλαύκωμα είναι μια σοβαρή πάθηση των ματιών που χαρακτηρίζεται από αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, η οποία οδηγεί περαιτέρω σε βλάβη του οπτικού νεύρου και πιθανή απώλεια όρασης εάν δεν αντιμετωπιστεί. Τα συμπτώματά της αναπτύσσονται αργά και δεν είναι επώδυνα, καθιστώντας την έγκαιρη διάγνωση σημαντική. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν σταδιακή απώλεια περιφερειακής όρασης, όραση σήραγγας, θολή όραση, φωτοστέφανα γύρω από τα φώτα και ερυθρότητα ή πόνο στα μάτια. Επηρεάζει και τα δύο μάτια, αλλά το ένα μπορεί να επηρεάζεται περισσότερο από το άλλο. Οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι σημαντικές για την έγκαιρη ανίχνευση, καθώς τα συμπτώματα είναι αισθητά μέχρι να συμβεί η κατάλληλη βλάβη.

Γλαύκωμα και διατροφή.

Το φαγητό που τρώμε έχει άμεση και έμμεση σχέση με τις συνθήκες υγείας μας.. Μπορεί να παρατηρηθεί μετά από πολύ καιρό. Μια ακατάλληλη διατροφή μπορεί να επηρεάσει τα μάτια.

Γλαυκώμα

Η οφθαλμική τύφλωση λόγω γλαυκώματος είναι μη αναστρέψιμη. Σε αντίθεση με τον καταρράκτη και τον εκφυλισμό του αμφιβληστροειδούς, η απώλεια όρασης δεν μπορεί να ανακτηθεί μέσω χειρουργικών επεμβάσεων στα μάτια.

Στο εξής, πρόκειται για σοβαρή κατάσταση. Η συσσώρευση οφθαλμικής πίεσης στα μάτια είναι ο προκαταρκτικός λόγος για την εξέλιξη του γλαυκώματος.

Τα άτομα με διαβήτη και καταρράκτη είναι πολύ επιρρεπή σε αυτή την πάθηση των ματιών. Η κατάσταση κλιμακώνεται περισσότερο όταν η νόσος εξελίσσεται σε περαιτέρω στάδια.

ayjhmenh feritini

Επίπεδα φερριτίνης στο αίμα

Η φερριτίνη δεν είναι το ίδιο πράγμα με τον σίδηρο στο σώμα σας. Αντίθετα, η φερριτίνη είναι μια πρωτεΐνη που αποθηκεύει σίδηρο, απελευθερώνοντάς τον όταν το χρειάζεται το σώμα σας. Η φερριτίνη συνήθως ζει στα κύτταρα του σώματός σας, με πολύ λίγο να κυκλοφορεί στο αίμα σας.

Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις φερριτίνης είναι συνήθως στα κύτταρα του ήπατος (γνωστά ως ηπατοκύτταρα) και στο ανοσοποιητικό σύστημα (γνωστά ως δικτυοενδοθηλιακά κύτταρα).

Η φερριτίνη αποθηκεύεται στα κύτταρα του σώματος μέχρι να έρθει η ώρα να γίνουν περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια. Το σώμα θα δώσει σήμα στα κύτταρα να απελευθερώσουν φερριτίνη. Στη συνέχεια, η φερριτίνη συνδέεται με μια άλλη ουσία που ονομάζεται τρανσφερίνη.

Η τρανσφερρίνη είναι μια πρωτεΐνη που συνδυάζεται με τη φερριτίνη για να τη μεταφέρει εκεί όπου παράγονται νέα ερυθρά αιμοσφαίρια. Φανταστείτε την τρανσφερίνη ως ειδικό μέσο για την μεταφορά του σιδήρου .

Αν και είναι σημαντικό για ένα άτομο να έχει φυσιολογικά επίπεδα σιδήρου, το να έχει αρκετό αποθηκευμένο σίδηρο είναι επίσης σημαντικό. Εάν ένα άτομο δεν έχει αρκετή φερριτίνη, τα αποθέματα σιδήρου μπορεί να εξαντληθούν γρήγορα.

Τι σημαίνει υψηλό επίπεδο φερριτίνης;

  • Συμπτώματα υψηλών επιπέδων φερριτίνης και σιδήρου:

Επώδυνες αρθρώσεις.

Καρδιολογικά προβλήματα.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Κοιλιακό άλγος.

Απώλεια τριχών στο σώμα.

Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Κούραση ή απώλεια ενέργειας.

Εμβοές και Αναιμία.

Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων υποδεικνύει ότι η αναιμία και η απώλεια ακοής συνδέονται ιδιαίτερα για έναν κοινό τύπο αναιμίας που συνδέεται με χαμηλά επίπεδα σιδήρου.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, τα άτομα με σιδηροπενική αναιμία είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν απώλεια ακοής σε σχέση με τα άτομα χωρίς διαταραχή του αίματος.

Εμβοές και Ζάχαρη.

Μπορεί η ζάχαρη να είναι αγαπημένο τρόφιμο από πολλούς, αλλά πιθανότατα μπορεί να βλάψει τα αυτιά μας και να προκαλέσει εμβοές.

Για να το καταλάβουμε αυτό, θα εξετάσουμε πώς επηρεάζεται το σάκχαρο στο αίμα μας από αυτά που τρώμε. Το σώμα μας διασπά τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι μια μορφή ζάχαρης. Όταν η ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας, απελευθερώνεται και αλληλεπιδρά με τα κύτταρα του σώματός μας, το σάκχαρο στο αίμα μας εισέρχεται στα κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα χρησιμοποιούν στη συνέχεια το σάκχαρο για να δημιουργήσουν ενέργεια και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Αυτή είναι μια φυσιολογική διαδικασία που είναι απαραίτητη για πολλά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εσωτερικού αυτιού, το οποίο απαιτεί σταθερή παροχή οξυγόνου και γλυκόζης.

Η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επιτρέψει σε αυτή τη γλυκόζη να εισέλθει στο αίμα μας πιο γρήγορα. Αυτοί οι τύποι υδατανθράκων ονομάζονται «απλοί υδατάνθρακες» και είναι πιο εύκολο να επεξεργαστούν στο σώμα από άλλα τρόφιμα. Με την πάροδο του χρόνου, τα κύτταρα μπορούν να αναπτύξουν αντίσταση σε αυτό που προορίζεται να κάνει η ινσουλίνη, που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερη ινσουλίνη για να επιτευχθούν οι ίδιοι στόχοι όπως πριν.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάτι που ονομάζεται υπερινσουλιναιμία. Αυτή είναι μια προσωρινή κατάσταση όταν έχετε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα σας. Εάν η υπερινσουλιναιμία συνεχιστεί, το πάγκρεας σας μπορεί να μην είναι σε θέση να παράγει όση ινσουλίνη απαιτεί το σώμα σας και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη.

Εμβοές και βιταμίνη Β12.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είναι πιο διαδεδομένη σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Έχετε ακούσει ένα κουδούνισμα στο αυτί σας; Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι σας λείπει κάποιο θρεπτικό συστατικό.

 

Φαινυλκετονουρία.

Η φαινυλκετονουρία είναι μια σπάνια αλλά δυνητικά σοβαρή κληρονομική διαταραχή. Το σώμα μας διασπά την πρωτεΐνη σε τρόφιμα, όπως το κρέας και το ψάρι, σε αμινοξέα, τα οποία είναι τα «δομικά στοιχεία» της πρωτεΐνης. Αυτά τα αμινοξέα χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για να φτιάξουμε τις δικές μας πρωτεΐνες. Οποιαδήποτε αμινοξέα δεν χρειάζονται διασπώνται περαιτέρω και απομακρύνονται από το σώμα. Τα άτομα με φαινυλκετονουρία δεν μπορούν να διασπάσουν το αμινοξύ φαινυλαλανίνη, το οποίο στη συνέχεια συσσωρεύεται στο αίμα και τον εγκέφαλό τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε ψωρίαση.

Πολλές από τις τροφές οι οποίες έχουν πολλές θερμίδες και μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, σακχαρώδη διαβήτη και καρδιακές παθήσεις είναι επίσης φλεγμονώδεις. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες φλεγμονωδών τροφών που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ψωρίασης.

Χρήση αλκοόλ: Τι σημαίνει για άνδρες με διευρυμένο προστάτη.

Μπορεί η κατανάλωση αλκοόλ να επιδεινώσει τη διόγκωση του προστάτη;

Ο διογκωμένος προστάτης είναι μια κατάσταση που επηρεάζει πολλούς άνδρες καθώς γερνούν. Εμφανίζεται όταν ο προστάτης, ένας μικρός αδένας που βρίσκεται ανάμεσα στην ουροδόχο κύστη και το πέος, μεγαλώνει σε μέγεθος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο ουροποιητικό, όπως δυσκολία στην έναρξη ή διακοπή της ούρησης ή ανάγκη για συχνότερη ούρηση. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση ούρων ή δυσκολία στην κένωση της ουροδόχου κύστης. Για όσους πάσχουν από την πάθηση, το αλκοόλ μπορεί να έχει πολλές επιπτώσεις.

Κατανόηση των επιπτώσεων της καφεΐνης σε έναν διευρυμένο προστάτη.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι ένας κλινικά διευρυμένος προστάτης. Ο προστάτης είναι ένας αδένας μεγέθους καρυδιού που βρίσκεται κοντά στην ουροδόχο κύστη και είναι υπεύθυνος για την παραγωγή σπέρματος. Ο διευρυμένος προστάτης ή η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH), είναι μια κοινή πάθηση στους ηλικιωμένους άνδρες.

Η απώλεια βάρους βοηθά στη θεραπεία των συμπτωμάτων της προστατίτιδας.

Πώς λειτουργεί η θεραπεία απώλειας βάρους για την προστατίτιδα;

Το υπερβολικό βάρος και η αποθήκευση του υπερβολικού σωματικού λίπους αναγκάζει το σώμα να απελευθερώσει αυξητικούς παράγοντες που ονομάζονται αδιποκίνες. Ορισμένες αδιποκίνες προάγουν τη φλεγμονή , η οποία είναι σημαντική επειδή η χρόνια φλεγμονή συμβάλλει στη νόσο του προστάτη και τη χρόνια προστατίτιδα. Η φλεγμονή στο σώμα σας κάνει να χάνετε προστατευτικά αντιοξειδωτικά. Πολλές θεραπείες στοχεύουν στη μείωση της φλεγμονής.

Η τακτική άσκηση βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής και προωθεί τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Η παρακολούθηση ενός σχεδίου απώλειας βάρους που περιλαμβάνει τόσο αερόβια άσκηση όσο και πιο υγιεινές διατροφικές αλλαγές μπορεί να είναι ευεργετική για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της προστατίτιδας. Η αερόβια άσκηση μείωσε τα συμπτώματα της μη βακτηριακής προστατίτιδας πολύ καλύτερα από το να κάνεις ασκήσεις διατάσεων και κίνησης.

Σύνδρομο Ρεϊνό και μαγνήσιο.

Το σύνδρομο Ρεϊνό εμφανίζεται όταν υπάρχει διακοπή της ροής του αίματος κυρίως στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών (επίσης αυτιά και μύτη), όταν εκτίθεται σε κρύο ή συναισθηματικό στρες, λόγω στένωσης των αιμοφόρων αγγείων.

Συνήθως, η πληγείσα περιοχή γίνεται άσπρη, μπλε και στη συνέχεια έντονο κόκκινο κατά τη διάρκεια της επίθεσης, η οποία μπορεί να διαρκέσει από λεπτά έως ώρες. Συχνά συνοδεύεται από μυρμήγκιασμα, πρήξιμο και πόνο και οι γυναίκες έχουν εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση.

Απαραίτητα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά για ένα υγιές και λαμπερό δέρμα.

Το δέρμα μας αποτελεί  ένα φράγμα που προστατεύει το υπόλοιπο σώμα μας από εξωγενείς κινδύνους και γι αυτό χρειάζεται τη σωστή ισορροπία θρεπτικών συστατικών. Ποια είναι λοιπόν τα συστατικά που πρέπει να καταναλώνουμε για να εξασφαλίσουμε  ότι το δέρμα μας φαίνεται αλλά και είναι υγιές;

Αλλεργία στα αυγά.

Η αλλεργία στα αυγά είναι μια από τις πιο κοινές αλλεργίες στα παιδιά. Συνήθως ξεκινά από τη βρεφική ηλικία. Ευτυχώς, τα περισσότερα παιδιά αναπτύσσονται από αλλεργία στα αυγά, κυρίως πριν φτάσουν στη σχολική ηλικία. Όμως, εφόσον ένα παιδί εμφανίζει συμπτώματα αλλεργίας, είναι σημαντικό να αποφεύγει τα αυγά (και όλες τις τροφές που περιέχουν αυγά).

Τι είναι οι ισταμίνες;

Πιθανώς έχετε ξανακούσει τα αντισταμινικά. Είναι φάρμακα που μειώνουν τα συμπτώματα της αλλεργίας. Αλλά τι είναι οι ισταμίνες ;

Είναι χημικά μόρια που παράγει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι ισταμίνες βοηθούν το σώμα να απομακρύνει κάτι που του προκαλεί ενόχληση. Σε αυτή την περίπτωση κάτι που μπορεί να προκαλεί αλλεργία, ένα αλλεργιογόνο.

Οι ισταμίνες ξεκινούν την διαδικασία απομάκρυνσης αλλεργιογόνων έξω από το σώμα ή από το δέρμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φτέρνισμα, δάκρυα , φαγούρα. Είναι μέρος της άμυνας του συστήματος σας.

Bulimia nervosa.

Νευρική βουλιμία.

 

Η νευρική βουλιμία, που συνήθως ονομάζεται βουλιμία, είναι μια σοβαρή, δυνητικά απειλητική για τη ζωή διατροφική διαταραχή. Τα άτομα με βουλιμία μπορεί να τρώνε κρυφά καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες φαγητού με απώλεια του ελέγχου του φαγητού. Συνήθως προσπαθούν να απαλλαγούν από τις επιπλέον θερμίδες με έναν ανθυγιεινό τρόπο.

Για να απαλλαγούν από τις θερμίδες και να αποτρέψουν την αύξηση του σωματικού βάρους, τα άτομα με βουλιμία μπορούν να χρησιμοποιήσουν διαφορετικές μεθόδους. Για παράδειγμα, μπορεί να προκαλούν τακτικά εμετό ή να κάνουν κατάχρηση καθαρτικών, συμπληρωμάτων απώλειας βάρους, διουρητικών ή κλύσματος μετά από υπερφαγία.

Εάν έχετε βουλιμία, μάλλον σας απασχολεί το βάρος και το σχήμα του σώματός σας. Μπορεί να κρίνετε τον εαυτό σας αυστηρά και σκληρά . Η βουλιμία μπορεί να είναι δύσκολο να ξεπεραστεί.