Σεροτονίνη και διατροφή

Η σεροτονίνη συνδέεται με τη ρύθμιση της διάθεσης και είναι γνωστό ότι αποτελεί βασικό παράγοντα της συνολικής ψυχικής υγείας. Συνδέεται με τη ρύθμιση της διάθεσης, την προαγωγή της ποιότητα του ύπνου συμβάλλοντας στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού και στη ρύθμιση της όρεξης και είναι γνωστό ότι αποτελεί βασικό παράγοντα της συνολικής ψυχικής υγείας. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη, άγχος, αϋπνία και άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας.

Ενώ πολλοί άνθρωποι στρέφονται στη φαρμακευτική αγωγή για να βοηθήσουν στη ρύθμιση της διάθεσής τους, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση της παραγωγής σεροτονίνης στο σώμα, όπως οι τροφές που είναι πλούσιες σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής σεροτονίνης.

Η σεροτονίνη δεν περιέχετε στα τρόφιμα αλλά αντί αυτής μπορείτε να πάρετε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται σε σεροτονίνη

 

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την σεροτονίνη

Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία που παράγουν τα νευρικά κύτταρα και στέλνει σήματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων σας. Η σεροτονίνη βρίσκεται σε πολλά μέρη του σώματός σας: στο πεπτικό σας σύστημα, στα αιμοπετάλια του αίματος και σε όλο το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Θεωρείται επίσης ότι παίζει ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσής σας.

Η σεροτονίνη παράγεται από το απαραίτητο αμινοξύ τρυπτοφάνη. Αυτό το αμινοξύ πρέπει να εισέλθει στο σώμα σας μέσω της διατροφής σας και βρίσκεται συνήθως σε τρόφιμα όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και οι ξηροί καρποί.

 

Ποιες τροφές είναι καλές για την καταπολέμηση της κατάθλιψης;

Η κατάθλιψη επηρεάζει πολλούς ανθρώπους και μπορεί να αλλάξει τη ζωή. Η ιατρική θεραπεία και η συμβουλευτική μπορούν συχνά να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά οι θεραπείες για τον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, μπορούν επίσης να ενισχύσουν την ευημερία ενός ατόμου.

.

 

Προβιοτικά και κατάθλιψη

Τα προβιοτικά έχουν γίνει ολοένα και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Το σώμα σας, ειδικά το πεπτικό σας σύστημα, περιέχει φυσικά προβιοτικά, τα οποία είναι ευεργετικά βακτήρια. Υπάρχει μια ισορροπία στο σώμα σας μεταξύ χρήσιμων βακτηρίων ή προβιοτικών και δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων. Οι διαταραχές αυτής της ισορροπίας μπορεί να συμβάλουν σε μια σειρά καταστάσεων υγείας.

Τα τελευταία χρόνια, ορισμένοι ειδικοί έχουν στρέψει την προσοχή τους σε μια ειδική ομάδα προβιοτικών, που μερικές φορές ονομάζονται ψυχοβιοτικά. Αυτά τα βακτήρια θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν στη θεραπεία μιας σειράς καταστάσεων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, και να ενισχύσουν τη συνολική σας διάθεση.

Διατροφή στην Κατάθλιψη

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ειδική δίαιτα που έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει την κατάθλιψη. Ενώ ορισμένα τρόφιμα μπορεί να μην διευκολύνουν τα συμπτώματά σας, μια υγιεινή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει ως μέρος της συνολικής θεραπείας.

Τα 12 τρόφιμα που κάνουν πιο χαρούμενους τους ανθρώπους!

Η κατανάλωση των λανθασμένων τροφίμων μπορεί να μας προσθέσει άγχος ενώ επίσης μας κάνει να έχουμε άσχημη διάθεση. Υπάρχει ένα φάρμακο που μπορεί να ενισχύσει το ηθικό και να αποβάλλει το άγχος σας, ανεξάρτητα από την ηλικία: η τροφή του εγκεφάλου. Το μυαλό σας με τα σωστά θρεπτικά συστατικά είναι το μόνο που χρειάζεται για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και να ενισχύσετε την ενέργειά σας.