Η σεροτονίνη συνδέεται με τη ρύθμιση της διάθεσης και είναι γνωστό ότι αποτελεί βασικό παράγοντα της συνολικής ψυχικής υγείας. Συνδέεται με τη ρύθμιση της διάθεσης, την προαγωγή της ποιότητα του ύπνου συμβάλλοντας στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού και στη ρύθμιση της όρεξης και είναι γνωστό ότι αποτελεί βασικό παράγοντα της συνολικής ψυχικής υγείας. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη, άγχος, αϋπνία και άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας.

Ενώ πολλοί άνθρωποι στρέφονται στη φαρμακευτική αγωγή για να βοηθήσουν στη ρύθμιση της διάθεσής τους, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση της παραγωγής σεροτονίνης στο σώμα, όπως οι τροφές που είναι πλούσιες σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής σεροτονίνης.

Η σεροτονίνη δεν περιέχετε στα τρόφιμα αλλά αντί αυτής μπορείτε να πάρετε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται σε σεροτονίνη

 

Τα τρόφιμα που ακολουθούν είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη και θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε την παραγωγή σεροτονίνης:

  • Αυγά:

Η πρωτεΐνη των αυγών μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα τρυπτοφάνης στο πλάσμα του αίματός σας. Οι κρόκοι των αυγών είναι πλούσιοι σε τρυπτοφάνη όπως και σε άλλα θρεπτικά συστατικά με σημαντικά οφέλη για την υγεία.

  • Τυρί:

Το τυρί είναι μια πλούσια πηγή τρυπτοφάνης. Που θα σας βοηθήσει να αυξήσετε τα επίπεδα τρυπτοφάνης στο σώμα.

  • Tofu:

Τα προϊόντα σόγιας είναι πλούσιες πηγές τρυπτοφάνης. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το τόφου με σχεδόν οποιαδήποτε πρωτεΐνη, σε σχεδόν οποιαδήποτε συνταγή, καθιστώντας το μια εξαιρετική πηγή τρυπτοφάνης για χορτοφάγους και vegans.

  • Σολομός

Ο σολομός είναι μια επίσης πλούσια πηγή τρυπτοφάνης. Ο σολομός έχει επίσης και πολλά άλλα διατροφικά οφέλη, όπως η εξισορρόπηση της χοληστερόλης, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

  • Ξηροί καρποί και σπόροι

Όλοι οι ξηροί καρποί και σπόροι είναι πλούσιοι σε τρυπτοφάνη. Διαλέξτε τα αγαπημένα σας και βελτιώστε την διάθεση σας, αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης στο αίμα.

Άλλοι αποτελεσματικοί τρόποι ενίσχυση της σεροτονίνης είναι:

Άσκηση. Η τακτική άσκηση μπορεί να έχει αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα αυξάνοντας τα αποτελέσματα σεροτονίνης στο σώμα.

Ηλιοθεραπεία. Η φωτοθεραπεία είναι μια κοινή θεραπεία για την εποχιακή κατάθλιψη. Η έκθεση σε έντονο φως αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης. Για να κοιμηθείτε καλύτερα ή για να τονώσετε τη διάθεσή σας, προσπαθήστε να κάνετε καθημερινά έναν μεσημεριανό περίπατο έξω.

Βακτήρια του εντέρου. Τρώτε μια διατροφή με πολλές φυτικές ίνες για να τροφοδοτήσετε τα υγιή βακτήρια του εντέρου, τα οποία, παίζουν ρόλο στα επίπεδα σεροτονίνης μέσω του άξονα έντερο-εγκέφαλος.

Πίσω →