Τι είναι το Γλαύκωμα;

Το γλαύκωμα είναι μια σοβαρή πάθηση των ματιών που χαρακτηρίζεται από αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, η οποία οδηγεί περαιτέρω σε βλάβη του οπτικού νεύρου και πιθανή απώλεια όρασης εάν δεν αντιμετωπιστεί. Τα συμπτώματά της αναπτύσσονται αργά και δεν είναι επώδυνα, καθιστώντας την έγκαιρη διάγνωση σημαντική. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν σταδιακή απώλεια περιφερειακής όρασης, όραση σήραγγας, θολή όραση, φωτοστέφανα γύρω από τα φώτα και ερυθρότητα ή πόνο στα μάτια. Επηρεάζει και τα δύο μάτια, αλλά το ένα μπορεί να επηρεάζεται περισσότερο από το άλλο. Οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι σημαντικές για την έγκαιρη ανίχνευση, καθώς τα συμπτώματα είναι αισθητά μέχρι να συμβεί η κατάλληλη βλάβη.

  • 1.Καρότο

Τα καρότα είναι καλά για τα μάτια και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο γλαυκώματος. Περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, αλλά εκτός από αυτό, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και βήτα-καροτίνη, που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του αμφιβληστροειδούς.

  • 2.Σέλινο

Το σέλινο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, κάλιο και ασβέστιο. Είναι μια από τις καλύτερες τροφές για να προσθέσετε στη διατροφή σας για να μειώσετε τον κίνδυνο γλαυκώματος. Βοηθά στη διατήρηση της όρασης.

  • 3.Λεμόνι

Τα λεμόνια περιέχουν φρουκτόζη, φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χαλκό, βιταμίνες Β1, Β2, Β6, φυλλικό οξύ και παντοθενικό οξύ. Το πιο σημαντικό είναι ότι περιέχουν βιταμίνη C, η οποία είναι καλή για την υγεία των ματιών και μειώνει τον κίνδυνο γλαυκώματος.

  • 4.Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα που είναι ευεργετικά για την υγεία των ματιών και μειώνουν τον κίνδυνο γλαυκώματος.

  • 5.Γλυκοπατάτα

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν βιταμίνη Α και βήτα-καροτίνη, τα οποία είναι καλά για την υγεία των ματιών. Βοηθούν επίσης στη μείωση του κινδύνου γλαυκώματος και στη διατήρηση της υγείας των ματιών.

  • 6.Ψάρι

Τα ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι καλά για την υγεία των ματιών. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι τα ωμέγα-3 είναι ευεργετικά για ασθενείς που πάσχουν από γλαύκωμα.

  • 7.Αυγά

Τα αυγά περιέχουν ενώσεις λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, οι οποίες είναι καλές για ασθενείς με γλαύκωμα. Επιπλέον, τα αυγά περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας των ματιών

  • 8. Βρώσιμο λάδι

Τα βρώσιμα έλαια είναι ένα θεμελιώδες συστατικό της καθημερινής μας μαγειρικής, αλλά ξέρατε ότι μπορούν να προσφέρουν περισσότερα από απλή γεύση; Μπορούν επίσης να προσφέρουν οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται με μέτρο.

Πίσω →