Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή για κατάθλιψη10 ελλείψεις θρεπτικών συστατικών που μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη!

Δεν αισθάνεστε καλά τον τελευταίο καιρό; Είναι πιθανό ότι έχετε αρπάξει κάποιο κρύωμα ή κάποιο άλλο είδος λοίμωξης. Αλλά υπάρχει επίσης η πιθανότητα να έχει να κάνει με μια θρεπτική ανεπάρκεια που θα μπορούσε να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι, ανήσυχοι, ακόμη και ναυτία. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσετε αυτές τις ελλείψεις. Έτσι, τι είδους διατροφικές ελλείψεις μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη;

  1. Τα ω-3 λιπαρά οξέα!

Οι πιθανότητες είναι έχετε ακούσει κάτι σχετικό με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης και συμβάλλουν στην συνολική υγεία της καρδιάς. Αλλά τα οξέα ω-3 λιπαρά οξέα παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη λειτουργικότητα του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης και της διάθεσης. Για να πάρετε περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στη διατροφή σας, καταναλώστε περισσότερους σπόρους λιναριού, ιχθυέλαια και τα καρύδια. Καταναλώστε φιλέτα ψαριών με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα-όπως ο σολομός και ο τόνος. Μπορείτε επίσης να πάρετε ένα συμπλήρωμα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε μορφή χαπιού.

  1. Η βιταμίνη D!

Ακούμε συχνά για τις ελλείψεις της βιταμίνης D το χειμώνα, επειδή η βιταμίνη D μπορεί να αποκτηθεί από τον ήλιο. Κατά τους χειμερινούς μήνες, έχουμε την τάση να ξεφεύγουμε από το κρύο και έτσι μένουμε σε κλειστούς χώρους, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμίνης D και μπορεί να μας αφήσει το αίσθημα κατάθλιψης. Για να αντισταθμιστεί μια ανεπάρκεια βιταμίνης D, πρέπει να κάνουμε τακτικές βόλτες στη λιακάδα, ναι, ακόμη και το χειμώνα. Οι ειδικοί συστήνουν έχουμε μεταξύ 5.000 και 10.000 IU κάθε μέρα. Ή, μπορείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D, το οποίο μπορεί να βρεθεί στα περισσότερα καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία.

  1. Το μαγνήσιο!

Υπολογίζεται ότι σχεδόν το ήμισυ όλων των ανθρώπων έχουν κάποιο είδος της έλλειψης μαγνησίου. Αν είστε ένας από αυτούς τους ανθρώπους, μπορεί να βοηθήσετε να αυξήσετε τα επίπεδα του μαγνησίου σας με ένα συμπλήρωμα. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να αυξήσετε την πρόσληψη τροφών πλούσια σε μαγνήσιο, συμπεριλαμβανομένων των φυκιών, των χόρτων, και των φασολιών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων αλκοόλ, αλατιού, καφέ, ζάχαρης και σόδας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα μαγνησίου σας ουσιαστικά και να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Το άγχος είναι επίσης γνωστό ότι επηρεάζει τα επίπεδα μαγνησίου αρνητικά.

  1. Η βιταμίνη Β!

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πάρετε περισσότερη βιταμίνη Β στη διατροφή σας. Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι αυτή η βιταμίνη μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, σκεφτείτε το εξής: η λήψη βιταμίνης Β μπορεί να κρατήσει το δέρμα σας και τα νύχια πιο υγιή και λαμπερά, δίνοντας στο σώμα σας μια πιο νεανική, πιο ζωντανή εμφάνιση. Αλλά η ανεπάρκεια βιταμίνης Β μπορεί να είναι σοβαρά προβληματική. Στην πραγματικότητα, η Mayo Clinic σημειώνει η ανεπάρκεια βιταμίνης Β έχει συνδεθεί με προβλήματα ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με την κλινική έρευνα, περίπου το ένα τέταρτο των γυναικών που διαγιγνώσκονται με σοβαρή κατάθλιψη βρέθηκαν ότι έχουν έλλειψη βιταμίνης Β12.

  1. Το φυλλικό οξύ!

Το φυλλικό οξύ, το οποίο μπορεί να βρεθεί στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια, τα εσπεριδοειδή, και τα όσπρια, είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό. Εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται ότι, αν ληφθεί σε επαρκείς ποσότητες (περίπου 400 χιλιοστόγραμμα κάθε μέρα), το φυλλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των προβλημάτων στη γέννηση, στις αιματολογικές διαταραχές, ακόμη και στον καρκίνο. Ο κίνδυνος να μην πάρετε αρκετό φολικό οξύ στη διατροφή σας είναι σοβαρός. Όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει σε γενετικές ανωμαλίες (στις γυναίκες) και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, αλλά θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την ψυχική υγεία σας. Στην πραγματικότητα, πιστεύεται ότι τα χαμηλά επίπεδα φολικού οξέος μπορεί να αποτρέψουν πολλά δημοφιλή αντικαταθλιπτικά.

  1. Τα αμινοξέα!

Τα αμινοξέα είναι ευρέως γνωστά ως τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, και επομένως διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο να μας βοηθήσουν να χτίσουμε το μυ και να κάνουν το μυαλό μας να λειτουργεί σωστά. Τα αμινοξέα μπορούν να βρεθούν σε μια ευρεία ποικιλία υγιεινών τροφίμων, από το βόειο κρέας και τα αυγά μέχρι τα ψάρια, τα φασόλια, οι σπόροι, και τα καρύδια.

Το κόστος του να μην πάρουμε αρκετά αμινοξέα στη διατροφή μας μπορεί να είναι σημαντικό. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μια ανεπάρκεια σε αμινοξέα μπορεί να οδηγήσει σε υποτονικό αίσθημα, ακόμα και σοβαρή κατάθλιψη.

  1. Ο σίδηρος!

Πολλές γυναίκες είναι πολύ εξοικειωμένες με το κόστος μιας έλλειψης σιδήρου, η οποία επηρεάζει περίπου μία στις πέντε γυναίκες. Ο πιο κοινός τύπος ανεπάρκειας σιδήρου είναι η αναιμία, η οποία απλά σημαίνει ότι υπάρχει ένας ανεπαρκής αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μια ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε κατάθλιψη, κουρασμένοι ακόμα και οξύθυμοι. Για να ενισχύσετε τα επίπεδα σιδήρου σας, φροντίστε να τρώτε περισσότερο κόκκινο κρέας, ψάρι ή πουλερικά. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι σπόροι κολοκύθας έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο.

  1. Ο ψευδάργυρος!

Όταν πρόκειται για το ανθρώπινο σώμα, ο ψευδάργυρος είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ορυκτό. Στην πραγματικότητα, ο ψευδάργυρος χρησιμοποιείται από περισσότερα από 300 ένζυμα, τα οποία είναι σημαντικά, διότι παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στο πεπτικό σύστημα και διασπούν τα τρόφιμα μας σε θρεπτικά συστατικά. Ο ψευδάργυρος μπορεί επίσης να αποτρέψει τροφικές αλλεργίες και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και τη μείωση της φλεγμονής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να είναι τόσο προβληματική. Οι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν για μια σειρά από λόγους, με ποικίλους τρόπους.

  1. Το ιώδιο!

Μπορεί να μην ξέρετε ότι το ιώδιο, το οποίο μπορεί να βρεθεί σε εμπλουτισμένο άλας με ιώδιο, στα φύκια, τις γαρίδες, και τον βακαλάο, είναι ένα σημαντικό μέρος της διατροφής μας. Αλλά η ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να είναι καταστροφική, αφήνοντας ένα αίσθημα κούρασης, αρρώστιας, ακόμα και σύγχυσης. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ιωδίου μπορεί να ανακόψει την ανάπτυξη και να συμβάλει σε αίσθημα κατάθλιψης. Αν δεν είστε οπαδός των τροφίμων που είναι γεμάτα ιώδιο, πάρτε ένα καθημερινό συμπλήρωμα.

  1. Το σελήνιο!

Το σελήνιο παίζει σημαντικό ρόλο, βοηθώντας τη λειτουργία του θυρεοειδούς μας, βοηθώντας στη μετατροπή των ανενεργών θυρεοειδικών ορμονών Τ4 και τη δραστική ορμόνη του θυρεοειδούς, Τ3. Όταν δεν έχουμε αρκετό, έχουμε την τάση να αισθανόμαστε κουρασμένοι, και ζαλισμένοι. Βεβαιωθείτε ότι τρώτε τροφές πλούσιες σε σελήνιο, όπως τα καρύδια Βραζιλίας, ή να λάβετε ένα καθημερινό συμπλήρωμα.

 

Πίσω →