Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και Άγχος-Στρες100% εξάλειψης της γλουτένης από τη διατροφή σας

10 ενδείξεις για να δεις ότι έχεις δυσανεξία στη γλουτένη

Γλουτενη

 

Περισσότερες από 55 ασθένειες έχουν συνδεθεί με την δυσανεξία στη γλουτένη.

Πρόκειται για μια πρωτεΐνη η οποία βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη και στο κριθάρι. Υπολογίζεται ότι το 99% των ανθρώπων που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή πάσχουν από κοιλιοκάκη, δεν θα διαγνωστεί ποτέ. Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι το 15% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει δυσανεξία στη γλουτένη.

 

Τα παρακάτω συμπτώματα θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι – ένδειξη, ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη:

1. Πεπτικά προβλήματα, πολύ συχνά σημάδια είναι η δυσκοιλιότητα, πολλά αέρια, φουσκώματα, ή ακόμα και διάρροια. Το φαινόμενο της δυσκοιλιότητας διακρίνεται ιδιαίτερα στα παιδιά μετά την κατανάλωση γλουτένης.

2. Θυλακική Υπερκεράτωση(keratosis pilaris), (γνωστή ως «δέρμα κοτόπουλου», στην πίσω πλευρά των μπράτσων ). Η εμφάνιση του, κατά κύριο λόγο, φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας ενός λιπαρού οξέος. Φαίνεται όμως ότι μπορεί να εμφανιστεί και από ανεπάρκεια της βιταμίνης Α επειδή η γλουτένη δημιουργεί δυσαπορρόφηση στο λίπος, όταν καταστραφεί το έντερο.

3. Κόπωση, μειωμένη αντίληψη ή αίσθηση κούρασης μετά το γεύμα που περιέχει γλουτένη.

4.Διάγνωση μιαςαυτοάνοσης νόσου, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα, ο λύκος, η ψωρίαση, η σκληροδερμία ή η πολλαπλή σκλήρυνση.

5. Νευρολογικά συμπτώματαόπως ζάλη ή αίσθημα ότι είστε εκτός ισορροπίας.

6. Ορμονικές ανισορροπίες, όπως PMS, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή ανεξήγητη υπογονιμότητα.

7. Ημικρανίες

8.Η διάγνωση τηςχρόνιας κόπωσης και η ινομυαλγία. Αυτές οι διαγνώσεις απλά δείχνουν ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν την αιτία της κούρασης ή τον πόνο σας.

9.Φλεγμονή, πρήξιμο ή πόνο στιςαρθρώσειςσας, όπως στα δάχτυλα, στα γόνατα ή στους γοφούς.

10.Θέματα διάθεσης, όπως τοάγχος,η κατάθλιψη, ακόμα και οι εναλλαγές της διάθεσης σας.

Πώς να ελεγχθεί η δυσανεξία στη γλουτένη;

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε αν έχετε «πρόβλημα με τη γλουτένη» είναι να κάνουμε μια διατροφή χωρίς γλουτένη ! Ποιο απλά : για 2 έως 3 εβδομάδες να απέχετε από τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη και στη συνέχεια να τα επαναφέρετε στη διατροφή σας σιγά σιγά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γλουτένη είναι μια πολύ μεγάλη πρωτεΐνη και μπορεί να πάρει μήνες ή ακόμη και χρόνια για να καθαρίσει ο οργανισμός σας από αυτήν. Έτσι, όσο περισσότερο μπορείτε να την βγάλετε από τη διατροφή σας πριν την επανεισαγωγή της, τόσο το καλύτερο.

Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να μοιραστώ μαζί σας, είναι ότι, αν αισθάνεστε καλύτερα μακριά από τη γλουτένη ή αν αισθάνεστε χειρότερα όταν την επαναφέρετε στη διατροφή σας, τότε η γλουτένη είναι πιθανό να είναι πρόβλημα για εσάς. Για να πάρετε ακριβή αποτελέσματα από αυτή τη μέθοδο, θα πρέπει να βγάλετε από την διατροφή σας 100% τη γλουτένη.

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή χωρίς γλουτένη, στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να ελέγξετε με τις οδηγίες μας, για μια σωστή διαβίωση χωρίς γλουτένη.

 

 

Πίσω →