Ο διαβήτης και το γλαύκωμα είναι δύο κοινές παθήσεις υγείας που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Και τα δύο μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Η έρευνα που μελετά τη σχέση μεταξύ διαβήτη και γλαυκώματος έχει αποδώσει μικτά αποτελέσματα..

 

  • Τι είναι το Γλαύκωμα;

Το γλαύκωμα αναφέρεται σε μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων που βλάπτουν το οπτικό νεύρο, που συχνά σχετίζεται με αυξημένη πίεση μέσα στο μάτι. Ωστόσο, για ασαφείς λόγους, διαφορετικά οπτικά νεύρα έχουν ποικίλη ευαισθησία σε βλάβες από μια δεδομένη οφθαλμική πίεση. Το γλαύκωμα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οπτικού πεδίου και τύφλωση σε σοβαρές περιπτώσεις και όταν δεν αντιμετωπίζεται. Ο κύριος τύπος γλαυκώματος στις δυτικές χώρες είναι το πρωτοπαθές γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας.

  • Γιατί μπορεί ο διαβήτης να αυξήσει τον κίνδυνο πρωτοπαθούς γλαυκώματος ανοιχτής γωνίας;

Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με διαβήτη κινδυνεύουν να αναπτύξουν γλαύκωμα περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό. Οι ενήλικες με διαβήτη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν γλαύκωμα. Ο κίνδυνος αυξάνεται με το χρόνο που κάποιος έχει διαβήτη. Ο συσχετισμός φαίνεται να είναι ο ισχυρότερος για το γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας, την πιο κοινή μορφή. Τα άτομα με διαβήτη έχουν 48% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας σε διάστημα 20 ετών από τους μη διαβητικούς.

Η έρευνα έχει αποδείξει σταθερά μια σύνδεση μεταξύ του διαβήτη και διαφόρων παραγόντων κινδύνου για γλαύκωμα.

Οι αλλαγές στο σάκχαρο του αίματος μπορούν να προκαλέσουν μετατόπιση της εστίασης των ματιών με κυμαινόμενη όραση. Ο χρόνιος διαβήτης μπορεί να επηρεάσει την επούλωση του κερατοειδούς και να οδηγήσει στην πρώιμη ανάπτυξη καταρράκτη.

Η τακτική παρακολούθηση και ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι ζωτικής σημασίας για τους διαβητικούς ασθενείς και ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα και των επιπέδων A1C είναι απαραίτητος για τους διαβητικούς ασθενείς ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος βλάβης των αιμοφόρων αγγείων με την πάροδο του χρόνου. Η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα εντός του συνιστώμενου εύρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαφόρων επιπλοκών.

Μια ισορροπημένη διατροφή, η τακτική σωματική δραστηριότητα και η φαρμακευτική αγωγή (όταν είναι απαραίτητο) μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τον διαβήτη.

Αυξάνει ο διαβήτης τον κίνδυνο πρωτοπαθούς γλαυκώματος ανοιχτής γωνίας;

Δεν έχουν δείξει όλες οι μελέτες θετική σχέση μεταξύ διαβήτη και γλαυκώματος και παραμένει ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Ωστόσο, πολλές εκτεταμένες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο γλαυκώματος σε ασθενείς με διαβήτη.

Πίσω →