Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή για κατάθλιψη14 τροφές που κάνουν την κατάθλιψη ή το άγχος σας χειρότερα!

Αν έχετε πιάσει ποτέ τον εαυτό σας να τρώει παγωτό με μεγάλη μανία μετά από μια κακή μέρα, γνωρίζετε ήδη ότι τα συναισθήματά σας μπορούν να επηρεάσουν το τι τρώτε. Αλλά αυτό που δεν μπορείτε να συνειδητοποιήσετε είναι ότι αυτό που τρώτε μπορεί να αλλάξει δραματικά την ψυχική σας υγεία.

Απλές επιλογές τροφίμων μπορεί να κάνουν τη διαφορά για το αν αισθάνεστε καλά ή όχι.. Δεν χρειάζεται να διαγνωστείτε επισήμως, απλά να ξέρετε ότι είστε οριακά στο άγχος ή την κατάθλιψη. Τα καλά νέα είναι ότι ενώ υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για κάθε περίπτωση, οι τροφές που καταναλώνουμε μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της συχνότητας, το βάθος και τη διάρκεια της περιόδου κατάθλιψης ή άγχους, ειδικά αν έχετε ήδη προδιάθεση να την βιώσετε. Η καλύτερη κίνηση σας είναι να εξοικειωθείτε με μερικά από τα τρόφιμα που έχουν επανειλημμένα συνδεθεί ότι κάνουν μεγαλύτερη ζημιά στην ψυχική σας υγεία, και στη συνέχεια να μειώσετε δραστικά την κατανάλωση τους. Παρακάτω είναι 15 τρόφιμα που μπορεί να επιτείνουν την κατάθλιψη ή το άγχος σας.

Κατηγορία 1 : τρόφιμα που επιτείνουν την κατάθλιψη!

 1. Η ζάχαρη!

Μια μελέτη του 2015 σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έδειξε ότι η αύξηση της προστιθέμενης σάκχαρα στη διατροφή τους συνδέθηκε με αυξημένη πιθανότητα κατάθλιψης. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι αυξημένα, αυξάνοντα επίσης και τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ενθαρρύνει την ανάπτυξη των νευρώνων. Μετάφραση: Η απλή κατανάλωση ζάχαρης κάνει την εργασία του εγκεφάλου σας να είναι σε ένα ανεπαρκές επίπεδο και όσο περισσότερο την καταναλώνετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος κατάθλιψης και μεγαλύτερος ο κίνδυνος διαβήτη και άνοιας.

 1. Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες!

Μην νομίζετε ότι μόνο η ζάχαρη είναι αρνητική για την υγεία και ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες θα σας δώσουν τη δυνατότητα να χαμογελάσετε και να αποφύγετε τον κίνδυνο της κατάθλιψης. Η ασπαρτάμη, το κοινό (και επικίνδυνο) συστατικό που έχει βρεθεί σε προϊόντα όπως τα αναψυκτικά διαίτης, μπλοκάρει την παραγωγή του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κάθε είδους νευρική ασθένεια συμπεριλαμβανομένων πονοκεφάλους, αϋπνία, αλλαγές στη διάθεση, και ναι, κατάθλιψη.

 1. Το αλκοόλ!

Το κεντρικό νευρικό σας σύστημα είναι σημαντικό. Είναι υπεύθυνό για τη λήψη πληροφοριών μέσω των πέντε αισθήσεων, τη σκέψη, την κατανόηση, τη λογική, και τον έλεγχο της λειτουργίας του κινητήρα. Το αλκοόλ είναι ένα κατευναστικό, και πιο συγκεκριμένα, πιέζει την κατάσταση λειτουργίας του κεντρικού νευρικού συστήματος. Και το κεντρικό νευρικό σύστημα ελέγχει τον τρόπο που επεξεργαζόμαστε τα συναισθήματα. Επομένως μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.

 1. Τα υδρογονωμένα λίπη!

Το τηγανητό κοτόπουλο, τα τηγανητά μπαστούνια από τυρί, τα τηγανητά καλαμαράκια, οι τηγανιτές πατάτες. Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο σώμα σας για διάφορους λόγους και μπορεί να σας αυξήσουν το βάρος σας. Αλλά υπάρχει κάτι περισσότερο: συνδέονται επίσης με την κατάθλιψη. Το βαθύ τηγάνισμα γίνεται συνήθως σε μερικώς υδρογονωμένο λάδι. Η υδρογόνωση είναι μια διαδικασία που μετατρέπει το φυτικό έλαιο σε μια πιο στερεή μορφή, το οποίο το καθιστά ένα πιο σταθερό προϊόν. Οτιδήποτε είναι μαγειρεμένο με υδρογονωμένα έλαια και περιέχει τρανς λιπαρά θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλει στην κατάθλιψη. Τα κορεσμένα λίπη, όπως αυτά που βρέθηκαν στο αλλαντικά, σε υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, και στο βούτυρο μπορεί να φράξουν τις αρτηρίες και να εμποδίσουν τη ροή του αίματος για την λειτουργία του εγκεφάλου.

 1. Τα fast food!

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2012, οι άνθρωποι που τρώνε fast food έχουν 51 % περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη από εκείνους που δεν το κάνουν. Να διευκρινιστεί: Όταν λέμε γρήγορο φαγητό, μιλάμε για τα χάμπουργκερ, τα χοτ ντογκ, την πίτσα, και τα εμπορικά ψημένα αγαθά. Τρώγοντας ένα μικρό μέρος οποιοδήποτε τροφίμου είναι απίθανο να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης, αλλά αν το καταναλώνεται σε τακτική βάση, εκεί είναι που υπάρχει το πρόβλημα.

 1. Τα trans λιπαρά!

Τrans λιπαρά είναι το όνομα που δίνεται σε ακόρεστα λίπη που συνήθως δεν υπάρχουν σε ωμά τρόφιμα. Τα τρανς λιπαρά χρησιμοποιούνται συνήθως σε πράγματα όπως η μαργαρίνη, το πρόχειρο φαγητό, τα συσκευασμένα ψημένα αγαθά, και τα έλαια που χρησιμοποιούνται για να τηγανιστούν τα fast food. Η κατανάλωση τρανς λιπαρών φράζει τις αρτηρίες, κάτι το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Αντίθετα, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μια μεσογειακή διατροφή, η οποία χρησιμοποιεί παραδοσιακά το ελαιόλαδο αντί για τρανς λιπαρά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πολλών προβλημάτων για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης.

 1. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο!

Πολλά προϊόντα περιέχουν μίνι βουνά νατρίου. Οι ειδικοί λένε ότι επιπλέον αλάτι σε αυτά τα προϊόντα μπορεί να διαταράξει τις πτυχές του νευρολογικού σας συστήματος. Όχι μόνο μπορεί αυτό να συμβάλει άμεσα στην κατάθλιψη, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σας και να προκαλέσει κόπωση. Και, φυσικά, μία περίσσεια άλατος οδηγεί επίσης σε κατακράτηση υγρών και φούσκωμα. Όπως πολλές από τις τροφές σε αυτή τη λίστα, το αλάτι μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, με αποτέλεσμα μια αρνητική εικόνα του σώματος και μεγαλύτερος κίνδυνος για κατάθλιψη.

 1. Η καφεΐνη!

Υπάρχουν πολλοί εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα σας πουν ότι ακόμη και μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη και τουλάχιστον μία μελέτη έχει διαπιστώσει ότι μεταξύ υγιών ανθρώπων που κατανάλωναν μέτρια και υψηλή ποσότητα καφέ ημερησίως, είχαν υψηλότερη πιθανότητα να πάθουν κατάθλιψη από ό, τι άλλοι που δεν έπιναν καφέ. Ο λόγος που οι περισσότεροι ειδικοί το αναφέρουν είναι η διασπαστική επίδραση της καφεΐνης στον ύπνο. Ο καφές και το μαύρο τσάι κάνουν πιο δύσκολο τον ύπνο και το να παραμείνετε κοιμισμένος. Ο ύπνος συνδέεται με τη διάθεση και ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί σοβαρά να φέρει το χάος στην ψυχική σας κατάσταση.

Κατηγορία 2 : τρόφιμα που επιτείνουν το άγχος!

 1. Το πίτουρο σιταριού!

Αν και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ίνες, το πίτουρο σιταριού αποτελεί ένα μαύρο σημάδι για το άγχος για την εμφανώς υψηλή συγκέντρωση του φυτικού οξέος. Αυτά τα αντι-θρεπτικά συστατικά συνδέονται με σημαντικά μέταλλα για τη διάθεση όπως ο ψευδάργυρος και περιορίζουν την απορρόφηση τους. Επαρκή επίπεδα ψευδαργύρου είναι ιδιαίτερα σημαντικά για ανήσυχους ανθρώπους, καθώς οι ανεπάρκειες έχουν δείξει ότι έχουν σαν αποτέλεσμα ανήσυχη συμπεριφορά και κατάθλιψη. Το μούλιασμα και το μαγείρεμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αντι-θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται κυρίως στα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα ξερά φασόλια.

 1. Το τόφου!

Ακόμα κι αν σόγια είναι γεμάτη με άπαχη πρωτεΐνη, είναι επίσης γεμάτη με αναστολείς πρωτεάσης της θρυψίνη και ένζυμα που κάνουν η πέψη των πρωτεϊνών απίστευτα δύσκολη. Η σόγια είναι επίσης υψηλή σε χαλκό, ένα ορυκτό που συνδέεται με άγχος και είναι φορτωμένη με ολιγοσακχαρίτες, οι οποίοι είναι γνωστό ότι προκαλούν μετεωρισμό.

 1. Ο καφές!

Ο καφές προκαλεί ανήσυχο εγκέφαλο. Η καφεΐνη μπορεί να αμβλύνει την απορρόφηση της εξισορρόπησης των βασικών θρεπτικών συστατικών της διάθεσης όπως η βιταμίνη D και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Μπορείτε να απαλλαγείτε από τη νευρική συμπεριφορά, φυσικά χωρίς καφεΐνη αλλά με διάφορα βότανα, όπως είναι το χαμομήλι. Μπορεί να είναι μια σπουδαία εναλλακτική λύση για τον καφέ και μπορεί επίσης να παρέχει ουσιαστική αγχολυτική και αντικαταθλιπτική δράση.

 1. Το ψωμί ολικής αλέσεως!

Η γλουτένη είναι το κρίσιμο σημείο για πολλούς ανήσυχους ανθρώπους, ειδικά για ασθενείς με κοιλιοκάκη, μεταξύ των οποίων τα χαρακτηριστικά άγχους είναι κοινά, και μπορούν να εξαφανιστούν όταν η γλουτένη αφαιρεθεί. Οι άνθρωποι που δεν έχουν κοιλιοκάκη παρουσίασαν σημαντική αύξηση στα συναισθήματα της κατάθλιψης και του άγχους μετά από μόλις τρεις ημέρες κατανάλωσης ψωμιού ολικής αλέσεως. Χρειάζεστε έναν ακόμη λόγο να εξαλείψετε το σιτάρι; Τα περισσότερα μη βιολογικά σιτάρια επεξεργάζονται με glyphosate, ένα ζιζανιοκτόνο που φαίνεται να προκαλεί ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα σε ορυκτά που λειτουργούν ως σταθεροποιητές της διάθεσης.

 1. Ο χυμός μήλου!

Αυτό συμβαίνει γιατί, σε αντίθεση με τα ολόκληρα φρούτα, οι χυμοί στερούνται την αργή πέψη ινών και είναι φορτωμένοι με εκλεπτυσμένη φρουκτόζη. Το αποτέλεσμα είναι μια ακίδα σακχάρου στο αίμα που πυροδοτεί μια βιασύνη της ορμόνης του στρες, «αδρεναλίνη», με συμπτώματα που μοιάζουν με μια κρίση πανικού. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε η φρουκτόζη μπορεί να αλλάξει το πώς ο εγκέφαλος αντιδρά στο στρες σε γενετικό επίπεδο. Επίσης, πολλοί εμπορικοί χυμοί μήλου έχουν δοκιμαστεί θετικά για αρσενικό - μια τοξίνη που φαίνεται να προκαλεί άγχος και να επιδεινώνει την κατάθλιψη. Κατά γενικό κανόνα, να αποφεύγετε όλα τα ζαχαρούχα ποτά.

 1. Το κόκκινο κρασί!

Ενώ ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα μπορεί να βοηθήσει προσωρινά για να ηρεμήσει ένα ανήσυχο μυαλό, η έρευνα δείχνει ότι αυτό αλλάζει μακροπρόθεσμα. Ακόμη και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, μερικά ποτά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ύπνου, αύξηση σακχάρου στο αίμα και αφυδάτωση, όλα τα πράγματα που θέλετε να αποφύγετε εάν είστε ανήσυχοι.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας  Χαριστού Ιουλίας , μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό "προσωπικό" πλάνο για άτομα που έχουν  κατάθλιψη. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να υπάρχουν, το άθλημα που ακολουθούν, τις ιδιαιτερότητες τους και βεβαίως με σκοπό να μειώσουμε τους δείκτες παχυσαρκίας, το βάρος και τον λιπώδη ιστό.

Ζητήστε μας την εξειδικευμένη δίαιτα – διατροφή για κατάθλιψη ! Και δείτε πως το φαγητό Επηρεάζει την Διάθεση μας.

 

 

Πίσω →