Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΓλαύκωμαΓλαύκωμα: Τροφές για κατανάλωση και αποφυγή.

Τροφές προς κατανάλωση:

  • Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές πηγές βιταμινών Α, C και των αντιοξειδωτικών λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ενώσεις που είναι γνωστό ότι προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με βλάβες στο οπτικό νεύρο και σε άλλους ιστούς του ματιού στο γλαύκωμα.

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Οι συστάσεις για κατανάλωση φυλλωδών λαχανικών είναι γνωστές ως κλειδί για τη βέλτιστη υγεία, αλλά μια δίαιτα που περιλαμβάνει πράσινα μπορεί επίσης να προσφέρει πρόσθετα οφέλη σε ασθενείς με γλαύκωμα. Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που τρώνε περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι μπορεί να έχουν 20 έως 30 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο. Η κατανάλωση φυλλωδών λαχανικών συνδέεται επίσης με χαμηλότερα ποσοστά φλεγμονής, καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, ακόμη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

  • Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Ε, η οποία είναι ζωτικής σημασίας, επειδή η βιταμίνη βοηθά στη διατήρηση της υγείας των κυττάρων και τα προστατεύει από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, η οποία διασπά τους προστατευτικούς ιστούς του αμφιβληστροειδούς στο μάτι. Οι ηλιόσποροι (οι οποίοι βοηθούν επίσης στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη που σχετίζεται με την ηλικία), τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τα φιστίκια (αυτά έχουν υψηλά επίπεδα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης επίσης) είναι όλες εξαιρετικές πηγές.

  • Ψάρι

Ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες και η γλώσσα περιέχουν υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία σύμφωνα με έρευνα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης οφθαλμικής νόσου αργότερα στη ζωή. Επιπλέον, η κατανάλωση περισσότερων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την πίεση στο μάτι που σχετίζεται με το γλαύκωμα.

  • Μαγνήσιο

Οι μπανάνες, τα αβοκάντο, οι σπόροι κολοκύθας και τα μαύρα φασόλια είναι εξαιρετικές πηγές που θα σας βοηθήσουν να καλύψετε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση μαγνησίου. Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, προκαταρκτικές μελέτες υποδεικνύουν ότι το διαιτητικό μαγνήσιο μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με γλαύκωμα βελτιώνοντας τη ροή του αίματος στο μάτι. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία των γαγγλιακών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς, τα οποία επεξεργάζονται οπτικές πληροφορίες στο μάτι και τις μεταδίδουν στον εγκέφαλο μέσω του οπτικού νεύρου.

Από την άλλη πλευρά είναι τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουν τα άτομα που ζουν με γλαύκωμα. Τα τρόφιμα που συμβάλλουν στο μεταβολικό σύνδρομο, την παχυσαρκία, τις ανωμαλίες της αρτηριακής πίεσης και τον διαβήτη αποτελούν παράγοντες κινδύνου για γλαύκωμα. Επομένως, μια δίαιτα που βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης και των συγκεντρώσεων γλυκόζης στο αίμα συμβάλλει στη μείωση του σημαντικού κινδύνου για γλαύκωμα.

Μελέτες έχουν επίσης επισημάνει ότι μπορεί να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας, της αυξημένης ενδοφθάλμιας πίεσης και της οφθαλμικής υπέρτασης. Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η απώλεια υπερβολικού βάρους μειώνει τον κίνδυνο για γλαύκωμα, αν και έχουν αναφερθεί σημαντικές μειώσεις μέσω της απώλειας βάρους.

Η πρόσληψη θερμίδων είναι ένας άλλος παράγοντας για τους ασθενείς με γλαύκωμα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο υγιής περιορισμός των θερμίδων μπορεί να επηρεάσει θετικά τα μάτια, καθιστώντας πιο πιθανό να ενεργοποιήσει αυτό που οι ερευνητές αναφέρουν ως «μηχανισμούς αντιγήρανσης» βοηθώντας τους να περιορίσουν την οφθαλμική δυσλειτουργία.

Οι δίαιτες πλούσιες σε υδατάνθρακες έχουν επίσης συσχετιστεί με μεγαλύτερο κίνδυνο γλαυκώματος, ενώ η χαμηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων συσχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο γλαυκώματος και η τήρηση υγιεινών διατροφικών οδηγιών μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων που ζουν με γλαύκωμα.

Πίσω →