1. Το πίτουρο σιταριού!

Αν και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ίνες, το πίτουρο σιταριού αποτελεί ένα μαύρο σημάδι για το άγχος για την εμφανώς υψηλή συγκέντρωση του φυτικού οξέος. Αυτά τα αντι-θρεπτικά συστατικά συνδέονται με σημαντικά μέταλλα για τη διάθεση όπως ο ψευδάργυρος και περιορίζουν την απορρόφηση τους. Επαρκή επίπεδα ψευδαργύρου είναι ιδιαίτερα σημαντικά για ανήσυχους ανθρώπους, καθώς οι ανεπάρκειες έχουν δείξει ότι έχουν σαν αποτέλεσμα ανήσυχη συμπεριφορά και κατάθλιψη. Το μούλιασμα και το μαγείρεμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αντι-θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται κυρίως στα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα ξερά φασόλια.

  1. Το τόφου!

Ακόμα κι αν σόγια είναι γεμάτη με άπαχη πρωτεΐνη, είναι επίσης γεμάτη με αναστολείς πρωτεάσης της θρυψίνη και ένζυμα που κάνουν η πέψη των πρωτεϊνών απίστευτα δύσκολη. Η σόγια είναι επίσης υψηλή σε χαλκό, ένα ορυκτό που συνδέεται με άγχος και είναι φορτωμένη με ολιγοσακχαρίτες, οι οποίοι είναι γνωστό ότι προκαλούν μετεωρισμό.

  1. Ο καφές!

Ο καφές προκαλεί ανήσυχο εγκέφαλο. Η καφεΐνη μπορεί να αμβλύνει την απορρόφηση της εξισορρόπησης των βασικών θρεπτικών συστατικών της διάθεσης όπως η βιταμίνη D και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Μπορείτε να απαλλαγείτε από τη νευρική συμπεριφορά, φυσικά χωρίς καφεΐνη αλλά με διάφορα βότανα, όπως είναι το χαμομήλι. Μπορεί να είναι μια σπουδαία εναλλακτική λύση για τον καφέ και μπορεί επίσης να παρέχει ουσιαστική αγχολυτική και αντικαταθλιπτική δράση.

  1. Το ψωμί ολικής αλέσεως!

Η γλουτένη είναι το κρίσιμο σημείο για πολλούς ανήσυχους ανθρώπους, ειδικά για ασθενείς με κοιλιοκάκη, μεταξύ των οποίων τα χαρακτηριστικά άγχους είναι κοινά, και μπορούν να εξαφανιστούν όταν η γλουτένη αφαιρεθεί. Οι άνθρωποι που δεν έχουν κοιλιοκάκη παρουσίασαν σημαντική αύξηση στα συναισθήματα της κατάθλιψης και του άγχους μετά από μόλις τρεις ημέρες κατανάλωσης ψωμιού ολικής αλέσεως. Χρειάζεστε έναν ακόμη λόγο να εξαλείψετε το σιτάρι; Τα περισσότερα μη βιολογικά σιτάρια επεξεργάζονται με glyphosate, ένα ζιζανιοκτόνο που φαίνεται να προκαλεί ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα σε ορυκτά που λειτουργούν ως σταθεροποιητές της διάθεσης.

  1. Ο χυμός μήλου!

Αυτό συμβαίνει γιατί, σε αντίθεση με τα ολόκληρα φρούτα, οι χυμοί στερούνται την αργή πέψη ινών και είναι φορτωμένοι με εκλεπτυσμένη φρουκτόζη. Το αποτέλεσμα είναι μια ακίδα σακχάρου στο αίμα που πυροδοτεί μια βιασύνη της ορμόνης του στρες, «αδρεναλίνη», με συμπτώματα που μοιάζουν με μια κρίση πανικού. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε η φρουκτόζη μπορεί να αλλάξει το πώς ο εγκέφαλος αντιδρά στο στρες σε γενετικό επίπεδο. Επίσης, πολλοί εμπορικοί χυμοί μήλου έχουν δοκιμαστεί θετικά για αρσενικό - μια τοξίνη που φαίνεται να προκαλεί άγχος και να επιδεινώνει την κατάθλιψη. Κατά γενικό κανόνα, να αποφεύγετε όλα τα ζαχαρούχα ποτά.

  1. Το κόκκινο κρασί!

Ενώ ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα μπορεί να βοηθήσει προσωρινά για να ηρεμήσει ένα ανήσυχο μυαλό, η έρευνα δείχνει ότι αυτό αλλάζει μακροπρόθεσμα. Ακόμη και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, μερικά ποτά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ύπνου, αύξηση σακχάρου στο αίμα και αφυδάτωση, όλα τα πράγματα που θέλετε να αποφύγετε εάν είστε ανήσυχοι.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας  Χαριστού Ιουλίας , μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό "προσωπικό" πλάνο για άτομα που έχουν  κατάθλιψη. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να υπάρχουν, το άθλημα που ακολουθούν, τις ιδιαιτερότητες τους και βεβαίως με σκοπό να μειώσουμε τους δείκτες παχυσαρκίας, το βάρος και τον λιπώδη ιστό.

Ζητήστε μας την εξειδικευμένη δίαιτα – διατροφή για κατάθλιψη ! Και δείτε πως το φαγητό Επηρεάζει την Διάθεση μας.

 

Πίσω →