• Διατροφή και γλαύκωμα

 

Η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του γλαυκώματος.

1.Φρούτα και λαχανικά

Τα αντιοξειδωτικά και τα νιτρικά άλατα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο γλαυκώματος και βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι καλύτερο να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά, ειδικά αυτά που είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και C, καροτίνες και νιτρικά άλατα. Αυτά περιλαμβάνουν πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καρότα, σταυανθή λαχανικά, μούρα, εσπεριδοειδή και ροδάκινα.

 

2.Υδατάνθρακες

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων δεν θα μπορούσαν να συσχετιστούν οριστικά με τον κίνδυνο πρωτοπαθούς γλαυκώματος ανοιχτής γωνίας. Ωστόσο, η υψηλότερη κατανάλωση λίπους και πρωτεΐνης από φυτικές πηγές που υποκαθιστούν τους υδατάνθρακες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρης απώλειας του περιφερειακού πεδίου.

3.Βιταμίνη Β3

Αν και τα στοιχεία δεν είναι πολύ ισχυρά, φαίνεται ότι βιταμίνη Β3 μπορεί να είναι ευεργετική για την πρόληψη του γλαυκώματος και τα χαμηλά επίπεδα Β3 μπορεί να είναι επιβλαβή. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι λαμβάνονται από του στόματος συμπληρώματα καθώς μπορεί να ληφθεί φυσικά από τη διατροφή. Τροφές πλούσιες σε Β3 περιλαμβάνουν τη γαλοπούλα, το κοτόπουλο, τα φιστίκια, τα μανιτάρια, το συκώτι και τον τόνο.

4.Ωμέγα-3 οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός) και στους σπόρους chia, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα ποσοστά γλαυκώματος.

5.Καφεΐνη

Η κατανάλωση καφέ ή άλλων ροφημάτων με καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την πίεση των ματιών σας για περίπου δύο ώρες. Η καφεΐνη πιστεύεται ότι αυξάνει την παραγωγή υγρού (υδατικού) μέσα στο μάτι. Αυτή η βραχυπρόθεσμη αύξηση δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στους περισσότερους ανθρώπους, αλλά όσοι έχουν ισχυρό οικογενειακό ιστορικό ή προχωρημένο γλαύκωμα θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης της πρόσληψης καφεΐνης εάν υπερβαίνει το ισοδύναμο των 3-5 φλιτζανιών καφέ την ημέρα. Τα ποτά χωρίς καφεΐνη μπορεί να θεωρηθούν ως ασφαλέστερη επιλογή.

6.Τσάι

Τα επίπεδα καφεΐνης στο τσάι είναι χαμηλά και δεν υπάρχει επιπλέον κίνδυνος από την κατανάλωση τσαγιού. Στην πραγματικότητα, όσοι πίνουν τσάι (ένα φλιτζάνι την ημέρα) μπορεί να έχουν χαμηλότερα ποσοστά γλαυκώματος σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν τσάι. Το τσάι περιέχει φλαβονοειδή που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο γλαυκώματος βελτιώνοντας τη ροή του αίματος στο οπτικό νεύρο.

7.Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει επίσης φλαβονοειδή και έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετική σε ασθενείς με αγγειακά και καρδιαγγειακά νοσήματα. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποιο όφελος για τους ασθενείς με γλαύκωμα.

8.Αλκοόλ

Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού με μέτρο μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο γλαυκώματος, αλλά απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό. Τα σταφύλια έχουν μια σειρά από αντιοξειδωτικά που μπορεί να βελτιώσουν τη ροή του αίματος στο οπτικό νεύρο.

9.Νερό

και είναι Το νερό είναι η ουσία της ζωής πολύ σημαντικό να παραμένετε καλά ενυδατωμένοι. Ωστόσο, ο υπερβολικός όγκος νερού σε σύντομο διάστημα μπορεί να αυξήσει παροδικά την πίεση των ματιών. Προτείνουμε συχνότερους, μικρότερους όγκους κατανεμημένους σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο.

  • Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένη πίεση στα μάτια. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι ευεργετική για την πρόληψη πολλών ασθενειών, όχι μόνο του γλαυκώματος.

  • Άσκηση και γλαύκωμα

Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η τακτική άσκηση μέτριας έως έντονης έντασης όπως το γρήγορο περπάτημα ή το τζόκινγκ μπορεί να μειώσει την ενδοφθάλμια πίεση, κάτι που θα μπορούσε να είναι ευεργετικό για άτομα με γλαύκωμα.

Ωστόσο, πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης για να βελτιώσετε την υγεία των ματιών σας, συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας. Άτομα με λιγότερο συχνές οφθαλμικές παθήσεις, συγκεκριμένα σύνδρομο χρωστικής διασποράς ή το μελαγχρωστικό γλαύκωμα μπορεί να διατρέχουν τον κίνδυνο αυξημένης ενδοφθάλμιας πίεσης και επιδείνωσης του γλαυκώματος όταν κάνετε τζόκινγκ ή έντονες ασκήσεις.

Πίσω →