Φυσικά συμπτώματα υψηλής κορτιζόλης

Η κορτιζόλη επηρεάζει τον εγκέφαλο και τα υψηλά της επίπεδα μπορεί να μειώσουν τη νευρογένεση και να αναστείλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τα προβλήματα με την παραγωγή κορτιζόλης μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε χαμηλότερη παραγωγή αυξητικής ορμόνης, αλλαγές στην αναπαραγωγική κατάσταση, ανωμαλίες της αρτηριακής πίεσης, προβλήματα ελέγχου του σακχάρου στο αίμα και υπερβολική κοιλιακή σπλαχνική παχυσαρκία.

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει τη τρυπτοφάνη (αμινοξύ) για το άγχος

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η τρυπτοφάνη ( αμινοξύ) για το άγχος είναι ότι μπορεί να χειριστεί τη χημεία του εγκεφάλου για να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από το άγχος ή την κατάθλιψη. Η πραγματική αιτία του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων σχετικών ασθενειών δεν είναι γνωστή.

Εάν βάζετε δύο διαφορετικούς ανθρώπους σε μια αγχωτική κατάσταση, ο ένας μπορεί να αναπτύξει άγχος αλλά ο άλλος όχι. Μπορεί να έχετε άγχος μέσω ενός συνδυασμού μεταβλητών, όπως η γενετική προδιάθεση, οι χημικές και ορμονικές ανισορροπίες στο σώμα και οι περιβαλλοντικές συνθήκες.

Εντερικό μικροβίωμα και ψυχολογία

 

Το μικροβίωμα του εντέρου είναι η πιο σημαντική επιστημονική ανακάλυψη για την υγεία του ανθρώπου τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με επιστήμονες. Το μικροβίωμα ζυγίζει περίπου 2 κιλά και είναι μεγαλύτερο από το μέσο ανθρώπινο εγκέφαλο. Είναι μια κοινότητα τρισεκατομμυρίων βακτηρίων, μυκήτων και ιών. Το εντερικό μικροβίωμα είναι υπεύθυνο για την πέψη και απορρόφηση μακροθρεπτικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη) και μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία). Πιο συγκεκριμένα βοηθά στη διάσπαση άπεπτων υδατανθράκων, στην αποσύνθεση πρωτεϊνών αλλά και στη σύνθεση βιταμινών ειδικά βιταμίνης Κ που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πήξη του αίματος.

Το έντερο είναι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό όργανο για την υγεία μας. Πολλά πράγματα που δε μπορούμε να σκεφτούμε, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος, επηρεάζονται από τα μικρόβια του εντέρου μας. Επιπλέον η όρεξη και η ικανότητα πέψης των τροφίμων τροποποιούνται από τα μικρόβια του εντέρου.

Μπορεί μια φτωχή διατροφή να προκαλέσει ψυχολογικές διαταραχές;

Με μια λέξη ναι. Παρόλα αυτά οι επιστήμονες υγείας ακόμα ερευνούν την σύνδεση μεταξύ της διατροφής και της ψυχικής υγείας και υπάρχουν πολλές στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη αυτής της σύνδεσης.

Η διατροφή είναι απαραίτητο καύσιμο για την λειτουργία του εγκεφάλου. Οι τροφές που καταναλώνουμε μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική υγεία με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα φαγητά και ποτά που είναι πλούσια σε ζάχαρη έχουν συσχετισθεί με διαταραχές υπερκινητικότας και έλλειψης προσοχής σε παιδιά. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι τροφές μπορεί να έχουν απευθείας σχέση με την ψυχική υγεία.

Επίσης η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την γενικότερη ψυχολογία ενός ατόμου. Τα συστήματα των οργάνων εξαρτώνται το ένα από το άλλο . Το τι τροφές καταναλώνουμε επηρεάζει το πεπτικό σύστημα και αυτό με την σειρά του επηρεάζει τους νευρώνες.

Ο εγκέφαλος παράγει έναν νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται σεροτονίνη. Ο νευροδιαβιβαστής αυτός παίζει ρόλο στον ύπνο και στην ρύθμιση της όρεξης. Οι τροφές που καταναλώνουμε έχουν αντίκτυπο στην παραγωγή των νευρώνων και των νευροδιαβιβαστών του σώματος μας με αποτέλεσμα όταν καταναλώνουμε ανθυγιεινά τρόφιμα επηρεάζετε η παραγωγή της σεροτονίνης. Σαν απόρροια αυτό μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα σχετικά με τον ύπνο ή την όρεξη. Αυτό προκαλεί συναισθηματικές αλλαγές και της συνολικής διάθεσης.

Πως θα καταλάβετε ότι τρώτε λόγω υπερβολικού στρες και τρόποι για να το αντιμετωπίσετε

Υπάρχουν σαφή σημάδια ότι τρώτε λόγω υπερβολικού στρες. Παρακάτω θα δείτε μερικές ερωτήσεις από τις οποίες θα καταλάβετε πότε πρόκειται για συναισθηματική πείνα και πότε όχι.

10 τροφές βοηθούν τον εγκέφαλο να «αντισταθεί» στην κατάθλιψη

Υπάρχει ένα φάρμακο που μπορεί να ενισχύσει το ηθικό και να αποβάλλει το άγχος σας, ανεξάρτητα από την ηλικία: η τροφή του εγκεφάλου. Το μυαλό σας με τα σωστά θρεπτικά συστατικά είναι το μόνο που χρειάζεται για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και να ενισχύσετε την ενέργειά σας. Παρακάτω είναι λοιπόν τα τρόφιμα που μπορούν να μας βοηθήσουν να είμαστε ευτυχισμένοι