Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Κάποια από αυτά είναι:

Αλκοόλ Υπάρχει μια σαφής σχέση μεταξύ του αλκοόλ και των προβλημάτων ψυχικής υγείας , καθώς το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει ή να προκαλέσει νέες κρίσεις κατάθλιψης και άγχους. Ακόμα και εκείνοι που περιορίζουν την κατανάλωση αλκοόλ σε όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου. Η κακή κατάσταση υγείας, με τη σειρά της, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κατάθλιψη.

Επεξεργασμένα τρόφιμα Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τύπου fast food, μπορούν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά fast food είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη από εκείνους που τρώνε κυρίως φρέσκα προϊόντα. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ειδικά εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, μπορεί να συμβάλουν σε υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Όταν ένα άτομο καταναλώνει επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τα επίπεδα ενέργειας του σώματος αυξάνονται γρήγορα αλλά εν συνεχεία¨πέφτουν¨ απότομα. Μια μπάρα σοκολάτας, για παράδειγμα, μπορεί να δώσει μια άμεση ώθηση στην διαθεσή μας, αλλά γρήγορα μπορεί να ακουλουθήσει πτώση αυτής. Είναι καλύτερο να επιλέξετε φρέσκα τρόφιμα με πολλά θρεπτικά συστατικά καθώς είναι σταθερές πηγές ενέργειας.

Επεξεργασμένα έλαια Επεξεργασμένα και κορεσμένα λίπη μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και να βλάψουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Τα λίπη που πρέπει να αποφεύγονται περιλαμβάνουν: Τα trans λιπαρά, τα οποία υπάρχουν σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα Τα λίπη των κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων όπως και το αραβοσιτέλαιο.

Πίσω →