Τι είναι η κατάθλιψη!

Τα κλασικά συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν αισθήματα αναξιότητας ή ενοχής, δυσκολία συγκέντρωσης, απώλεια ενέργειας, κόπωση, σκέψεις αυτοκτονίας ή ενασχόληση με το θάνατο, απώλεια ή αύξηση της όρεξης και του βάρους, ένα διαταραγμένο πρότυπο ύπνου, διέγερση (νευρικότητα ή άγχος). Υπάρχουν 2 μεγάλες ταξινομήσεις της κατάθλιψης: τυπική και άτυπη. Η τυπική κατάθλιψη τείνει να χαρακτηρίζεται από απώλεια βάρους, απώλεια όρεξης και δυσκολία στον ύπνο, ενώ η άτυπη κατάθλιψη τείνει να περιλαμβάνει αύξηση βάρους, αυξημένη όρεξη και υπερβολική υπνηλία.

Ποια διατροφή βοηθάει στην κατάθλιψη!

  1. Να αυξήσετε τα ω-3 λιπαρά οξέα!

Τα ωμέγα-3 λιπαρά ονομάζονται απαραίτητα λιπαρά οξέα, διότι σε αντίθεση με κάποιες άλλες ουσίες, δεν μπορούν να κατασκευαστούν μέσα στο ανθρώπινο σώμα, και ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να τα λάβουμε μέσω της διατροφής μας. Η πλουσιότερη διατροφική πηγή είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, η ρέγκα, η πέστροφα και ο φρέσκος αλλά όχι σε κονσέρβα τόνος. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερα ψάρια τρώει ο πληθυσμός μιας χώρας τόσο χαμηλότερη είναι η συχνότητα εμφάνισης κατάθλιψης.

  1. Να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμινών B!

Οι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα φολικού οξέος στο αίμα, ή υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα, είναι πιο πιθανό να είναι καταθλιπτικοί και λιγότερο πιθανό να έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

  1. Να ενισχύσετε τη σεροτονίνη σας με αμινοξέα!

Η σεροτονίνη γίνεται στο σώμα και τον εγκέφαλο από ένα αμινοξύ που ονομάζεται τρυπτοφάνη. Η τρυπτοφάνη στη συνέχεια μετατρέπεται σε ένα άλλο αμινοξύ που ονομάζεται 5-υδροξυ τρυπτοφάνη (5-HTP), το οποίο με τη σειρά του μετατρέπεται στο νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη. Η τρυπτοφάνη μπορεί να βρεθεί στη διατροφή σε πολλές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα φασόλια και τα αυγά. Αν δεν πάρετε αρκετή τρυπτοφάνη είναι πιθανό να αποκτήσετε κατάθλιψη.

  1. Να εξισορροπήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας!

Υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ της διάθεσης και της ισορροπίας του σακχάρου στο αίμα. Όλοι οι υδατάνθρακες διασπώνται σε γλυκόζη και το μυαλό σας τρέφεται από τη γλυκόζη. Όσο πιο άνισο είναι το σάκχαρο στο αίμα σας τόσο πιο άνιση θα είναι η διάθεσή σας.

  1. Να αυξήσετε το χρώμιο!

Το ορυκτό αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα σας σταθερό, επειδή η ινσουλίνη, η οποία καθαρίζει τη γλυκόζη στο αίμα, δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά χωρίς αυτό. Στην πραγματικότητα, αποδεικνύεται ότι η παροχή των κατάλληλων επιπέδων χρωμίου σε ανθρώπους με άτυπη κατάθλιψη μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

  1. Να βγαίνετε στον ήλιο!

Γνωστή ως «βιταμίνη του ήλιου», περίπου το 90% της βιταμίνης D μας συντίθεται στο δέρμα μας από τη δράση του ηλιακού φωτός. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ως ένα κοινό πρόβλημα σε όλο τον κόσμο και μπορεί να εμπλέκεται στην κατάθλιψη, ιδιαίτερα αν αισθάνεστε χειρότερα το χειμώνα.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας  Χαριστού Ιουλίας , μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό "προσωπικό" πλάνο για άτομα που έχουν  κατάθλιψη. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να υπάρχουν, το άθλημα που ακολουθούν, τις ιδιαιτερότητες τους και βεβαίως με σκοπό να μειώσουμε τους δείκτες παχυσαρκίας, το βάρος και τον λιπώδη ιστό.

Ζητήστε μας την εξειδικευμένη δίαιτα – διατροφή για κατάθλιψη ! Και δείτε πως το φαγητό Επηρεάζει την Διάθεση μας.

 

 

Πίσω →