Το φαγητό που τρώμε έχει άμεση και έμμεση σχέση με τις συνθήκες υγείας μας.. Μπορεί να παρατηρηθεί μετά από πολύ καιρό. Μια ακατάλληλη διατροφή μπορεί να επηρεάσει τα μάτια.

Γλαυκώμα

Η οφθαλμική τύφλωση λόγω γλαυκώματος είναι μη αναστρέψιμη. Σε αντίθεση με τον καταρράκτη και τον εκφυλισμό του αμφιβληστροειδούς, η απώλεια όρασης δεν μπορεί να ανακτηθεί μέσω χειρουργικών επεμβάσεων στα μάτια.

Στο εξής, πρόκειται για σοβαρή κατάσταση. Η συσσώρευση οφθαλμικής πίεσης στα μάτια είναι ο προκαταρκτικός λόγος για την εξέλιξη του γλαυκώματος.

Τα άτομα με διαβήτη και καταρράκτη είναι πολύ επιρρεπή σε αυτή την πάθηση των ματιών. Η κατάσταση κλιμακώνεται περισσότερο όταν η νόσος εξελίσσεται σε περαιτέρω στάδια.

Διατροφή

 Η κατανάλωση τροφίμων και ποτών επηρεάζει τις ασθένειες. Μερικές φορές, τα αγαπημένα φαγητά και άλλες πρακτικές που ακολουθείτε επηρεάζουν σοβαρά τα μάτια σας.

Εάν είστε ασθενής με γλαύκωμα, θα πρέπει να κάνετε τις φαρμακευτικές σας προσπάθειες πιο αποτελεσματικές με τη βοήθεια μιας υγιεινής διατροφής.

Φρούτα και λαχανικά

Ανανεώστε το ημερολόγιο κατανάλωσης φαγητού σας με φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσιες πηγές βιταμινών Α και C.

Αυτές οι βιταμίνες βοηθούν να δυναμώσετε τα μάτια σας και να καταπραΰνουν τη συσσώρευση πίεσης των ματιών στο οπτικό νεύρο. Η μείωση της πίεσης επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη του γλαυκώματος.

Φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη λαχανικά είναι μια από τις υπερτροφές που εμπλουτίζουν τα μάτια και μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης γλαυκώματος.

Εάν θέλετε να αποτρέψετε την αλλοίωση των ματιών, η κατανάλωση φυλλωδών λαχανικών είναι μια καλύτερη επιλογή.

Ωμέγα-3 ψάρια

Είναι απαραίτητο να επιλέξετε ποικιλίες ψαριών με  ωμέγα-3.

Βεβαιωθείτε ότι το ψάρι που θέλετε να απολαύσετε έχει τα αναφερόμενα ζωτικά στοιχεία που βοηθούν στη μείωση της πίεσης στο οπτικό νεύρο. Επομένως, φροντίστε να συμπεριλάβετε τις τροφές με ψάρι στο διατροφικό σας πρόγραμμα.

Μπανάνα

ένα φρούτο που εξυπηρετεί την ουσιαστική λειτουργία της σταθεροποίησης της ροής του αίματος στα μάτια. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η διακοπή της παροχής αίματος οδηγεί σε αυξημένη πίεση των ματιών.

Η συμπλήρωση του διαγράμματος διατροφής σας με μπανάνες βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης πίεσης των ματιών και διατηρεί την κατάσταση της υγείας των ματιών.

Τροφές προς Αποφυγή

 Ορισμένες αλλαγές μπορεί να επιταχύνουν την εξέλιξη της διαταραχής του γλαυκώματος.

Τροφές με υψηλή χοληστερόλη

Εάν σας αρέσει να καταναλώνετε λιπαρά τρόφιμα με υψηλή χοληστερόλη, τότε δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή αυτών των τροφών στην πρώτη περίπτωση, καθώς αυξάνουν το επίπεδο της αρτηριακής πίεσης, η οποία βλάπτει το οπτικό νεύρο.

Καφές

Η αυξημένη κατανάλωση ροφημάτων που σχετίζονται με τον καφέ οδηγεί σε αυξημένη πίεση στο οπτικό νεύρο, επιταχύνοντας τα στάδια του γλαυκώματος. Επίσης, η θεραπεία της οφθαλμικής νόσου καθίσταται αναποτελεσματική.

 

 

Πίσω →