Η κορτιζόλη επηρεάζει τον εγκέφαλο και τα υψηλά της επίπεδα μπορεί να μειώσουν τη νευρογένεση και να αναστείλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τα προβλήματα με την παραγωγή κορτιζόλης μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε χαμηλότερη παραγωγή αυξητικής ορμόνης, αλλαγές στην αναπαραγωγική κατάσταση, ανωμαλίες της αρτηριακής πίεσης, προβλήματα ελέγχου του σακχάρου στο αίμα και υπερβολική κοιλιακή σπλαχνική παχυσαρκία.

Οι μη φυσιολογικές καταστάσεις στρες οδηγούν σε αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης και οι επιπτώσεις στο σώμα μπορεί να είναι τεράστιες. Τα σωματικά συμπτώματα της υψηλής κορτιζόλης μπορεί να περιλαμβάνουν λέπτυνση των οστών, σαρκοπενία (ή απώλεια μυών), η εναπόθεση λίπους, παρουσία μεταβολικού συνδρόμου, προβλήματα με το σάκχαρο στο αίμα, παχυσαρκία, ανωμαλίες λιπιδίων, μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, κακή καρδιαγγειακή υγεία, απώλεια μνήμης και άλλες επιπλοκές.

Το άγχος έχει ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις. Μπορεί να οδηγήσει σε:

  • μόνιμες ανωμαλίες στο σάκχαρο του αίματος
  • απώλεια πρωτεϊνών
  • δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού
  • απώλεια μετάλλων
  • αλλαγές στη νεφρική λειτουργία και την αρτηριακή πίεση.

Υψηλά επίπεδα κορτιζόλης τη νύχτα

Η απελευθέρωσή της κορτιζόλης ελέγχεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα επίπεδά της ακολουθούν τους κιρκάδιους ρυθμούς και πρέπει να είναι υψηλότερα το πρωί και χαμηλότερα στο τέλος της ημέρας.

Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης τη νύχτα, μπορεί να οδηγήσουν σε άστατο ύπνο, ο οποίος αυξάνει ακόμη περισσότερο την κορτιζόλη. Σε αυτή την κατάσταση υπερεπαγρύπνησης, το σώμα παλεύει να μπει σε κατάσταση ανάπαυσης και αποκατάστασης και το ανοσοποιητικό σύστημα παραμένει υπερκινητικό. Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να ηρεμήσει και το σώμα δεν μπορεί να εισέλθει σε ύπνο αργών κυμάτων.

Η απόκριση του σώματος στην υψηλή κορτιζόλη:

Όταν το σώμα έχει παράξει πάρα πολύ κορτιζόλη, γνωστό ως υπερκορτιζολισμός, μπαίνει σε κατάσταση αυτοάμυνας.. Για να προστατευτεί περαιτέρω, το επόμενο βήμα του σώματος είναι να μειώσει την απόκριση στο στρες μπαίνοντας στην ισοπεδωμένη καμπύλη κορτιζόλης. Όταν υπάρχει ισοπέδωση της καμπύλης της κορτιζόλης τείνουν να υπάρχουν χειρότερα αποτελέσματα συνολικά.

 

 

Πίσω →