Η ορμόνη της ευτυχίας, η σεροτονίνη συνδέεται με τη ρύθμιση του ύπνου, την ευεξία και το μεταβολισμό. Το έντερο παράγει το 95% της σεροτονίνης του σώματος, αλλά όχι στη μορφή που συνδέουμε την ύπαρξή του στον εγκέφαλο.

Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε πώς τα βακτήρια του εντέρου οδηγούν τη σεροτονίνη να επηρέασει αρνητικά τα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Συγκεκριμένα, η έρευνα ερεύνησε αν το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει την ομοιόσταση της γλυκόζης μέσω επιδράσεων στην σεροτονίνη που προέρχεται από το έντερο. Οι ερευνητές βρήκανε ότι το μικροβίωμα επιδεινώνει το μεταβολισμό μας με τη σηματοδότηση σε κύτταρα στο έντερο που παράγουν σεροτονίνη. Αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης, τα οποία προηγουμένως φάνηκε να είναι αυξημένα στους παχύσαρκους ανθρώπους, και αυτή η αύξηση της σεροτονίνης αίματος προκαλεί σημαντικά μεταβολικά προβλήματα.

Το επόμενο βήμα θα είναι να κατανοήσουμε ακριβώς ποια βακτήρια το κάνουν αυτό και πώς, με την ελπίδα ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες προσεγγίσεις για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα στον άνθρωπο. Το έργο αναφέρεται ως η πρώτη μελέτη που δείχνει πώς τα βακτήρια που ζουν στο έντερο, επικοινωνεί αποτελεσματικά με έναν οργανισμό για να επηρεάσει τον μεταβολισμό. Εάν οι ερευνητές μπορούν να καταλάβουν καλύτερα ποια βακτήρια προκαλούν τα σήματα να παράγουν σεροτονίνη στο έντερο, οι θεραπείες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μία ημέρα για να μειωθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για την καλύτερη κατανόηση αυτής της διαδικασίας. Αυτή είναι μια συναρπαστική αποκάλυψη που μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες για τις διαταραχές της ανθρώπινης υγείας, όπως ο διαβήτης, αλλά πολύ περισσότερες έρευνες χρειάζονται τα επόμενα χρόνια

Πίσω →