Ο κρόκος είναι ένα πολυδάπανο, μυρωδάτο μπαχαρικό που συνήθως χρησιμοποιείται στην ινδική, τουρκική, και περσική κουζίνα και είναι στενά συνδεδεμένος με τον κουρκουμά. Όπως κάθε μπαχαρικό, ο κρόκος μπορεί να είναι μια τρομερή δύναμη ενάντια στην εσωτερική διόγκωση και τον ερεθισμό στο σώμα. Για χρόνια, η έρευνα επίσης συνδέεται με αυτό το κόκκινο που μοιάζουν με γρασίδι μπαχαρικό με την υγεία της διάθεσης, δείχνοντας ότι θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό εργαλείο εναντίον των ποικίλων μορφών κατάθλιψης.

Το σαφράν ως συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να είναι χρήσιμο για μερικούς ανθρώπους στη ρύθμιση της διάθεσης και της ψυχικής τους υγείας. Μια πρόσφατη έρευνα δείχνει πως έχει βρεθεί σε πολλές κλινικές δοκιμές πως το σαφράν ως μπαχαρικό μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από τους οποίους το σαφράν επιδεικνύει ευεργετικά αποτελέσματα κατά τη διάθεση που σχετίζονται με διαταραχές είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες. Σε σύγκριση με τα αντικαταθλιπτικά, το σαφράν μπορεί επίσης να αναστείλει τις παρενέργειες που συνήθως αντιμετωπίζουν οι αντικαταθλιπτικοί. Αυτό σημαίνει ότι, ως συμπλήρωμα σε συμβατικές προσεγγίσεις για την κατάθλιψη, ο κρόκος μπορεί να είναι ένα ιδανικό συμπλήρωμα για τη μείωση των παρενεργειών από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε αντικαταθλιπτικά.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τη διάθεσή σας και ακόμη και να την ενισχύσετε, χωρίς να χρειάζεται να στηρίζεστε σε φαρμακευτικές μεθόδους. Μπορεί τα αντικαταθλιπτικά να είναι απαραίτητα σε ορισμένες περιπτώσεις, θα πρέπει όμως να εξετάσετε και τη βελτιστοποίηση της βιταμίνης D, την άσκηση, και να πάρετε την αφθονία της υψηλής ποιότητας του ύπνου. Μην ξεχνάτε ότι η διατροφή με ω-3 λιπαρά οξέα είναι εξαιρετικά υποστηρικτή της διάθεσης, και μπορείτε να την πάρετε εύκολα από χορτοφαγικές πηγές, όπως σπόροι chia και ο σπόρος λιναριού.

Πίσω →