Το μικροβίωμα του εντέρου είναι η πιο σημαντική επιστημονική ανακάλυψη για την υγεία του ανθρώπου τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με επιστήμονες. Το μικροβίωμα ζυγίζει περίπου 2 κιλά και είναι μεγαλύτερο από το μέσο ανθρώπινο εγκέφαλο. Είναι μια κοινότητα τρισεκατομμυρίων βακτηρίων, μυκήτων και ιών. Το εντερικό μικροβίωμα είναι υπεύθυνο για την πέψη και απορρόφηση μακροθρεπτικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη) και μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία). Πιο συγκεκριμένα βοηθά στη διάσπαση άπεπτων υδατανθράκων, στην αποσύνθεση πρωτεϊνών αλλά και στη σύνθεση βιταμινών ειδικά βιταμίνης Κ που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πήξη του αίματος.

Το έντερο είναι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό όργανο για την υγεία μας. Πολλά πράγματα που δε μπορούμε να σκεφτούμε, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος, επηρεάζονται από τα μικρόβια του εντέρου μας. Επιπλέον η όρεξη και η ικανότητα πέψης των τροφίμων τροποποιούνται από τα μικρόβια του εντέρου.

Πως όμως συμβαίνει αυτό;

Τα μικρόβια του πεπτικού σωλήνα εκκρίνουν μεταβολίτες και ορμόνες οι οποίες μπορούν να μεταβάλλουν την όρεξη μας , τις διατροφικές μας προτιμήσεις αλλά και την ψυχολογική μας κατάσταση. Η διατροφή η οποία αποτελεί σημαντική παράμετρο στην καθημερινότητά μας για τη διατήρηση της υγείας και της ευζωίας κατέχει σημαντικό ρόλο και στη διαμόρφωση του εντερικού μικροβιώματος. Συνεπώς όσο πιο ισορροπημένη είναι η διατροφή μας τόσο καλύτερα λειτουργεί το εντερικό μικροβίωμα και τόσο καλύτερα ρυθμίζεται η έκκριση ορμονών από τα μικρόβια. Αντίστροφα η μη ισορροπημένη διατροφή που προσεγγίζει τα πρότυπα δυτικού τύπου δίαιτας με κατανάλωση έτοιμου φαγητού και υψηλά ποσοστά σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και ζάχαρη επηρεάζει τη σύσταση του μικροβιώματος με αποτέλεσμα να εκκρίνονται ορμόνες που επηρεάζουν την σωματική και την ψυχική υγεία .

Μελέτες δείχνουν ότι η ύπαρξη ποικιλίας μικροοργανισμών στο έντερο σχετίζεται με καλύτερη υγεία. Τα μικρόβια του εντέρου κάνουν πράγματα που το ίδιο το έντερο δεν μπορεί να κάνει, απελευθερώνοντας ή συνθέτοντας θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα, ειδικά από τα φυτά και τις πολυφαινόλες τους, ζώντας από μη εύπεπτα υποστρώματα, παράγοντας χιλιάδες μεταβολίτες χρήσιμες χημικές ουσίες και παράγοντας ζωτικής σημασίας λιπαρά οξέα που εμπλέκεται με την ανοσία και με τη διατήρηση της υγείας του σώματος μας. Για να επιτυγχάνονται οι παραπάνω λειτουργίες  , τα μικρόβια χρειάζονται περίπου 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα.Αυτός είναι ο λόγος που οι σύγχρονες δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, εξαιρετικά επεξεργασμένες, με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη φαίνονται τόσο προβληματικές για την υγεία του ανθρώπου. Τα τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες είναι κατά βάση ωμά φρούτα και λαχανικά ,όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης.

Ο επιπολασμός των ψυχολογικών διαταραχών παραμένει σταθερός παρά τις σταθερές αυξήσεις στις φαρμακολογικές θεραπείες που υποδηλώνουν την ανάγκη για επικουρικές θεραπευτικές επιλογές. Τα βακτηρίδια της μικροχλωρίδας του εντέρου κατέχουν σημαντικό ρόλο για την πρόληψη και θεραπεία ψυχικών και σωματικών Η μικροχλωρίδα του εντέρου επηρεάζει άμεσα και έμμεσα τη διάθεση, τη γνώση και τη συμπεριφορά που αποτελούν βασικά συστατικά της ψυχικής υγείας.

Πίσω →